label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
« vissza

Várkert Fesztivál Gyaluban, a várkastély kertjében

Létrehozva: 2015. szeptember 25. 20:25

 

Első alkalommal szervezi meg a Várkert Fesztivált a gyalui várkastély gondozására létrehozott Traditio Transylvanica Alapítvány és a Kincses Kolozsvár Egyesület. A kétnapos rendezvényre 2015. október 10. és 11. között kerül sor, helyszíne a reneszánsz jellegét máig őrző, patinás gyalui várkastély parkja – írják a szervezők közleményükben.

A Kolozsvártól mindössze 17 km-re – több kultúra találkozási pontjánál – fekvő Gyalu 15. századi nevezetes épületegyüttesét bekapcsolnák az erdélyi kulturális élet és turizmus vérkeringésébe, mivel a jobb sorsra érdemes, hatvan termes, négy sarokbástyás kastély hoszszú évek óta kihasználatlanul áll. A szervezők meggyőződése, hogy a várkastélynak és a kastélyparknak szűkebb értelemben a régió magyar közösségét, tágabb értelemben Erdély történelmi nemzetiségeit és kulturális csoportosulásait kell szolgálnia értékteremtő és -megőrző kulturális programokkal, a régió sokszínűségét bemutató rendezvényekkel.

A gyalui Várkert Fesztivál alkalmat teremt arra, hogy a nagyközönség megismerhesse az épületegyüttest, illetve annak történelmi és kulturális jelentőségét. Naponta több alkalommal vezetett sétára kerül sor a várkastély körül és a belső udvaron: az idegenvezetők bemutatják az épületegyüttes és a mellette húzódó római castrum történetét.

A programokat különböző kulturális és szabadidős rendezvények, gasztronómiai, klasszikus- és népzenei, hagyományőrző és családos tevékenységek alkotják, kiegészítve a várkastély megismertetését célzó programokat. A borkóstolók mellett Korok, konyhák, kóstolók címmel gasztronómiai vetélkedőre kerül sor szombaton, melyre olyan főzőcsapatok jelentkezését várják, akik az elmúlt évszázadok, évezredek valamelyik kora jellegzetes ételeinek elkészítésére vállalkoznak. Külön díjazni fogják az adott korhoz illő autentikus felszolgálást és öltözetet. Jelentkezni a varkertfesztival@gmail.com e-mail címen és a 0742-591639-es telefonszámon lehet.

A gasztronómiai program vasárnap sem marad el: Iglódi Ferenc ökörsütő mester egy 450 kilogrammos szürkemarhát fog nyárson elkészíteni, amelyet – a szombati főzőversenyhez hasonlóan – egy 10 lejes kóstolójegy kiváltásával bárki megkóstolhat. Az ebből befolyt összeget a szervezők a Kolozsvári Magyar Napok adománygyűjtő akciójához kapcsolódva a kárpátaljai gyerekek megsegítésére ajánlják fel. Mindemellett lacikonyhások, sörcsapok és fröccsstand szolgálják majd ki a résztvevők igényeit.

Napközben jelen lesz a Kolozsvári Magyar Napokról ismert Emese park (íjászat, hajítógép, nemezelés, gyertyamártás, vívás, középkori és régi népi hangszerek bemutatása, élő zene, középkori vásári játékok, ügyességi feladatok), és szintén családos programnak ígérkezik a Kalotaszegi Turul hagyományőrző csoport vasárnapi lovasbemutatója. Az erdélyi török világ hangulatát eleveníti fel a Canlar régizene együttes, a magyar népzenét mezőségi és kalotaszegi prímások és népzenészek képviselik majd.

A parkban felépített színpadon október 10-én, szombaton 19 órától fellép a legendás Edda együttes, október 11-én, vasárnap 16 órától a Bagossy Brothers Company, valamint 18 órától az erdélyi Nightlosers lép színpadra. A szombati koncert után a tábortűznél a jó hangulatot Miklós Gyuri, valamint Ségercz Ferenc és barátai biztosítják. Vasárnap este egy több száz négyzetméteres sátorban táncházzal zárják az első alkalommal megszervezett Várkert Fesztivált.

A rendezvény két napjára szóló jegy 15 lejbe kerül. Jegyeket a Biletmaster.ro oldalon, a Kolozsvári Magyar Opera jegypénztáránál, valamint a rendezvény helyszínén, a kastély hátsó bejáratánál lehet váltani. (A részletes programot megtalálják október első napjaiban az esemény Facebook-oldalán www.facebook.com/varkertfesztival és honlapján http://varkert.magyarnapok.ro/).


További főcikkek


További főcikkek
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap