Cioloș: tárgyaltunk arról, hogy a BMW növelje romániai jelenlététDacian Cioloș miniszterelnök németországi látogatása során úgy nyilatkozott, tárgyalt a BMW képviselőivel arról, hogy a vállalat növelje romániai jelenlétét, főként az elektromos modellek terén. Megjegyezte, a cég IT-szakemberekből álló csoportja ellátogat Romániába.


„Tárgyaltunk annak a lehetőségéről, hogy a BMW az elkövetkező években növelje romániai jelenlétét. Bemutattam a kutatás-fejlesztésben és az IT-szektorban rejlő lehetőségeket, ahol Románia jelenleg is bizonyos kedvezményeket biztosít. A BMW sokat dolgozik a kutatás-fejlesztés és az IT terén a kevésbé szennyező, elektromos modellek kapcsán. Abban állapodtunk meg, hogy az elkövetkező hetekben megszervezzük a cég IT-szakemberekből álló csoportjának romániai látogatását, hogy itteni vállalatok képviselőivel egyeztethessenek, lássuk, milyen lehetőségek vannak” – fejtette ki a kormányfő, aki szerint a cég érdekelt abban, hogy figyelmesebben megnézze, hogy milyen lehetőségek rejlenek Romániában.

„Többnyire az elektromos modellekről beszélgettünk olyan összefüggésben, hogy Románia jól teljesít a kutatás-fejlesztés és az IT terén, így lehetnének közeledések. De nem szeretném megelőlegezni a tárgyalásokat” – fogalmazott Cioloș.

A kormányfő egyúttal arról is beszámolt, hogy több olyan vállalat képviselőivel is találkozott, amelyeknek vannak romániai befektetései, de olyanokkal is egyeztetett, akik ezután szeretnének itt beruházni. IT-cégek is vannak közöttük.

„A fő üzenetem azt, hogy Románia továbbra is kedvező környezet a befektetések számára, főként a bajorországi befektetések számára, hiszen ott több mint 100 ezer romániai származású német él, akik hidat képeznek Bajorország és Románia között” – fogalmazta meg a román miniszterelnök.

Azt mondja, a civil és hadiiparba is érkezhetnek beruházások a tárgyalások eredményeképpen. (4)


[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]