Őrizetbe vették Radovan Karadzic hágai vádlottat

Radovan Karadzicot egy buszon fogták el péntek este, nem tagadta kilétét

MTI

Búcsút int a szabadságnak (Fotó: AFP)
Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt még a múlt héten pénteken, este 21:30-kor vették őrizetbe Belgrádnál egy buszon - közölte kedden Svetozar Vujacic, a legkeresettebb hágai vádlott ügyvédje.


Vujacic azután nyilatkozott újságíróknak, hogy védencét keddre virradóra kihallgatta a háborús perekben eljáró belgrádi különbíróság vizsgálóbírója, Milan Dilparic. Az ügyvéd szerint Karadzic a kihallgatáson azt mondta, hogy a főváros és a Belgrád melletti Batajnica település között közlekedő buszon fogták el a múlt héten pénteken, este 21:30-kor. Mint mondta, "valamilyen sapkát húztak a fejére", ezért nem is tudja, hogy kik fogták el. Dilparicot meglepte Karadzic kijelentése, a vizsgálóbíró azt mondta, hogy ellenőrizni fogja a vádlott állításait, a szerbiai nemzetbiztonsági tanács ugyanis előzőleg közölte, hogy a vádlottat hétfő este fogták el - mondta az ügyvéd.

Milan Dilparic szerint a kihallgatás során a vádlott nem tagadta kilétét. Újságírók azt firtatták a vizsgálóbírótól, hogy teljesültek-e a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT) való kiadatás feltételei. "Minden befejeződött" - válaszolta Dilparic, aki szerint a kiadatásig Karadzic a különbíróság fogdájában marad.

A hatályos szerb törvények szerint a különös rendeltetésű törvényszék vizsgálóbírójának kell engedélyt adnia a kiadatási eljárás megindításához, előzőleg azonosítania kell a vádlottat, szembesítenie kell a hágai vádirattal. Három napon belül kell állást foglalnia a kiadatás megindításáról - ami ellen a vádlott panaszt nyújthat be -, de az elmúlt években a hágai vádlottak kiadatásakor ez csupán formalitás volt, a vizsgálóbíró sosem gördített akadályt a kiadatás elé.

Svetozar Vujacic szerint Karadzic a vizsgálóbíró előtt "hallgatással védekezett", és "színjátéknak" minősítette az ellene folyó eljárást. Nem volt hajlandó ételt venni magához, lefogyott, de nyugodt és higgadt volt. Orvos megvizsgálta a vádlottat, és egészségesnek találta - mondta az ügyvéd.

Belgrádban a Nyugat-barát demokraták és Slobodan Milosevic néhai szerb és jugoszláv elnök - ugyancsak hágai vádlott - örökösei között szemlátomást rögtön vita bontakozott ki Karadzic letartóztatásának körülményeiről. Boris Tadic szerbiai elnök hivatala korábban a nemzetbiztonsági tanács tájékoztatására hagyatkozó közleményben tudatta, hogy Karadzicot "a szerb belbiztonsági szolgálatok találták meg és fogták el". Ezzel szemben a szocialista Ivica Dacic vezette belügyminisztérium azt állította, hogy a rendőrség nem vett részt a szökevény felkutatásában és elfogásában. Uros Pena, a boszniai szerb rendőrség vezetője szerint a boszniai szerb rendőrség sem vett részt Karadzic felkutatásában.

A srebrenicai népirtás egyik főbűnösének tartott, de sok szerb által ma is nemzeti hősként tisztelt Radovan Karadzic elfogása láthatóan egyelőre nem okozott nagyobb felzúdulást sem Szerbiában, sem a boszniai Szerb Köztársaságban (RS). A szerb belügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy Belgrádban "ellenőrzés alatt van a biztonsági helyzet", az elfogásról szóló hírek után elővigyázatosságból megemelték a rendőri erők készültségét. Uros Pen szerint az RS-ben is hasonló intézkedésekhez folyamodtak, szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezettek be, megerősítették a vallási közösségeknek és nemzetközi szervezeteknek otthont adó épületek biztonságát.

Az éjszaka folyamán a belgrádi különbíróság épületénél az Obraz nevű, szélsőségesen nacionalista szervezet közel ötven híve gyűlt össze Karadzicot ábrázoló pólókban. Rendőrség kordonnal zárta le az épület környékét, és kiszorította a tiltakozókat a szomszédos utcába. Belgrád központjában mindössze egy tucat fiatal tiltakozott Karadzic elfogása ellen. A belgrádi média szerint a háborús perekben eljáró bíróság épületét a szerb rendőrség elitegysége védi.

A srebreniciai mészárlásról angol nyelvű ismertető ide kattintva olvasható.


[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]