label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
« vissza

Egymillió eurós kár a besztercei evangélikus templomban

Szándékos gyújtogatásra gyanakszanak: két gyerek okozta a tűzvészt?!
Létrehozva: 2008. június 13. 02:31

SZERZŐ: DÉZSI ILDIKÓ helyszíni riportja   

Tizenkét-tizenhat hónapig is eltarthat a kiégett torony helyreállítása
Tizenkét-tizenhat hónapig is eltarthat a kiégett torony helyreállítása
Teljesen kiégett templomtorony és számos tűzoltó fogadta Beszterce központjában tegnap az arra járókat. A tűzoltók folyamatosan dolgoztak a XIV. században épült evangélikus templom faláról lelógó, megszenesedett állványmaradványok és faltörmelékek eltakarításán, locsolták a még mindig füstölgő romokat a torony belsejében. Azt, hogy mikorra tudják teljesen eloltani a tüzet, nem tudták megmondani. Míg ez meg nem történik, azt sem lehet tudni, hogy mi történt a két, többévszázados haranggal. A templom belső terében nem tett kárt a tűz, a terjengő füstszagon és beázott falakon kívül minden a régi maradt. Erdély legmagasabb templomtornya viszont nem csak kiégett, hanem tetőszerkezete is leomlott, két fiatornya ledőlt. A tegnap délelőtti sajtótájékoztatón Johann Dieter Kraus evangélikus lelkész elmondta: két kiskorút láttak a templom közelében a tűzvész előtt, így nem lehet kizárni a szándékosság lehetőségét sem, bár erre még nincs bizonyíték.

A Besztercei Polgármesteri Hivatalban Vasile Moldovan polgármester sajtótájékoztatón elmondta: hihetetlen, hogy valaki szándékosan tesz tönkre egy ilyen műemléképületet.

– Az evangélikus templom Beszterce szimbóluma – mondta. – A város lakosságának vissza kell kapnia – tette hozzá. Ugyanakkor mindenkit megkért arra, hogyha teheti, támogassa a templom helyreállítási, restaurálási munkálatait. Kijelentette: a július közepére tervezett városnapokra elkülönített összeget is erre a célra fogják felhasználni. Az elöljáró azt is elmondta: a tűzvész okozta kárt 1 millió euróra becsülik. Egyelőre azt az épületrészt kell megtisztítatni és konzerválni, amely megmaradt, utána pedig következhetnek a templomhajó tetőszerkezetének és tornyának helyreállítási munkálatai. Arra a kérdésre, hogy ki vonható felelőségre a templom őrizetlenül hagyása miatt, a polgármester elmondta: az épület őrzéséért csakis a restaurálási munkálatokat végző csíkszeredai Impex Aurora cég a felelős. Balázs Bécsi József, a cég ügyvezető igazgatója elutasította a vádat: mint elmondta, a szerződésben nem szerepelt az, hogy biztosítaniuk kell az épület őrzését. Meg sem fordult a fejükben, hogy a polgármesteri hivatallal szemben álló templomot nem őrzik.

Hatvan tűzoltó harcolt a lángokkal

Johann Dieter Kraus lelkész megerősítette, hogy szándékosságról is szó lehet. Elmondta: a nyomozás során a szakemberekkel együtt vizsgálták meg a villanyhálózatot és az építőtelepet, de semmiféle meghibásodást nem észleltek.

A lelkész ugyanakkor azt is elmondta, hogy két kiskorút láttak a templom közelében a tűzvész előtt. A lelkésztől azt is megtudtuk, hogy a templom restaurálására nem készítettek egységes projektet, ezért csak fokozatosan, épületrészenként tehették rendbe a templomot – ez a magyarázata annak, hogy a restaurálás már több mint tíz éve zajlik. Ez is hozzájárult a tűzvészhez: a 12 éves, fenyődeszkából ácsolt állványzat gyulladásgátlásáról nem gondoskodott a restauráló cég, így az egyből lángra kapott, majd a tűz továbbterjedt a toronyba és a tetőszerkezetre.

A tűzoltók elmondták: a riasztás után már négy perccel a helyszínen voltak. Előbb három, majd további két tűzoltókocsi érkezett a templomhoz, de segítséget kaptak Marosvásárhelyről és Kolozsvárról is. A tűzoltás több órán át, közel éjjel 11 óráig tartott, 60 tűzoltó próbálta megfékezni a tüzet. Áldozatok szerencsére nincsenek. A kiégett torony mellett egyébként a közelében elégett fák, megszenesedett épületállvány-maradványok, továbbá a templom közelében található épületek megrepedezett ablakai is tanúskodnak a tűzvész mértékéről.

Viorel Inţa besztercei rendőrparancsnok szerint az esetet követően szakembereik biztosították a helyszínt, és folyamatosan dolgoznak a tűzvész okának megállapításán. „Egyelőre a biztosítékokat vizsgálják, de még nem találtak műszaki meghibásodásra utaló nyomokat” – mondta a rendőrparancsnok, aki maga is hozzáttete: nem zárják ki a szándékos gyújtogatást.

A város központjában továbbra is korlátozzák a forgalmat, amíg sikerül eltakarítani a torony elszenesedett maradványait, az elégett állványdarabokat és famaradványokat.

Gyűjtés a templomért

Johann Dieter Kraus lelkész reményei szerint a közeljövőben sikerül elég pénzalapot összegyűjteni a torony restaurálásához. A templom tetőszerkezetét remélhetőleg a toronynál is hamarabb sikerül majd helyreállítani. Mint megtudtuk, a restaurálási munkálatokra az elmúlt két évben 640 ezer lejt kaptak a Közszállítási, Építkezési és Turisztikai Minisztériumtól az Országos Befektetési Ügynökségen keresztül, további 150 ezer lejt a helyi tanácstól, 2005-ben pedig a németországi szászok 45 ezer eurós adományából újították fel a templomhajó fedélszerkezetét.

A szakemberek igyekeznek mindent megtenni a templom védelmének érdekében. Szabó Bálint tervező, a felújítást vezető szakértő elmondta: az óvintézkedésekkel párhuzamosan szakértői vizsgálatot folyatatnak. Véleménye szerint 12–15 hónapnak kell eltelnie ahhoz, hogy a XIV. századi templomtorony újra eredeti állapotába kerüljön.

Aki támogatni szeretné Erdély legmagasabb tornyának restaurálási munkálatait, az a RO42TREZ10121370201XXXXX bankszámlaszámra juttathatja el felajánlásait.

A besztercei evangélikus templom tornyában két harang volt, szakemeberek szerint az egyik az 1500-as, a másik pedig az 1700-as évekből származik. Szerintük a tűz okozta hőség miatt ezek valószínűleg elolvadtak, de ezzel kapcsolatosan tegnap még senki nem tudott biztosat mondani. Szerencsés esetben a harangot betakarták a törmelékek, megvédve azt az olvadástól.

A XIV. században épült templom gótikus stílusa a következő században reneszánsz elemekkel bővült. A 75 méteres templomtorony a város szimbóluma volt, de az 1516-ból származó, Johannes Berger által faragott székek is értékes darabjai az épületnek. A templom már 2002-től szerepelt a Művelődési Minisztérium 28, restaurálásra kiválasztott épületének listáján, amelyekre a minisztérium eddig több mint egymilliárd lejt fordított.


További főcikkek


További főcikkek
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap