label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
« vissza

Kérek egy kulcsot a szívedhez, lakatodhoz, szerelmedhez (FRISSÍTVE FOTÓRIPORTTAL)

Szerelemlakat-láz Kolozsváron – telelakatolták az Erzsébet hidat
Létrehozva: 2011. december 31. 01:28

 

Városunkban is szaporodnak az érzelmekkel pecsételt zárak – ROHONYI D. IVÁN
Városunkban is szaporodnak az érzelmekkel pecsételt zárak – ROHONYI D. IVÁN
Romantikus gesztusokból, szerelmi zálogokból kincses városunkban sincs hiány: elég, ha végigmegyünk a sétálóutcán és nyugdíjas párt látunk kézenfogva sétálgatni, vagy szerelmesek egymásra találásának vagyunk szemtanúi a buszmegállóban. Ki-ki a maga módján bizonyítja kedvese iránt érzett – hol lángoló, hol szunnyadó – érzelmeit. Akad, aki az intim színvallás híve, mások legszívesebben világgá kürtölnék boldogságukat, újabban sokan, akik szerelmük örökkévalóságában hisznek, lakatba vésetik nevüket, nyomot hagyva maguk után az utókornak. Kolozsváron is letűnni látszik a gyertyafényes vacsorák kora, a romantika modernebb formát ölt: az Erzsébet híd korlátján gombamód szaporodnak a lakatok, érzelmekkel pecsételt zárak. Míg külföldön tisztában vannak a szerelemlakatok történetével, idehaza nem ismerik a hidakra aggatott „pincezárak” kulcsfontosságú szerepét, de ez 2012-ben még változhat. [Szóljon hozzá!]

Szerelem Itáliában, suliszekrény-lakat Pécsett

A szerelemlakatok hagyománya Olaszországból ered, de manapság a párok egyre több nagyváros hídjain helyezik el szerelmük zálogául szívük lakatját. A lakatolás akkor hatásos, azaz a párkapcsolat akkor lesz örökös, ha utána a kulcsot a fejük fölött hátrahajítják a vízbe. Több európai nagyvárosban, de a szomszédos Magyarország több településén is előforduló látványosság a szerelemlakatok tömege; legtöbb helyen kerítésre akasztanak fel a szerelmesek összetartozásuk jeléül olyan lakatot, amelybe belevésték nevüket vagy nevük kezdőbetűit.

Magyarországon először Pécs belvárosában jelentek meg ilyen zárak, itt olyan vaskerítésről lógnak fürtökben, amelynek voltaképp soha nem volt kerítés funkciója, inkább egy nélküle puszta sarkot díszített. A kerítés a Janus Pannonius utcában található, amely a Széchenyi téri Jakováli Hasszán dzsámiját és a pécsi székesegyházat köti össze.

Nem tudni, pontosan mikor kezdtek el gyűlni a lakatok (az 1980-as évek elején már biztosan ott voltak). Eredetileg a közelben álló középiskola végzős tanulói helyezték el itt iskolai szekrényük lakatját a sikeres érettségi után, ma olyan szerelmesek zárnak lakatot a kerítésre, akik azt kívánják ezzel a gesztussal megerősíteni, hogy összetartozásuk örök.

Friss házasok lakatolnak Rigában

Hasonló szokás Lettországban, Riga városában is létezik. Itt egy híd kerítésére erősítik a lakatot a friss házasok, a kulcsot pedig a tóba dobják. Firenzében a Ponte Vecchio közepén álló Benvenuto Cellini-szobor kerítésére aggatják a lakatot a szerelmes turisták, a lakat kulcsát pedig az Arno folyóba dobják.

Minszkben neveket és dátumot írnak a lakatokra – ROHONYI DEMKÓ EDIT
 

A miskolci Szinva terasz kis hídján is feltűntek lakatok, először 2006-ban, a tér kialakítása után, de találhatók ilyen lakatok még Szekszárd, Nyíregyháza, Győr, Békéscsaba, Vác, Székesfehérvár, Szombathely, Tata és Veszprém belvárosában is, valamint Zentán a Tisza-parton álló Révész-szobor melletti korláton, és újabban a szolnoki Tiszavirág hídon is.

Ugyanígy Moszkvában a Megmentő Krisztus Székesegyház előtti hídon is találunk lakatokat, amelyek számára néhány éve mesterséges fákat is leraktak a hídra.

Minden lakat egy olvashatatlan regény

Gyors közvéleménykutatásunk során kiderült: idehaza kevesen ismerik a szerelemlakatok fogalmát. Néhányan kételkednek romantikus mivoltukban, de akadnak olyanok is, akik hisznek benne és szerintük különleges varázsuk van. Bár a lakatok kapcsán megkérdezett férfiak nem vették túl komolyan a válaszadást, azért érdemes elolvasni, hogy szerintük milyen eredete és következménye lehet a szerelemlakatok elterjedésének.

Simon Zsuzsanna óvónő először Pécsett hallott a szerelemlakatokról, és ott is látta őket. – Eleinte furcsának tűnt az ötlet, de hosszas nézelődést követően megváltozott a véleményem. Inkább mágikusnak, rejtélyesnek tűnt. Ahány lakat, annyi szerelmi történet. Elképzeltem, hogy ha számomra ennyire elgondolkoztató, vajon milyen érzés lehet azoknak újra látni, átélni, elmesélni minden szépet, akik a lakatot odatették – mondta el kérdésünkre. Hozzátette: mind- mind olvashatatlan romantikus regények lógnak a különböző helyszíneken.

Béke és szerelem gyakran összefügg
 

Vetési Júlia újságíró nem sok értelmét látja egy idegen városban hagyott szerelmi „bizonyítéknak”. – Amúgy sem vagyok híve annak, hogy közszemlére kellene bocsátani, ha valaki szereti a másikat. Nem muszáj világgá kürtölni érzéseinket. Ha már valami emléket akarunk, akkor inkább egy intimebb, csak kettőnknek szóló tárgyat válasszunk. Ha meg ki akarjuk pakolni egy köztérre, akkor válasszuk a Facebookot. Onnan biztosan mindenki értesülni fog – válaszolta kérdésünkre. – Szép dolog, hogy szeretjük egymást, de inkább elhiszem akkor, ha valaki a fülembe súgja, s nem egy lakaton találkozom az iniciáléimmal – hangsúlyozta.


Ne vegyék készpénznek

 ERÉNYÖVRŐL SZÁRMAZIK AZ ELSŐKOLOZSVÁRI HÍDLAKAT?

Kovács Hont Imre kollégám a kolozsvári szerelemlakatok eredetét próbálta megfejteni, de úgy tudja, írásos emlék nem maradt fenn. Csupán a szájhagyomány számol be arról, hogyan kerültek lakatok egyes hídkorlátokra. Kiderítette, hogy valamikor a 12. században Márton fia Vazul a Nádas-patakon átívelő kőhídon csalta a feleségét László lánya Emesével. Oka volt rá, mert felesége rusnya volt és csúfszájú, egyetlen jó tulajdonsága az volt, hogy jó nagy árnyékot vetett nyáron. László lánya Emese viszont szép és szerény ábrázatú hajadon volt, de egyszemélyben tüzes természetű is.

Mielőtt először váltak volna egy testté a kőhídon, Márton fia Vazul kardjával szétfeszítette a lány erényövének lakatját, és emlékül a híd korlátjára csattintotta fel azt. Hogy Emese apja véletlenül se ismerje fel a szebb időket – és testrés(z)eket – is látott lakatot, hét lakat alatt őrizte a titkot. Azazhogy hét lakattal takarta el az eredetit. Valami idétlenek azt hitték, hogy ez a szerelmi előjáték része, így aztán kialakult az a szokás, hogy a szerelmesek felcsattintottak egy-egy lakatot a hidak korlátjára. A 20. századig a férfiak lenyelték a lakat kulcsát, de ekkor egyes nőszövetségi tagok a hímek fémszagú böfögésére panaszkodva módosították a szokást: azóta a kulcsot a fejük felett hátrahajítják a vízbe.

Különböző zöld szervezetek azon ügyködnek, hogy minden hídkorlátnál legyen egy kifejezetten lakatkulcsok számára kialakított kuka: így a szerelmesek nem szennyeznék a vizet kulcsokkal, sőt, újrahasznosíthatnánk azokat.

Bogáti Bokor Ákos rádiós műsorvezető szerint a szerelemlakattal megpecsételt párkapcsolat csak akkor lehet örök, ameddig egy lakatos vagy polgárőr le nem szedeti a hídról a zárakat. De ilyen esetekre nem nyújt megoldást a babona. – Az egymáshoz bilincselődésnek több aspektusa is lehet az átvitt értelemtől kezdve a felnőtt üzletekben található kellékekig. Erős bennem a gyanú, hogy az orosz és ukrán maffia térhódításáról van szó, az amerikai Valentin Nap mintájára – részletezi a tőle megszokott mókával. – Nem megy jól az orosz lakat-biznisz és nem tört be még a peresztrojka. Namármost, ha sikerül elhinteni, hogy ez egy szerelmi báj-cucc, akkor mindenképpen megnő a bolhapiacon eladott lakatok száma – fejtette ki. – Ha a hátunk mögött vízbe dobott lakatkulcsok miatt a Szamos inox-tartalma eléri a kritikus szintet, örökre lemondhatunk az őshonos fehér cetek teljes populációjáról. Ezt pedig egyetlen szerelmes sem akarhatja! – tette hozzá.

Ezekután mindenki eldöntheti magának, konspirációt vagy mélységes romantikát lát a lakatokban, s ha az Erzsébet hídon is végigsétál, ki tudja, talán még a szerelemlakat hívévé válik…

Magányos kolozsvári lakat társat keres az Erzsébet híd korlátján – ROHONYI D. IVÁN

 


 

További felvételeink ide kattintva tekinthetők meg.

 


 

 

 

 


Hozzászólások

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

József - 31/12/2011 01:44
Már hogy volna magányos? A híd iránti hűségét, szerelmét igazolja.

További főcikkek


További főcikkek
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap