Európai Bizottság: nagyon korai szakaszban vannak a vizsgálatok a paksi atomerőmű bővítésére vonatkozóanEgyelőre nagyon korai szakaszban vannak a paksi bővítés körülményeire vonatkozó uniós vizsgálatok – reagált a Financial Times tudósítására ma Ana-Kaisa Itkonen, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős szóvivője.


A Financial Times ma megjelent számában arról ír, hogy a paksi atomerőmű bővítése brüsszeli akadályokba ütközhet, mert az atomenergia terén való együttműködést meghatározó Euratom egyelőre nem bólintott rá a létesítmény fűtőanyag-ellátására vonatkozó megállapodásra, valamint az Európai Bizottság versenyhatóságként is vizsgálja, hogy tartalmaz-e a beruházás tiltott állami támogatást, illetve, hogy összhangban áll-e az uniós közbeszerzési előírásokkal.

"A vizsgálat jelenleg nagyon korai szakaszban van, ezért nem is lehet semmilyen következtetést levonni arra vonatkozólag, hogy a megállapodás összhangban áll-e az uniós közbeszerzési vagy állami támogatásra vonatkozó szabályokkal" – fogalmazott Itkonen, közölve egyúttal, hogy az ügyben folyamatos a párbeszéd a magyar hatóságokkal.

A szóvivő újságírói kérdésre a Magyarországról Ukrajnába történő gázszállítások törvényességével kapcsolatos kérdésre is válaszolt, miután Orbán Viktor a múlt héten adott interjúban arról beszélt, hogy Magyarország a Gazpromtól vásárolt gázt nem adhatja tovább Ukrajnának. Itkonen kitért arra, hogy önmagában az, hogy Magyarország gázt szállít Ukrajnának, szabályos, azt viszont még Brüsszel is tanulmányozza, hogy az lehet-e a Gazpromtól vásárolt földgáz. (4)


[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]