Családi kör – Születés Hete Fesztivál: idén először Kolozsvár is csatlakozikS. B. Á.

Első ízben szervez Kolozsváron Születés Hete Fesztivált az Életfa Családsegítő Egyesület május 2–7. között, így csatlakozva több magyarországi és erdélyi helyszín ugyanezen időpontban történő rendezvényeihez. A fesztivál keretében előadások, vetítések, bemutatók és szakemberekkel történő kerekasztal-beszélgetések által igyekeznek körüljárni a szülés, születés, csecsemőgondozás, családi élet témakörét. Az idei rendezvény témája: Család és hivatás.


– Jó dolognak tartjuk, hogy legyen az évnek egy kiemelt hete, amikor a családalapítással kapcsolatos fontos információk koncentráltan érhetők el az érdeklődők számára. Ennél is tágabb a keret, mert rendezvényünk a kis- és sokgyermekes családokat is megszólítja, nem csupán a gyermekáldásra váróknak szól. Mi az év összes hetében igyekszünk támogatni a családokat, az Anyák napja közelében pedig egy kis többletrendezvénnyel ünnepelhetünk. Az összetartozás érzetét is növeli, hogy több erdélyi város családokért működő szervezetével együttműködve csatlakoztunk a Születés Hete Fesztiválhoz – mondta el lapunknak Krécsi Ágnes, az Életfa Családsegítő Egyesület tagja, a rendezvénysorozat egyik főszervezője. Program:

Hétfő, május 2. délután 5 óra, Életfa-székház (Berde Mózes/F. J. Curie utca 1. szám): Arra születtünk... – megnyitó előadás, beszélgetés családról és hivatásról, a génjeinkben hordozott és a társadalom által megszabott, megengedett életfeladatokról. Vitaindítót tart Zsigmond Emese háromgyermekes családanya, a Napsugár és Szivárvány gyermeklapok főszerkesztője, a beszélgetésben részt vesz Bodrogi Éva pszichológus, egyetemi tanársegéd, kisgyermekes anyuka és Szélyes Levente háromgyerekes családapa, vállalkozó és családja. Moderátor Sándor Boglárka Ágnes.

Kedd, május 3., délután 5 óra, Életfa-székház: Gyermek születik – Áldás, nem teher – Kádár Melinda, Kundi Enikő és Deme Ilona pszichológusok és vendégeik beszélgetnek a problémás helyzetek kezeléséről, amelyekkel a kisbaba születése után a család szembenéz: testvérféltékenység, szülők párkapcsolata, apa részvállalása, nagyszülőkhöz fűződő viszony stb.

Szerda, május 4. de. 11 óra, Életfa-székház: Szülésélmények – Bár a szülés életre szóló élmény minden anya számára, rohanó világunkban sajnálatosan kevés alkalom nyílik ezen élmények elmesélésére és a kellemetlenségek feldolgozására. A beszélgetést Kádár Melinda pszichológus vezeti, meghívottak: Szilágyi Ildikó, Rotar Jutka bábák.

Délután 5 órától szintén az Életfa-székházban: Nyíltan a szoptatásról – Miért övezi annyi kérdés, ellentmondásos tanács a szoptatást? Miért szopizik olyan kevés kisbaba néhány hónapos korán túl, ha a szoptatás a legjobb számukra, és a legtermészetesebb dolog az életünkben? A fenti kérdésekre és várhatóan sok tévhit kialakulására találunk magyarázatot, ha megismerkedünk a szoptatás valódi természetével, fiziológiájával, és azokkal a feltételekkel, amelyek lehetővé teszik az örömteli szoptatás élményét. Várnak minden várandós kismamát, hogy a találkozón ismerkedjenek a szoptatással, maguktól a szoptatós anyáktól tanulhassanak, és várják az ismerkedni vágyó anyukákat kisbabáikkal, akik szívesen megosztanák a tapasztalataikat és feltennék kérdéseiket a szoptatásról. Előadó: Bruncsák Anna LLL szoptatási tanácsadó.

Este 7 órától a székházban Gólyavárók klubja: Ha a várva várt baba várat magára – PCOS, az ismeretlen betegség. Vezeti: Iszlay Réka. A PCOS (policisztás ovárium szindróma) a női meddőség leggyakoribb oka, a leggyakrabban előforduló hormonális- és anyagcsere zavar. A termékeny korú panaszmentes nők 17–22%-a PCOS-ban szenved, valamint a megmagyarázatlan meddő esetek 44%-a erre a szindrómára vezethető vissza. Mindezek ellenére tájainkon alig-alig ismerik, éppen ideje beszélni róla. A beszélgetésben résztvevők áttekinthetik a betegség tüneteit, kezelési lehetőségeit és elhanyagolásának következményeit.

Csütörtök, május 5., de. 10 órától Nyílt nap a Gynia szülészeten (Moşoiu út 60.) – kórházlátogatás szervezett kiscsoportok számára a Gynia szülészeti és nőgyógyászati kórházban, jelentkezés a borosnoemi@yahoo.com címen. Szervezők: dr. Zsigmond István, Boros Noémi.

Délelőtt 11 órától az Életfa-székházban a Bábák Nemzetközi Világnapja alkalmából Vania Limban független bukaresti bába előadása hagyományos, természetes szülésről, a Romániában létező alternatív szülési lehetőségekről és törvényekről.

Délután 4 órakor a székházban filmvetítés: Világra jönni – A film az egész bolygót bejárja, hogy ugyanazt a történetet mutassa be, más-más térben és kultúrában. Mindannyiunk közös története bontakozik ki: amikor a nő anya, a férfi apa lesz, a gyermek pedig világra jön.

5.30-kor: Örömmel szülni, és boldogan jönni világra – Milyen lehetőségeink vannak ma városunkban/Kolozsváron erre, mi függ a felszereltségtől, mi a személyzettől? Változott-e, változhat-e a szemlélet (a kismamák igényei szerint)? Mit tehet az orvos, mi szabad a bábának? Miért azt kérdezik, könnyű volt-e a szülés, és nem azt, hogy szép volt-e, miért vigasztalnak azzal, hogy jó, hogy túl vagy rajta, amikor anyaként ezt a fájdalommal együtt is örömmel, szép élményként megélnénk. Beszélgetés dr. Zsigmond István és dr. Bartók Ildikó szülész-nőgyógyászokkal a konkrét szülési lehetőségekről, szokásokról, igényekről.

Péntek, május 6. du. 4 óra, Életfa-székház: Érdemes-e mosható pelenkát használni?
Különböző pelenkatípusok bemutatása, tapasztalatok megosztása.

Du. 5 óra: Újszülött gondozása és babahordozás az újszülött-szakorvos szemével – meghívott: dr. Muresan Márta.

Du. 6.30 óra: Babahordozás testközelben – Miért fontos és miért jó a babahordozás, különböző típusú hordozók bemutatása és kipróbálása.

Este 7 óra: Kenguru módszer – Bokor Zsuzsa bemutatója az életmentő csecsemőgondozási módszerről. A kenguru módszert (Kangaroo Mother Care, KMC) világszerte ismerik főként a problémás körülmények között született gyerekek kezelésében alkalmazott eljárásként, de sok társadalomban ugyanilyen megszokott ellátási mód az időre született újszülött esetén is. A módszer az egyik leginkább kéznél lévő és leghatékonyabb eszközzel dolgozik: a csecsemőt – inkubátor helyett – az édesanyja mellkasára helyezik.

Szombat, május 7., a Báthory-líceum kisépületében: de. 10 órától Bazár – babahordozókat, mosható pelenkát, bio-babaholmit, könyveket kirakodó vásár. Ezzel párhuzamosan Csiribiri torna – 40 perces dalolós, mondókázós, örömteli foglalkozás, ahol a gyermekek a hétköznapitól eltérő mozgásformákkal és mozgásfejlesztő eszközökkel ismerkedhetnek meg. A foglalkozást Kincses Kata gyógytornász vezeti.

Du. 5 órától az Életfa-székházban: Gyermekáldás bábaság a Kárpát-medencében. Bernád Ilona természetgyógyász előadása.