Kötelezővé teszik a téli abroncsotA kormány legtöbb két héten belül jóváhagyja azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely kötelezővé teszi, hogy november 1–március 31. között a gépkocsikat téli gumival szereljék fel – nyilatkozta pénteken Anca Boagiu közlekedési miniszter.


„Az állampolgárok biztonsága érdekel a közutakon. A télre felkészültek nem lehetnek a felkészületlenek áldozatai. Nekünk, a minisztériumnak sokba kerül, ha fel kell szabadítanunk az utakat azoktól a gépkocsiktól, amelyek elzárták, mert nem voltak felkészülve a télre. Én személy szerint úgy gondolom, hogy ez egy helyes intézkedés” – nyilatkozta Boagiu.

A Közlekedési Minisztérium által kidolgozott sürgősségi kormányrendeletet tervezete szerint a gépkocsi- és teherautó vezetők kötelesek téli gumival felszerelni járművüket a téli időszakban, ellenkező esetben 2500 és 4000 lej közötti bírságot kell fizetniük. Ugyanezeket a büntetéseket róhatják ki, ha a jeges, csúszós utakon lánc, vagy más jóváhagyott csúszásgátló nélkül közlekednek. Ha a téli abroncs nélkül közlekedő jármű zárlatot okoz az úton, a sofőrnek törlesztenie kell az út szabadon tételének költségeit.

A tervezet arról is rendelkezik, hogy a büntetésekből befolyt összeg 10 százaléka az állami költségvetést gazdagítja, 90 százalékát pedig az utak karbantartására fordítják.

Az útügyi hatóságok akkor ajánlják a téli gumi cseréjét, ha a hőmérséklet 7 fok alá csökken. Egyébként a gépkocsi téli alapfelszerelése legalább 700 lejbe kerül, de modelltől függően elérheti a több ezer lejt is.