Pályázatok szélessávú internetcsatlakozásraAugusztus 22-ig lehet benyújtani a szélessávú internetcsatlakozásról szóló pályázatokat.
A Strukturális Alapok 3.1.1-es kiírására április óta 191 pályázatot regisztráltak, ezek összértéke 27 millió RON. A 3.1.1-es kiírás a kis- és középvállalkozóknak valamint civil szervezetek szól, célja, hogy a szélessávú internetkapcsolatok számát növelje országos szinten.


A pályázatban kötelezően szerepelnie kell egy operációs rendszerrel ellátott számítógép, office típusú szoftvercsomag, vírusellenőrző, nyomtató, hivatalos elektronikus aláírás beszerzésének, internetcsatlakozás biztosításának és – ha a pályázó még nem rendelkezik – egy honlap elkészíttetésének. A kiírás kerete 29,5 millió lej (9 millió euró). Egy projekt legtöbb 82.000 RON-t (25.000 eurót) kaphat. 2008. augusztus 22-e 16.00 óráig lehet benyújtani a pályázatokat.  A kiírást és a pályázati útmutatót megtalálják a www.mcti.ro honlapon.

A Távközlési és Informatikai Minisztérium újabb hét pályázatot hirdetett a Strukturális Alapok keretéből. A hét kiírás összértéke 554,5 millió RON (165 millió euró).

A Gazdasági Versenyképesség Operatív Program harmadik prioritási tengelyének első fő beavatkozási területe  (3.1.4.) az iskolák szélessávú internetcsatlakozását támogatja. A második fő beavatkozási terület (3.2.1-4.) a közintézmények elektronikus szolgáltatásainak fejlesztését segíti, a harmadik fő beavatkozási terület (3.3.1-2) az e-gazdaságról szól.
A 3.1.4-es kiírás az iskolák internetcsatlakozását támogatja, kerete 104 millió RON, a tanügyminisztérium alá tartozó oktatási intézmények pályázhatnak.

A közintézmények elektronikus szolgáltatásainak fejlesztését célzó második fő beavatkozási területen négy kiírás van, a keret 343,5  millió RON:

• 3.2.1-es kiírás: az e-kormányzati megoldások támogatása és – szükség esetén – szélessávú internetcsatlakozás bevezetése
• 3.2.2-es kiírás: IT&C rendszerek kialakítására az informatikai átjárhatóság érdekében
• 3.2.3-as kiírás: e-learning típusú megoldások használatának támogatása
• 3.3.4-es kiírás (külön helyi és központi intézményeknek): elektronikus egészségügyi-rendszer (e-health) megoldások  és – szükség esetén – szélessávú internetcsatlakozás bevezetése

Az első két kiírásra helyi, regionális és központi közintézmények, közigazgatási intézmények, közösségi fejlesztési egyesületek, saját jogi személyiséggel rendelkező közkönyvtárak, akkreditált egyetemek és főiskolák  (csak a 3.2.3-as kiírás) pályázhatnak. A 3.3.4-es kiírás esetében az országos pályázat az Egészségügyi Minisztériumnak, a helyi kiírás pedig az közegészségügyi egységeknek szól.
Az e-gazdaságról szól a harmadik fő beavatkozási terület, a két kiírás kerete 107 millió RON. Kis- és középvállalkozók pályázhatnak, a 3.3.1-es kiírás integrált informatikai rendszerek és üzleti menedzsmentben használatos elektronikus megoldásokat támogatja, a 3.3.2-es kiírás az elektronikus kereskedelem fejlesztését és egyéb elektronikus üzleti megoldásokat finanszíroz.

Az első és a második fő beavatkozási terület pályázatait 2008. november 28-a 16.00 óráig lehet on-line beküldeni, majd legkésőbb öt napon belül a dokumentációt személyesen is le kell tenni a szaktárca székhelyén (B-dul Libertăţii. Nr.14, Sector 5, Bucureşti). A harmadik fő beavatkozási terület pályázatait 2008. szeptember 2-tól kezdődően lehet benyújtani, a leadási határidő 2008. december 12-e, 16.00 óra.

A www.mcti.ro honlapon a Ghidul Solicitantului/Ghiduri finale menüpont alatt megtalálják a végleges pályázati útmutatót. További részleteket a fonduri@mcti.ro e-mail címen vagy a  021.311.41.55–ös telefonszámon lehet kérni. (www.rmdsz.ro)


[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]