Sobotka: a bűncselekményeket elkövető menekülteket automatikusan ki kellene utasítani az EU-bólA beszámolók szerint a kölni vasútállomás környékén a férfihordák körbeállták a nőket, többjüket verbálisan inzultálták, a mellüket fogdosták, a szoknyájuk alá nyúltak és meglopták őket
Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnöknek meggyőződése, hogy a bűncselekményeket elkövető menekülteket automatikusan ki kellene utasítani az Európai Unióból.


A szilveszter éjjelén több németországi városban a nőket ért zaklatásokkal kapcsolatban pénteken este Prágában kiadott nyilatkozatában Sobotka ugyanakkor a menekültek integrációjának a szükségességét is hangsúlyozta.

"A német városokban az utóbbi időben történt események megmutatták, milyen fontos a migrációs válság biztonsági és integrációs aspektusa" - olvasható a sajtóközleményben.

"Továbbra is ki kell tartani az EU külső határai őrzésének a megerősítése mellett és amellett, hogy a menekülteknek be kell tartaniuk azon ország törvényeit és szabályait, amelyben menedéket kértek. Azokat, akik a felajánlott segítséget nem méltányolják, megszegik a szabályokat, sőt bűncselekményeket követnek el, automatikusan ki kellene utasítani az Európai Unióból" - vélekedett Bohuslav Sobotka.

A cseh miniszterelnök közleményében megismételte: Csehország támogatja azokat a lépéseket, amelyek az európai határőrség mielőbbi létrehozásához vezetnek, beleértve az Európai Tanács esetleges rendkívüli összehívását is.

Robert Fico szlovák kormányfő pénteken délután jelentette be, hogy német városokban történt molesztálásokkal összefüggésben javasolni fogja az Európai Tanács rendkívüli ülésének összehívását. Donald Tusk, az Európai Bizottság elnöke azonban jelezte, hogy ezt nem tervezi. (4)


[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]