label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
« vissza

Korrupciótól hangos Kolozsvár: folytatódnak a letartóztatások?

Óvatosság az ítélőtáblánál: visszavonult a bíró
Létrehozva: 2011. november 11. 00:04

SZERZŐ: ÖSSZEFOGLALÓ   

Dominóhatás: Radu Bica után Apostu
Dominóhatás: Radu Bica után Apostu
Este tíz óráig nem született döntés tegnap Kolozsvár korrupció miatt őrizetbe vett polgármestere, Sorin Apostu 29 napos előzetes letartóztatásának ügyében. A tárgyalás nagy késéssel este 7 órakor kezdődött el, miután az eredetileg kijelölt bíró visszavonult, és a helyére kinevezett Ioana Morar (Apostu védőügyvédjének doktorandusza) tájékozódott az ügyben. A letartóztatási kérés végleges jóváhagyása együtt jár a polgármesteri mandátum elvesztésével, a helyi tanácsnak ideiglenesen a két alpolgármester (László Attila – RMDSZ, Radu Moisin PD-L) egyikét kellene megbíznia a városvezetői hivatal betöltésével. Ez esetben Apostutól pártja is megválik, Radu Bicához hasonlóan, akit október végén helyeztek előzetes letartóztatásba. A két magas rangú helyhatósági vezető botránya nagy érvágás a PD-L számára. Emil Boc kormányfő lapzártáig nem nyilatkozott utóda ügyében. A csütörtöki fejleményekről az 5. oldalon olvashatnak, a pénteki eseményeket holnap nyomon követhetik honlapunkon (archivum2.szabadsag.ro). [Szóljon hozzá!]

Október végén a Kolozs Megyei Tanács alelnökét, Radu Bicát helyezték 29 napos előzetes letartóztatásba, szerdán párttársát, Sorin Apostu polgármestert vették őrizetbe a „korrupcióellenes” ügyészek. Politikailag csillagos tízessel osztályozhatjuk ma már Alin Tise, a Kolozs Megyei Tanács elnökének hétfői bölcsen óvatos intézkedését, amellyel Radu Bica letartóztatása után elrendelte egy bizottság kinevezését az utóbbi évtized versenytárgyalásainak átvizsgálására. Az ügy politikai hátteréről komoly elemzések egyelőre nem születtek, az érintettek nyilatkozatai is szűkszavúak. Az ügyészek lendületét látva: megtörténhet, hogy a számonkérések folytatódnak ...

Tegnap délután visszavonult az ítélkezéstől a Kolozs megyei ítélőtábla bírája, Monica Rodna, akinek a Sorin Apostu polgármester előzetes letartóztatása ügyében kellett volna döntenie. Gheorghiţă Mateuţ, Sorin Apostu védőügyvédje a Mediafax hírügynökségnek tett nyilatkozatában elmondta: ilyen jellegű kérések olyan esetekben fordulnak elő, ha összeférhetetlenség adódik a bíró és letartóztatásra javasolt vádlott között, baráti, rokonsági kapcsolat miatt, vagy egyéb okokból kifolyólag. Az ítélőtábla elfogadta Monica Rodna felmentési kérelmét, helyére Ioana Morárt, Apostuék védőügyvédjének doktoranduszát jelölte. Gheorghiţă Mateuţ elismerte, hogy a bíró a doktorandusza, ám szerinte az ügy szempontjából ez semmiféle jelentőséggel nem bír. Mint ismeretes, Sorin Apostut a Korrupcióelleni Ügyészség (DNA) csúszópénz ismételt elfogadásával, Călin Stoiát, a Brantner vállalat főigazgatóját pedig megvesztegetés okán vétette szerdán este 24 órás vizsgálati őrizetbe, és kérte 29 napra szóló előzetes letartóztatásukat.

Az ügyvédi irodán keresztül ömlött a pénz?

Az őrizetbe vételét előíró rendelet kibocsátása előtt az ügyészség házkutatást tartott a polgármester otthonában, a városházán és felesége, Monica Apostu ügyvédi irodájában is. A DNA szerint a városháza és a különböző cégek közötti szerződésekben meghatározott pénzösszegeket gyakorlatilag az ügyiratban szintén vádlottként megjelölt Monica Apostu ügyvédi irodája fogadta, fiktív jogi tanácsadás ürügye alatt.

Az ügyészek szerdán a városházáról az önkormányzat 2009–2011 közötti versenytárgyalásaira és szerződéseire vonatkozó hét okiratcsomagot szállítottak el, amelyek főleg az Electrogroup, Kiat, Brantner, Rosal, Groupe Frarom Agent de Asigurări, Astor Com Marosvásárhely cégekkel kapcsolatosak. Az okiratokban szereplő munkálatok elsősorban: útépítés, hulladékszállítás, térfigyelő kamerák elhelyezése.

FOTÓ: ROHONYI D. IVÁN – Pünkösdi királyság? Két évvel ezelőtt, Apostu beiktatásakor

A korrupciós dossziéban megvesztegetéssel vádolnak Călin Stoia mellett több üzletembert, köztük Simion Mureşánt az Electrogrup vállalattól, és Mustafa Bekárt, a Kiat Group Construct cég társát. Az ügyészek szerint az említett pénzösszegek mellett nyaralásokat és utazásokat fizettek a polgármesternek, illetve ruhákat vásároltak feleségének. Simion Mureşant és Călin Stoiát szerdáról csütörtökre virradóra kihallgatták, az utóbbit őrizetbe is vették. Mureşan a családja és az Apostu famíliája közötti baráti kapcsolatok jellegéről nyilatkozott. A török üzletember megjelent ugyan a DNA hívására, ám török tolmácsot kért, s mert ezt mindeddig nem tudták biztosítani, ezért egyelőre nem hallgatták ki.

Szemetes történet

– Cégünknek nincs oka arra, hogy bárkit megvesztegessen a Kolozsvári Polgármesteri Hivatallal kötendő szerződés megszerzéséért, hiszen a köztisztasági vállalat bevételei nem a várostól, hanem a lakosságtól származnak – mentegetőzött legalábbis fura logikával az ügyben Eugen Vereş, a Brantner-Veres igazgatója.

A cég a Rosal Gruppal együtt nyerte meg 2009 júniusában a kolozsvári háztartási hulladék elszállítására kiírt versenytárgyalást. A városháza szerint a koncessziós szerződést csak két héttel az eredeti időpont után írták alá, és alig három hónappal később lépett életbe, ugyanis a versenytárgyalás ügyében több részvevő cég óvást emelt a Fellebbezéseket Elbíráló Országos Tanácsnál (CNSC). Ez az intézmény a döntési illetékességet a Kolozsvári Törvényszékre hárította, amely visszautalta azt a CNSC hatáskörébe. A Kolozs Megyei Ítélőtábla döntése értelmében végül a CNSC hirdetett ítéletet, a Brantner-Veres javára.

A PD-L bokáját is megütötte Apostu

Sever Voinescu, a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) alelnöke csütörtökön kijelentette: Kolozsvár polgármestere őrizetbe vételének semmiképpen nem kellene befolyásolnia Emil Boc kormányfő imázsát vagy szavahihetőségét, abból az alapelvből kiindulva, hogy az esetlegesen alkalmazott bűnügyi jellegű felelősségrevonás kizárólag egyéni jellegű.

Cezar Preda demokrata-liberális képviselő szerint ellenben a párt Kolozs megyei fiókja egyike a PD-L legerősebb szervezeteinek, a politikai alakulatot, és annál inkább a miniszterelnököt nagymértékben érintik a Sorin Apostu ellen felmerült korrupciós vádak.

Daniel Buda PD-L-s képviselő elmondta, amennyiben az ítélőtábla döntése nyomán a polgármester 29 napra szóló előzetes letartóztatásba kerül, a PD-L szervezete hivatalból felfüggeszti párttagságát, ahogyan azt Radu Bica, a Kolozs megyei tanács alelnöke esetében tette, akit a Sorin Apostu ügyiratához kapcsolódó korrupciós vádak kapcsán már korábban letartóztattak.

A kolozsvári Mezőgazdaságtudományi és Állatorvosi Egyetem sajtóosztálya közleményt bocsátott ki tanára, Sorin Apostu őrizetbe vétele kapcsán. – Megvárjuk a bírósági ítélethirdetést Sorin Apostu polgármester, egyetemünk oktatója ügyével kapcsolatosan. A végleges és jogerős bírósági határozat meghozatala után egyetemünk etikai bizottsága elemzi a helyzetet, és következtetéseit közli az egyetem szenátusával. Az oktatási folyamatot ez az ügy nem zavarja, Apostu óráit megtartják a kollégái – olvashattuk az egyetem közleményében.

**********************************************************************************

Tegnap percről percre követtük a fejleményeket. Kattints ide a részletekért!

**********************************************************************************


Hozzászólások

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További főcikkek


További főcikkek
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap