label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
« vissza

Nem érdekli a politika az egyetemisták többségét

Szavazati joguk gyakorlására ösztönzik a fiatalokat
Létrehozva: 2008. május 15. 05:42

SZERZŐ: FARKAS IMOLA   

A fiatalok 56%-a egyetlen párttal sem szimpatizál
A fiatalok 56%-a egyetlen párttal sem szimpatizál
A kolozsvári egyetemisták politika iránti érdeklődéséről készített felmérést a Politikatudományok és Nemzetközi Kapcsolatok Intézete (CESPRI) egy kérdőíves közvélemény-kutatásban, amelyhez kapcsolódóan kampányt is indítanak azért, hogy a fiatalokat ösztönözzék a helyhatósági választásokon való részvételre. A Soros Alapítvány által támogatott projekt azon a felismerésen alapul, hogy 1990 óta folyamatosan csökken a választásokon résztvevő állampolgárok száma, és ez a tendencia fokozottan érvényes a fiatalokra. A felmérésben egyetemistákat kérdeztek meg, sokuknak első ízben nyílna lehetősége gyakorolni szavazati jogát, a korábbi tapasztalatok szerint azonban kevés azoknak a száma, akik élnek is ezzel. Ellentmondásos eredményeket hozott a kérdőíves kutatás abban az értelemben is, hogy a fiatalok kis hányada vállalta érdektelenségét, hozzá nem értését politikai kérdésekben. A mozgósító kampány a jobb informáltságot és a választásokon való részvételt célozza.

A kérdőíves felmérés 2008 március végén készült, 801 Kolozsváron tanuló, de nem kizárólag kolozsvári egyetemista bevonásával. Arra a kérdésre, hogy véleményük szerint milyen szintű politikai ismeretekkel rendelkeznek, legtöbben úgy vélekedtek, hogy jártasak a napi politikában. A felmérés további kérdéseiből azonban kiderül, hogy ez nem felel meg a valóságnak. Ennek magyarázatát Sergiu Miscoiu, a projekt egyik koordinátora ismertette: – Az egyetemisták értelmiségi közegben mozognak, értelmiséginek vallják magukat, ezért nem szívesen ismerik el, hogy nincsenek naprakész ismereteik, hogy nem foglalkoznak a különböző közismert témákkal, csak mert nem érdekli őket a politika. Inkább azt válaszolják, hogy értenek hozzá, az ellenkezőjét bizonyítják azonban a konkrét kérdésekre adott válaszok. Vannak természetesen olyanok is, akik köntörfalazás nélkül vállalják, hogy érdektelen számukra ez a terület.

A felmérésből az is kiderül, hogy kedvenc információforrásuk az internet, amit a televízió és az írott sajtó követ, azonban a legtöbb egyetemista igen ritkán néz televíziót, még ritkábban híradót, vagy lapoz újságot.

Hogyha politikáról esik szó a beszélgetések során, elsősorban az országos politika kerül terítékre, aztán a kolozsvári politikai történések és szinte sohasem érdeklődnek a szülőváros iránt ebben a tekintetben. Legtöbben évente párszor beszélnek politikáról, az arány valamivel magasabb a választások környékén. A válaszadók túlnyomó többsége felelte azt, hogy ismer legalább egy kolozsvári parlamenti képviselőt, amikor azonban meg kellett nevezni egyet, 75%-uk Emil Boc nevét említette.

A fiatalok szerint az egyetemeknek ingyenes felkészítőket kellene szervezniük az érdeklődők számára annak érdekében, hogy az egyetemisták legyenek jobban informáltak, míg a civil szervezetek tanfolyamok, kerekasztalok, vitadélutánok rendezésével segíthetnének.

A megkérdezettek közel fele válaszolta azt, hogy érdeklődik a politika iránt, közülük 56 % azonban nem szimpatizál egyetlen párttal sem, népszerűek azonban a különböző ideológiai irányzatok, a diákok 62%-a vonzódik valamelyikhez. Élen a liberalizmus jár, amit a szociáldemokrata majd a kereszténydemokrata szemlélet követ, negyedikként pedig a zöldek következnek a rangsorban.

A válaszadók 80%-a felelte azt, hogy elmegy szavazni, ez azonban nem felel meg a valóságnak, valószínűleg mindössze feleannyian lesznek ott. Az a 20%, aki azt mondta, nem megy el szavazni, a következőkkel érvel: a politika mocskos, a politikusok korruptak; nem érdekli a politika; nem tud azonosulni a jelöltekkel; a szavazata úgysem számít stb. A korábbi választási kampányokkal kapcsolatban az általános vélemény az, hogy hazugok, túl vásári jellegűek voltak.

A felmérés azt is kimutatta: a fiatal magyar szavazók többsége határozatlan azzal kapcsolatban, hogy melyik pártra voksoljon.

A helyhatósági választáson való részvételre buzdító kampány során tévé- és rádióreklámokat sugároznak, falragaszok és információs brosúrák segítségével próbálják megnyerni az egyetemisták figyelmét. A hagyományos – nem túl sikeres – korábbi kampányokkal ellentétben ennek a kidolgozását egyetemista önkéntesek vállalták, és a fiatalok nyelvén szól fiatalokhoz. „A nagyfokú politikai érdektelenség súlyosan káros a demokráciára” – figyelmeztet a tévé-és rádióreklám, „Ha tökéletesnek találod a jelenlegi állapotokat, ne menj el szavazni. Mi többiek ott leszünk június 1-jén” – áll a plakátokon.


További főcikkek


További főcikkek
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap