label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
« vissza

Kultivál – Kolozsvárra költözik másfél napra a Kárpát-medence

Értékek, hagyományok nyomában fiatalokkal, nemcsak fiataloknak
Létrehozva: 2015. augusztus 05. 02:33

SZERZŐ: FERENCZ ZSOLT   

Ismét benépesül a Bánffy-palota udvara – ROHONYI D. IVÁN/ARCHÍV
Ismét benépesül a Bánffy-palota udvara – ROHONYI D. IVÁN/ARCHÍV
Energikus rendezvénysorozatot ígérnek a kultúra iránt érdeklődő fiataloknak jövő hét végére a Kultivál – Kárpát-medencei Kulturális Ifjúsági Fesztivál szervezői, a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal tagszervezetei, ugyanakkor azok figyelmére is számítanak, életkortól függetlenül, akik kíváncsiak a határon túli magyarlakta vidékek hagyományaira, jövőjének fejlődésére. Augusztus 14-15-én a Bánffy-palota udvarára várják a közönséget, ahol különböző értékeiket mutatják be a régiók többnyire 20 és 30 év közötti küldöttjei, a színházi-, zenei- és táncprodukciók mellett fotókiállítással, élő könyvtárral, anyanyelvi licitjátékkal, városnéző sétákkal is kedveskednek majd. Szombat este a térségek ízvilágába is belekóstolhatunk, elvégre ez is hozzájárul egymás jobb megismeréséhez… Másfél napra tehát, a Kolozsvári Magyar Napok egyfajta előfutáraként, változatos kínálattal költözik Kolozsvárra a Kárpát-medence.

Ez az első alkalom, hogy Kultivál néven a Kárpát-medencére kiterjedő kulturális ifjúsági fesztivált szerveznek, a rendezvénysorozat gyökerei azonban közel húsz évre nyúlnak vissza: a Magyar Kultúra Alapítvány 1996-tól évente megtartotta a Kárpát-medencei Magyar Kulturális Napokat a Budai Várban, az augusztus 20-i ünnepségekhez kapcsolódva, mégpedig azzal a céllal, hogy a magyar hagyományokat, értékeket minél szélesebb körben bemutassák – magyarázta a Kultivált beharangozó tegnapi sajtótájékoztatón Pál Ferenc kapcsolattartó. Kifejtette: az érdeklődés csökkenése miatt 2004-től változtattak a dolgok menetén; vándortalálkozóvá alakították, és a különböző régiók szolgáltak helyszínként: Felvidék (Komárom, 2004), a Vajdaság (Szabadka, 2005), Muravidék (Lendva, 2006), Erdély (Kolozsvár, 2007) és Kárpátalja (Beregszász, 2008). 2009-ben a felvidéki Galántán mutathatták be kultúrájukat egymásnak a résztvevők, 2010-től azonban, anyagi támogatások hiányában már nem tudták megszervezni a programot. Ezt az űrt igyekszik pótolni mostantól a Kultivál, amely ezúttal új névvel, tematikával és célcsoporttal szeretné feleleveníteni a hagyományt, a korábbi évekhez hasonlóan a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal tagjaival közösen (Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet, Muravidéki Magyar Művelődési Intézet, Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet), partnerségben a magyarországi Nemzeti Művelődési Intézettel (NMI).

A fesztivál újbóli elindításának gondolata tavaly augusztusban, a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal találkozóján fogalmazódott meg, s úgyszólván adta magát az ötlet, hogy az ifjúsági főváros programsorozathoz is kapcsolódva Kolozsváron szervezzék meg idén. Lebonyolítója az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE), fővédnöke Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és Ifjúságügyért felelős államtitkára, védnökei pedig Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere és Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.

 


További főcikkek


További főcikkek
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap