label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Az összes kommentálható tartalom

Azonosították a magyar zászlót égetőket    [2013. május 23.]
A csendőrség vezető illetékesei szerint azonosították a Bukaresti Rapid futballcsapat azon szurkolóit, akik folyó év március 18-án magyar zászlót égettek el az élvonalbeli bajnoki találkozón, amelyen a Pászkány Árpád Zoltán által finanszírozott CFR 1907 a fővárosi focistákat fogadta.

Egy csók, egy pofon    [2013. május 22.]
Méhes György művének címét parafrazálva: a romániai sport-, s azon belül a futballélet főszereplőinek ügyében született döntés a hétfői nap folyamán. A helyszín ezúttal azonban nem a sportpálya volt, hanem a bírósági tárgyalóterem.

Három év börtönbüntetésre ítélték Gigi Becalit    [2013. május 21.]
 A Legfelső Ítélő és Semmítőszék három év börtönbüntetésre, valamint egyes jogainak ötéves eltiltására ítélte tegnap George Becali üzletembert, a Steaua focicsapat tulajdonosát, a Nemzeti Liberális Párt parlamenti képviselőjét, volt EP-képviselőt. Az ítéletet, amely végleges, egy korábbi telekcsere-ügyben hozták: az ügyészek szerint 1996–1999 között a Nemzetvédelmi Minisztérium két telekcserét hajtott végre George Becalival az ügyintézé­sében levő Voluntari területéről, amelynek során összesen 28,89 hektár szántóföldet, belterületen, átengedett Becalinak, 892 758 dollárral károsítva meg a román államot.

Legyen hát noszolyi!    [2013. május 21.]

Trógeregyetem – valahol Európában…    [2013. május 18.]
Van egy képletes gyereknyelv, amelyet mindegyikünk használ és megért. Sosem tanultuk: úton-útfélen lestük el a jelrendszerét, és ha felnövünk, talán akkor sem fogjuk elfelejteni. Nevezzük így: egyetemes gyereknyelv. Ezen kommunikál apa meg anya egymással, ha nem hozzánk beszélnek, de mégis nekünk kellene megértenünk belőle valamit. Ezen a nyelven oktatnak az iskolában, amikor olvasni vagy számolni szoktunk, fürkésszük a természetrajzot, vázlatozzuk az emberi testet, köszörüljük a torkunkat énekórán. És ezen a nyelven reszeljük a deszkát a hangszer-oktatáson, boncoljuk a békát a laboratóriumban, kergetjük a labdát a tornateremben. A tegnap, történelemórán is úgy rajzoltuk fel a vándornépek útját keletről nyugatirányba, hogy azt megértse a legkisebb is közülünk. Mert ezen a nyelven írunk majd fogalmazást, felmérőt és tesztlapot még román- vagy angolórán is!

Volt-e csata a Lónyuggatón?    [2013. május 18.]
Hosszú évszázadok óta minden pünkösd szombatján Csíksomlyón tartják a híres csíksomlyói búcsút.

Államteher    [2013. május 16.]
Egyre több jel utal arra, hogy a kormány nem akarja meghosszabbítani a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelmegállapodást.

Malmőben minden változatlan    [2013. május 14.]
Úgy döntöttem: idén kihagyom az Eurovíziós Dalfesztivál élő közvetítsét. Van abban egy adag szellemi mazochizmus, ahogy az utóbbi években hosszan tökmagoztam két-három estét a képernyő előtt, ám azért a néhány emlékezetes teljesítményért – és legalább annyi végzetesen bizarr erőlködésért – azt mondom: megérte. Most azonban bokros teendőim lévén fontosabbak, megelőlegeztem magamnak az élvezetet, és a svédországi Malmőben terítékre kerülő Dalfesztivál hivatalos honlapjáról gyönyörködtem végig az idei mezőnyt.

FOTÓRIPORT - U FC: Vereség hazai pályán    [2013. május 14.]
A labdarúgó 1. Liga. 31. fordulójában, a Kolozsvári U FC hazai pályán, a Kolozsvári Arénában, fogadta a Jászvásári CSMS-t, és 0-2 arányú vereséget szenvedett. A mérkőzés góljait Ţigănaşu (21. perc) és Adrian Pătulea (42. perc) szerezték. (3)

Továbbra is licenc nélkül    [2013. május 13.]
 Nem fogadta el a fizetésképtelennek nyilvánított U FC labdarúgócsapat kérelmét a licencadó bizottság. Az egyetemista alakulat vezetősége bejelentette: fellebbeznek a svájci Sportdöntőbíróságnál. Az ok ezúttal is ugyanaz volt, mint az első körben: amíg a megszavazott átszervezési tervet nem fogadja el a csődbiztos, addig nem kaphat licencet a csapat. „Sajnos megkaptuk a hivatalos választ, ami negatív” – mondta Horia Ţiril, a klub jogi ügyintézője, hozzátette, hogy továbbra is be szeretnék bizonyítani, hogy a csapat megérdemli, hogy az első osztályba játsszon, ezért a Sportdöntőbírósághoz fordulnak.

Függetlenkedésekről    [2013. május 13.]
Mindig is furcsálltam, ahogy a választások közeledtével erősödik a románokban a független jelölt iránti vágy, akiknek a támogatottsága a közvélemény-kutatásokban lényegesen nagyobb, mint aztán a valóságban. A csodatevő technokrata, a korrupt, csirkefogó politikusokkal szembeni erkölcsi és szakmai fölénnyel induló párton kívüli mítosza hamar szertefoszlik, mihelyt komolyra fordul a dolog. Eddig még minden alkalommal egy erős párt, pártszövetség jelöltje került ki győztesként, a függetlenek pedig mélyen alulmúlták népszerűségi mutatóikat.

„Az asszony nem pusztán a köldök és a térd közötti műveleti terület”    [2013. május 11.]
Kolozsvárra látogatott a Születés Hete előadójaként dr. Bálint Sándor szülész-nőgyógyász főorvos, pszichoterapeuta, szexológus, akit az alternatív szülés pártolójaként és a kórházi otthonszülés magyarországi meghonosítójaként tartanak számon. Bálint doktor Sepsiszentgyörgyön született 1944-ben – édesapja nagyváradi és kolozsvári gyökerekkel és kötődéssel is rendelkezik –, és amint azt teltházas előadása során elmondta: a szülőföld hívó szavát érezte, amikor Erdélybe jött találkozni a magyar családokkal, és beszélni a pályán eltöltött több mint négy évtized tapasztalatairól, de főként a gyöngéd szülésről.

Valahol Európában – bemutatóra várva a magyar operában    [2013. május 11.]
 Különleges élményeket ígér a család minden tagjának Béres László rendező és csapata: az elmúlt hetek, hónapok megfeszített munkájának eredményeként május 16-án, csütörtökön este 7 órától mutatják be a Valahol Európában című musicalt a Kolozsvári Magyar Operában. Szomorkás, megható és vidám pillanatokban egyaránt bővelkedik a történet, miként a munkafolyamat is telis-tele volt izgalmas pillanatokkal, közben pedig – a felnőttekkel partnerségben – 33 gyerek tapasztalhatta meg a színpadi produkció születésének szigorú szabályait. Valahol Európában, valahol Kolozsváron… Gyermeki őszinteségük határtalan, és már nagyon várják, hogy közönség előtt bizonyítsanak – többek között ezt is elárulták lapunknak a próbák szünetében. Pötyi szavaival élve „Hipp-hopp, meghajlok s máris tapsoltok, / Hipp-hopp, ugrálok, majd csodálkoztok…” Kezdődjön hát!

VIDEÓ - Javításokat végeznek a Mátyás-szobor talapzatán    [2013. május 08.]
Éves karbantartási munkálatokat végeznek a Mátyás-szobor talapzatán.

VIDEÓ - Diáknapok 2013 - Diákcsatatér a Főtéren    [2013. május 08.]
A 2013-as KMDSZ Diáknapok résztvevői a Főtéren.

Új tagokat választott a Magyar Tudományos Akadémia    [2013. május 08.]
A Magyar Tudományos Akadémia közgyűlésének (május 6–8.) második napján bemutatta újonnan választott rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjait. Az Alapszabály szerint az választható taggá, aki az MTA doktora címmel vagy azzal egyenértékűnek minősített tudományos fokozattal rendelkezik, és „aki tudományát elismerten és különösen magas színvonalon, alkotó módon műveli”.

Kevés eredménnyel páváskodhat az USL    [2013. május 08.]
Egy éve van hivatalában a Victor Ponta vezette kormány, amely nagy lendülettel és ígéretekkel indult, de annál kevesebbet valósított meg. A Ponta-kabinet legfőbb erénye úgy tűnik, éppen az, amit Traian Băsescu államfő is kiemelt, nem rontották el a megszorító intézkedések árán kialakított makrogazdasági egyensúlyokat. Băsescu ezért többször is köszönetet mondott a kormányfőnek. A Ponta-kormány egyik nagy adóssága, hogy nem sikerült adót csökkentenie, a legtöbb erre vonatkozó javaslata egyelőre papíron maradt. A kabinet a nagy beruházásokkal sem tud mit kezdeni, hiába hozták létre Dan Şova miniszternek a nagy beruházásokat kezelő tárcát, ez ugyanolyan lassan bonyolítja le az autópálya-beruházásokat. A kormány az európai uniós pénzek lehívása terén sem ért el átütő sikert, és az állami vállalatok privatizációjának programja is csak részben sikeres.

Magunk eszközei    [2013. május 07.]
Évek óta május legelején, anyák napján kezdődik a Születés Hete rendezvénysorozat, amelyhez három évvel ezelőtt Kolozsvár és több más erdélyi kisebb-nagyobb város is csatlakozott. Idén különösen fontosnak tűnik, hogy néhány napon át igyekezzünk a szülés, a születés, az anya és a nőiség csodájára figyelni.

Sajtószabadság    [2013. május 03.]
Ma van a nemzetközi sajtószabadság napja, ami jó alkalom arra, hogy kissé körülnézzünk a hazai sajtóprérin. A sajtószabadság napja szinte egybeesett az alkotmánybíróság egyik döntésével, miszerint a parlament köteles visszahelyezni a büntetőtörvénykönyvbe (Btk.) a rágalmazás és a becsületsértés büntethetőségét. A vitatott cikkelyeket a parlament korábban törölte a Btk.-ból, de a taláros testület ezt alaptörvénybe ütközőnek minősítette. Az alkotmánybírák döntését feltételezhetően befolyásolta a tavaly nyári népszavazás körüli botrány, amikor Traian Băsescu államfő leváltásáról szóló referendum érvényesítése körüli viták kellős közepébe csöppentek az alkotmánybíróság tagjai. A politikailag kiszolgáltatott televíziók saját tulajdonosaik érdekeinek megfelelően példátlan és minősíthetetlenül alpári támadásokat indítottak az alkotmánybírák ellen, akiknek a családját sem kímélte a rágalom- és becsületsértésözön. Megmosolyogtató, hogy éppen az a Voiculescu-féle médiabirodalomként ismert Intact Mediacsoport panaszkodik a sajtószabadság elleni támadásra, amely az elmúlt években rengetegszer vétett a sajtóetika ellen, és számtalan közszereplőt megrágalmazott, vagy becsületében megsértett.

Megállíthatatlanul    [2013. május 02.]
Habár a tanügyminisztériumi és a tanfelügyelőségi illetékesek örömmel és határozottan arról számoltak be, hogy országszerte rendben folyt le a beiratkozás április 2-a és 22-e között az előkészítő osztályba, továbbá a fentnevezett források szerint a romániai (beleértve tehát a magyar nemzetiségű) gyerekek 99,5 százalékát beíratták a szülők, a tanügyminiszter hétfői videokonferenciáján közzétett adatok láttán-hallatán kevésbé örülhetünk. Megerősítette a negatívumokat Király András oktatási államtitkár is, aki lapunknak hétfőn azt nyilatkozta: idén 15 681 előkészítő osztályos magyar gyerekkel számoltak, akiket születésükkor szüleik magyar nemzetiségűnek diktáltak be az anyakönyvi nyilvántartásba. Az áprilisi beiratkozás során azonban mindössze 9822 magyar gyereket írattak be szüleik az előkészítő osztályba. Felmerül a kérdés tehát: mi történt több mint ötezer magyar gyerekkel?  « Első oldal    «...   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   ...»    Utolsó oldal »  


Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:560
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4094.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 663
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap