Az Ibériai-félsziget egyik első ibériai hiúzának maradványait találták megAz Ibériai-félszigeten feltárt eddigi legrégebbi, mintegy 1,6 millió éves ibériaihiúz-fosszíliát azonosítottak a szakemberek egy barcelonai barlangban.


A kutatók szerint a felfedezés nem csupán a világ egyik legveszélyeztetettebb macskaféléjének eredetéről nyújt információkat, hanem azt is bizonyítja, hogy a faj az eddig véltnél mintegy félmillió évvel korábban jelent meg az Ibériai-félszigeten - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

A Miquel Crusafont Katalán Paleontológiai Intézet munkatársai szerint a felfedezett példány 10-20 centiméterrel nagyobb és nagyjából tíz kilogrammal nehezebb volt mint a spanyolországi Donana Nemzeti Parkban ma élő társai. Az állat bundája is hosszabb volt, hogy védelmet biztosítson a folyamatosan fagy közeli hőmérsékletben.

A Quaternary Science Reviews című folyóiratban közölt tanulmány szerint az ibériai hiúz koponyafosszíliájának darabját ló-, kecske-, szarvas-, gyapjasmamut-, róka- és farkascsontok között találták meg a barcelonai Avenc Marcel barlangban. A megkövesedett maradványokat 2003-ban fedezték fel. (4)


[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]