A PD visszaesett, de vezetB. T.

Noha két százalékkal csökkent a támogatottsága, továbbra is a Demokrata Párt (PD) diadalmaskodna, ha jövő vasárnap rendeznének parlamenti választásokat – derül ki az INSOMAR közvélemény-kutató által november 8-13. között végzett felméréséből.


A PD-re a magkérdezettek 40 százaléka, a Szociáldemokrata Pártra (PSD) 19 százalékuk voksolna, míg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a szavazatok 13 százalékát gyűjtené be. Hat százalékos támogatottsággal elérné még a bejutási küszöböt a Nagy-Románia Párt (PRM), de az RMDSZ és az Új Generáció Pártja (PNG) is 5 százalékos támogatottságot élvez. A leglátványosabb, három százalékos növekedést a Liberális-Demokrata Párt (PLD) érte el, amely immár 6 százalékos támogatottságnak örvend.       
 
Kiderült, hogy nagyon kevesen, a megkérdezettek 9 százaléka képes különbséget tenni az államfő által óhajtott, illetve a kormány által javasolt egyéni választókerületes szavazási rendszer között. 39 százalék csak az egyéni választókerületes és a listás szavazás közötti különbséget látja, 39 százalék pedig nem képes megkülönböztetni általában a különböző választási rendszereket. (5)

[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]