label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
« vissza

Előkerült Erzsébet királyné eredeti kolozsvári mellszobra

Stróbl Alajos műalkotása 1955-től a Szépművészeti Múzeumban található
Létrehozva: 2011. szeptember 29. 01:29

SZERZŐ: PAPP ANNAMÁRIA   

Kiszabadulásra vár a legendás hírű királyné csodálatos mellszobra Fotó: Rohonyi D. iván
Kiszabadulásra vár a legendás hírű királyné csodálatos mellszobra Fotó: Rohonyi D. iván
Teljesen váratlanul előkerült a mindenki által elveszettnek és ellopottnak hitt eredeti kolozsvári Sissi-szobor. A legendás hírű osztrák császárnő és magyar királyné bronz mellszobrára véletlenül bukkant rá Gergely Balázs, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) közép-erdélyi régiójának elnöke a Bánffy-palotában helyet kapó Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. Az EMNT helyi szervezetének régóta dédelgetett álma Erzsébet királyné szobrának visszaállítása eredeti helyére, a Fellegvár hegyoldalába. Ennek érdekében Gergely Balázs szeptember első felében Gergely Zoltán kolozsvári szobrászművész társaságában a Borsod megyei Miskolcra utazott, hogy mintát vegyenek az ott található Sissi-szoborról, amelynek alapján aztán elkészíthetik az alkotás mását. Gergely Balázs elmondása szerint az eredeti műalkotás előkerülése nem változtat a tervükön, a szobrot mindenképpen megöntetik, és elhelyezik a Donát úti Makovecz-templom udvarán. [Szóljon hozzá!]

Mindenki nagy meglepetésére előkerült Erzsébet királyné eredeti kolozsvári bronz mellszobra, amelyet Kolozsvár néhai polgármesterének, Haller Károlynak a kezdeményezésére helyeztek el a Fellegváron, a hegyoldalban a fölöttébb költséges, díszes, Pákey Lajos által tervezett márványtalapzaton, és rendkívül ünnepélyes keretek között lepleztek le 1901-ben. Az 1898. szeptember 10-én Genfben meggyilkolt osztrák–magyar császárnő és királyné Stróbl Alajos által készített szobrát nagybölöni Bölöny Józsefné adományozta a városnak, és a talapzatba az Erzsébet királynénk 1898 feliratot vésték.

Napsugaras, szép idő volt Erzsébet királyné szobrának leleplező ünnepségén – derül ki a dr. Haller Károly néhai kolozsvári polgármester tiszteletére megjelent emlékkönyvből. „Századokká nőttek az egymás után tűnő évek, amíg végre a gondviselés nemzetünket megáldotta Erzsébet királynéval. Amint rálépett Felséges Asszonyunk erre a sokat szenvedett földre, égi mosolyával földerített egy nemzetet, boldoggá tett egy országot, és amerre járt, az engesztelődés virágai fakadtak útjain. A jóság angyala volt Ő, akit az Ég azért küldött erre, hogy sebeket gyógyítson, hitet ébresszen és reményt tápláljon. Nekünk magyaroknak védőangyalunk volt! Életében imádságig megszerettük, halálában megsirattuk. Emlékében áldani fogjuk” – fogalmazott az ünnepségen az egyik felszólaló.

Oltár a Fellegváron. A leleplezés után koszorúkkal lepték el a szobor hatalmas talapzatát – ARCHÍV

A századforduló magyar szobrászatának jelentős képviselője műalkotásából összesen négyet helyeztek el a Kárpát-medencében: Miskolcon, Eperjesen, Budapesten és Kolozsváron. Az utóbbi három helyszínről azonban a múlt század folyamán a szobor eltűnt, és gyakorlatilag csak a miskolci maradt meg. Közben megtalálták az Eperjesen elhelyezett műalkotást, amelyet sikerült restaurálni, és tavaly ősszel visszaállítani egykori helyére. Újabban teljesen véletlenül előkerült Erzsébet királyné mindenki által elveszettnek hitt kolozsvári mellszobra is: 1955-től ez a Bánffy-palotában helyet kapó Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban található.

Székely Sebestyén György műkritikus, a Quadro Galéria igazgatója, aki éveken keresztül a Szépművészeti Múzeum munkatársa volt hívta fel Gergely Balázs figyelmét arra, hogy tudomása szerint Sissi mellszobra a múzeum gyűjteményébe került, és jelenleg is ott van. Ennek nyomán az EMNT közép-régiójának elnöke felvette a kapcsolatot Călin Stegereannal, a múzeum igazgatójával, akinek a segítségével a leltárkönyvből kiderítették, hogy az alkotás 1955. április 8-án a múzeum raktárába került. Ugyanakkor a nyilvántartásban rövid leírás található arról, hogy golyónyomok láthatók a bronzból készült szobron. Minderről tegnap a helyszínen személyesen is meggyőződhettünk: betekintést nyerhettünk a leltári könyvbe, és saját szemünkkel láthattuk a legendás hírű királyné nehezen megközelíthető, de azért látható és megérinthető, csodálatosan szép mellszobrát. Az M. A. 1796 leltári számmal ellátott műalkotás a múzeum raktárában egy asztal alatt található, több más szobor és festmény mögött, s minden kétséget kizáróan Stróbl Alajos munkájáról van szó. Gergely Balázs köszönetét fejezte ki a Szépművészeti Múzeum igazgatójának és munkatársainak, hogy lehetővé tették az elveszettnek hitt műalkotás megtalálását. Az igazgató ígéretet tett arra, hogy még a közeljövőben kiszabadítják a királyné szobrát, felmérik annak állapotát, és láthatóvá teszik azt.

Közben hazaérkezett Kolozsvárra a miskolci Sissi-szoborról levett minta, amelyről az elképzelések szerint az eredeti alkotás mását tervezik elkészíteni. Szeptember első felében az EMNT közép-erdélyi régióelnöke Gergely Zoltán kolozsvári képzőművész társaságában Miskolcra utazott, hogy levegyék az eredeti alkotásról a szükséges negatívot. Dobos Tímea, a miskolci önkormányzat szóvivője az MTI-nek elmondta: az EMNT-vel létrejött együttműködés keretében a miskolci, eredeti szoborról készült másolattal szeretnék pótolni a Kolozsvárról eltűnt mellszobrot. Stróbl Alajos alkotását eredetileg a Népkertbe állították fel, de később védett helyre, a Herman Ottó Múzeum kávézójába helyezték át, és ma is ott látható; a Népkertben, valamint a Semmelweis kórház területén, a főbejárat közelében pedig egy-egy műkőből készült másolat található. Gergely Zoltán szobrászművész mintát vett a miskolci Sissi-szoborról, és gipszburokban hazahozták a negatívot. Itthon felvették a kapcsolatot különböző öntőműhelyekkel rendelkező szobrászművészekkel, az eddigi ajánlatok alapján a munkálat elvégzésére Kolozsváron vagy Szovátán kerül majd sor – tájékoztatott Gergely Balázs. Az elképzelések szerint az öntés hamarosan elkezdődik, így várhatóan még az ősz folyamán elhelyezik Erzsébet királyné bronz mellszobrát a Donát úti Makovecz Imre tervezte református templom kertjében. Gergely köszönetet mondott Miskolc város önkormányzatának és a Herman Ottó Múzeumnak az általuk nyújtott segítségért. Megtudtuk: a minta levételének és az öntés költségeinek egy részét, mintegy 700 ezer forintot a Bethlen Gábor Alaphoz benyújtott pályázatból biztosítanák, a még hiányzó összeget pedig közadakozásból kívánják fedezni.

Kérdésünkre Gergely Balázs kifejtette: Sissi kolozsvári szobrának váratlan előkerülése nem változtat eredeti elképzelésükön, a Miskolcról hozott másolat alapján mindenképpen megöntetik a mellszobrot, és azt elhelyezik a Makovecz-templom udvarában. Véleménye szerint az eredeti műalkotás további sorsáról szakembereknek kellene egyeztetniük, és dönteniük róla. Úgy véli azonban, hogy Erzsébet királyné szobrának mindenképpen vissza kell kerülnie eredeti helyére, a Fellegvár hegyoldalába. Azon viszont el lehet gondolkodni, hogy mi lenne a legcélravezetőbb eljárás az ügyben, hiszen a szobor eléggé rejtett helyre kerülne, így hangsúlyosan ki van téve a rongálás veszélyének. Ezért kérdés, hogy annak eredetijét helyezzék-e vissza, vagy pedig a máshol is bevált eljárást alkalmazzák, azaz a szobor műkőből készült másolatát állítsák-e vissza a köztérre.

Golyónyom a megtalált Sissi-szobron – ROHONYI D. IVÁN

A szobor történetével kapcsolatban különböző városi legendák születtek az évtizedek folyamán. Egyesek szerint a botanikus kertbe került, később azonban kiderült, hogy nem Sissi, hanem Kalotaszeg nagyasszonyának, Gyarmathy Zsigánénak a mellszobráról van szó. Mások a negyvenes évek folyamán még látták a szobrot eredeti helyén, ahonnan valamikor 1948–49-ben tűnhetett el. Eddigi biztos támpont tehát csupán az, hogy Stróbl Alajos alkotását 1901-ben avatták fel rendkívül ünnepélyes keretek között, és a szobor 1955-ben bekerült a Szépművészeti Múzeum nyilvántartásába. Hogy pontosan mikor tűnt el, és hogyan került a Bánffy-palotába megőrzésre, egyelőre nem tudni. A látható golyónyomokról is csak feltételezések léteznek: az első vagy a második világháború alatti időkből származó lövedékek okozhattak maradandó sebet a magyar királyné mellszobrán.

Gergely Balázs elmondta: a szobor visszahelyezése kapcsán a helyi önkormányzathoz intézett nyílt levelükre még nem kaptak hivatalos választ, de Oana Buzatu szóvivő sajtónyilatkozatából ítélve a polgármesteri hivatal nyitottnak mutatkozik a kérdésben. A műalkotás újra elhelyezésére vonatkozó projektet még a közeljövőben benyújtják a városházára, és hivatalosan is kezdeményezni fogják az ügy napirendre tűzését – mondta az EMNT politikusa. Az EMNT szerint a Szamost átszelő Erzsébet-híd felújítása mellett restaurálni kellene egyben a Fellegvárra vezető Erzsébet-sétautat is, illetve vissza kellene helyezni Sissi egykori mellszobrát, hiszen mindez az egykori városszépítő egylet elképzelésében szerves egységet alkotott.

 „Égi mosolyával felderített egy nemzetet, boldoggá tett egy országot” (Archív)


Hozzászólások

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További főcikkek


További főcikkek
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap