Nemzetközi maraton Kolozsvár utcáin(k. h. i.)

www.runnersclub.ro
Kolozsváron első alkalommal szerveznek nemzetközi maratoni futást vasárnap, április 10-én. A premiernek számító eseményt a kolozsvári Runners Club Egyesület és a Respect Media ügynökség hívta életre, a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal, a Kolozs Megyei Tanács, valamint a Román Atlétikai Szövetség hozzájárulásával. A 42,195 km hosszúságú táv a rendezvénynek csak az egyik versenyszáma, emellett félmaratont, 6 km-es futamot, valamint gyermekek számára kiírt versenyt is indítanak. Az atlétikai megmérettetésre több mint tíz országból – emellett pedig több romániai városból – neveztek be. Az elsőként célba érő kolozsvári versenyzőt a polgármesteri hivatal különdíjjal jutalmazza. „Aki a maratoni távot teljesíti, az elért helyezésétől függetlenül bajnoknak tekinthető, aki példaértékű a közössége számára” – nyilatkozta Sorin Apostu polgármester.


A maratoni és a félmaratoni futók vasárnap 9 óra 15 perckor rajtolnak a Főtérről, a körpálya útvonala a következő: Deák Ferenc (Eroilor) utca – Honvéd (Dorobanţilor) utca – Teodor Mihali utca – Szopori (Alexandru Vaida Voievod) út – Unirii utca – Pata (Nicolae Titulescu) utca – Heltai utca (Cipariu tér) – Petőfi Sándor (Avram Iancu) utca – Egyetem (Universităţii) utca – Farkas (M. Kogălniceanu) utca – Bethlen (Baba Novac) utca – Petőfi Sándor (Avram Iancu) utca – Majális (Republicii) utca – Szent György tér (Béke/Lucian Blaga tér) – Mikó (Clinicilor) utca (a Mócok/Moţilor útjáig és vissza) – Szent György tér (Béke/Lucian Blaga tér) – Jókai (Napoca) utca – Főtér. A fent leírt szakasz 10,5 km hosszúságú. Ennek értelmében a maratoni futók négy kört teljesítenek, a félmaratonra vállalkozók pedig kettőt.

A „hobbifutók” számára a Transilvania Bank megszervezi a 6 km-es BT Krosszt, míg a gyermekek 2 km-t teljesítenek a Főtér – Deák Ferenc utca – Bethlen utca – Petőfi utca – Majális utca – Szent György tér – Jókai utca – Főtér vonalon.

A maratoni futók és a félmaratonra jelentkezők ma még kitölthetik online úton a nevezési űrlapot a www.maraton-cluj.ro honlapon, egyben átutalhatják a benevezési díjat is, holnaptól azonban ez a szolgáltatás már nem elérhető. Pénteken és szombaton a Maraton Expónak otthont adó Művészeti Múzeumban (Főtér 30. szám) nevezhetnek be a „lemaradottak”.

A BT Krossz és a gyermekverseny ingyenes, sőt előbbi jótékonysági jellegű is: minden egyes benevezett futóért 5 eurót adományoz a Transilvania Bank a Kolozsvárnak Lelke Van Alapítványnak (Fundaţia Clujul Are Suflet), amely szerény anyagi háttérrel rendelkező családok gyermekeit segíti. A 6 km-es versenyt 12 óra 20 perckor indítják, a 12 órakor elrajtoló gyermekverseny után. A maraton és a félmaraton esetében ezerlejes nagyságrendekben osztanak díjakat. A gyermekverseny főtámogatója, a Cora 13 éven aluliak számára szervezi a versenyt, és ő maga díjazza a résztvevőket.