label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
« vissza

Kárpát-medence: több ezer magyar elsőéves közös fogadalma

Hárompillérű együttműködés köttetett a Sapientia kolozsvári karán
Létrehozva: 2013. szeptember 21. 01:23

SZERZŐ: NAGY-HINTÓS DIANA   

„A megszerzett tudást az emberiség, a haza és a magyarság szolgálatába állítom...” – ROHONYI D. IVÁN
„A megszerzett tudást az emberiség, a haza és a magyarság szolgálatába állítom...” – ROHONYI D. IVÁN
Közös egyetemi tanévnyitó erejéig egyetlen ünnepségben és több ezer magyar egyetemista közös fogadalomtételében forrt össze tegnap délután Kolozsvár, Marosvásárhely, Székelyföld, Nagyvárad, Óbuda, Szabadka, Komárom és Beregszász. A körkapcsolásos ünnepségen rektorok, politikusok, államtitká­rok szóltak a több ezer résztvevőhöz, ezt követte az elsőévesek fogadalomtétele és az egyetemek saját ünnepsége. A Sapientia tanévnyitójának idei díszmeghívottja Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója. Délelőtt a Sapientia kolozsvári kara megállapodást írt alá az MTVA-val és a kolozsvári Video-Pontes Stúdió filmes műhellyel a kolozsvári kar film-fotó-média szakos hallgatóinak többhetes, budapesti gyakorlati képzésére vonatkozólag. Elhangzott: az egyetem új ingatlanában készülő 200 négyzetméteres, korszerű tévéstúdiót még az idén megnyitják – működtetéséből bevételekre is számítanak.

Több Kárpát-medencei magyar tannyelvű egyetem vett részt szeptember 20-án azon a körkapcsolással megvalósított tanévnyitón, amelyet az Óbudai Egyetem kezdeményezett. A Himnusz eléneklése után Rudas Imre, az Óbudai Egyetem rektora köszöntőjében kifejtette: az általa vezetett egyetem „mélyen elkötelezett a határon túli magyar felsőoktatás, a tudomány határok nélküli művelése, az anyaországhoz tartozás és magyarságtudat erősítése mellett, a közös tanévnyitó tisztelgés a nemzeti összetartozás előtt”.

Varga Mihály magyar nemzetgazdasági miniszter szerint a Kárpát-medencei felsőoktatás megteremti az alapot arra, hogy a határon kívüli magyarok szülőföldjükön boldoguljanak. Klinghammer István magyar felsőoktatásért felelős államtitkár beszédének egyik alapgondolata: az 1990-es évektől megvalósuló hallgatói mobilitás a több évszázados múltra visszanéző peregrináció új formája. Sándorné Kriszt Éva, a Budapesti Gazdasági Főiskola rektora az anyaországi és ennek határain túl működő magyar tannyelvű egyetemek között kialakuló természetes szövetség fontosságát emelte ki. Tőkés László EP-képviselő jelképes erejűnek és értékűnek nevezte a tanévnyitót, mert együtt van a nemzet és legszebb virága, a tanuló ifjúság. Ugyanakkor elmondta: itthon kell jobb és élhetőbb viszonyokat teremteni, a szülőföldön való megmaradás érdekében.

Tanulmányaikat a lehető legjobb eredménnyel végzik, az egyetem szabályait betartják, a megszerzett tudást pedig az emberiség, a haza és a magyarság szolgálatába állítják – hangzott el az elsőévesek körkapcsolásos fogadalomtételében.

Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora a határon túli egyetemek képviseletében tartotta meg üdvözlőbeszédét. – Újabb lépést sikerült tennünk azon az úton, amely az egységes nemzetet összeköti. A fiatalokra nagy feladatok várnak, ezért kell erőt és hitet adni nekik – magyarázta a rektor, majd emlékeztetett, hogy bár a Kárpát-medencei magyarok többsége uniós állampolgár, még mindig vannak hiányosságok: nincs autonómia, önálló állami egyetem, nyugodt alkotás. Arra buzdította a hallgatókat, váljanak alkotó, gondolkodó, öntudatos fiatalokká.

A közös tanévnyitó azt jelenti, hogy közösen tekintünk a jövőbe, közös jövőképünknek rendeljük alá egyéni céljainkat – mondta Horváth Anna, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere. A Sapientiáról elmondta: kivívta elismertségét, évtizedes léte megkérdőjelezhetetlenül igazolta létjogosultságát.

Magdó János, Magyarország kolozsvári főkonzulja pedig a kételkedés fontosságára és a tudás tökéletesítésére ösztönözte a hallgatókat. Tonk Márton dékán reményét fejezte ki, hogy a kar új ingatlanában 50 vagy 100 év múlva is magyar nyelvű felsőoktatás folyik. Major Lajos harmadéves diák a hallgatói önkormányzat nevében a tanulás és a szórakozás összefonódásáról beszélt. Kolozsváron a tanévnyitó a Szózat eléneklésével ért véget.


További főcikkek


További főcikkek
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap