label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
« vissza

Valami bűzlik: alkohol, közvécé és koncert a Főtéren

Újabb (sör)fesztivál a 2002-es tanácsi határozat dacára
Létrehozva: 2011. június 26. 00:00

SZERZŐ: K. H. I., K. O., P. A. M.   

Egyre nagyobb a színpad, egyre nagyobb a felhajtás – FODOR GYÖRGY
Egyre nagyobb a színpad, egyre nagyobb a felhajtás – FODOR GYÖRGY
Sokak körében felháborodást keltett az újabb, Főtér elleni „atrocitás”: ma és holnap nagyméretű sörfesztiválra kerül sor a téren, annak ellenére, hogy egy 2002-es városi tanácsi határozat előírja, hogy a Főtéren csakis megemlékezéseket lehet tartani. Ez a határozat mint az utóbbi időben többször, ismét „feledésbe merült”. Az illető határozat László Attila alpolgármester szerint módosításra szorul, ugyanakkor megkülönböztetett figyelmet kell szentelni a Mátyás-szoborcsoport védelmére, amelyet a múlt heti Fagylaltfesztivál alkalmával többször is meggyaláztak. A katolikus egyház is tiltakozni fog a folyamatos „főtéri építőtelepek” miatt, Guttmann Szabolcs műépítész ugyanakkor az autósforgalom kiiktatásának fontosságát hangsúlyozza, és örül, hogy elkezdett működni a városközpont. Marius Nicoară nemzeti liberális szenátor szerint azért merülnek fel a főtéri gondok, mert a várost nem kolozsváriak irányítják. [Szóljon hozzá!]

Az ügyben kikértük Guttmann Szabolcs műépítész, Nagyszeben korábbi főépítészének véleményét is, aki élenjáró támogatója volt a Főtér jelenlegi arculata kialakításának. Guttmann szerint egyáltalán nem gond, hogy sörfesztivált szerveznek a Főtéren, elmondása szerint ugyanis Németországban sem teszik ezt másképpen, jóllehet, néhányszor részt kellene vennünk németországi sörfesztiválon ahhoz, hogy megtanuljuk: hogyan is kell egy város főterén kulturált sörfesztivált szervezni.

„Pozitívumnak tekintem, hogy végre elkezdett működni a városközpont. Igazán nagy eredmény lenne, ha az autósforgalom is kiszorulna a Főtérről” – nyilatkozta az építész.

A tanácsi határozat józansága kapcsán – amely alapján a Főtéren nem szervezhetnek sörfesztivált – Guttmann kétkedően fogalmazott, véleménye szerint a határozatban foglaltak elsiklanak a lényeg mellett: „A Főteret nem a sör teszi tönkre, hanem az autók! Értsük meg, hogy a városközpont nem az autóké, és – bár ez talán kissé erősnek tűnhet – bármi, ami az autósforgalom kizárását szorgalmazza, az pozitívumként hat. Miután az autók kiszorulnak a Főtérről, majd akkor kell nagyobb hangsúlyt fektetnünk arra, hogy milyen típusú rendezvény alkalmas a térhez, és melyik nem az.”

Kifejezetten a sörfesztivállal kapcsolatosan a műépítész megítélése alapján a koncertek jelentik a főbb gondot, nem pedig az alkohol. „Jobb lenne, ha látnám is, mi történik pontosan a Főtéren – mondta a napokban Gyulafehérváron tartózkodó Guttmann – A közvécék elmaradhatatlanok, benne vannak a pakliban. A meglétükkel nincs semmi baj, de fennakadást okozhat, ha nem megfelelő ponton helyezik el. Európában az sem kelt nagy megdöbbenést, ha templom közelében fogyasztanak alkoholt.

Guttmann szerint leginkább a koncertek adhatnak okot aggodalomra: a hangos zene nem kellemes a városlakóknak, és gondosan kell megválasztani az időpontot, hogy ne ütközzön a mise időpontjával. Figyelembe kell venni továbbá a fellépők előadói stílusát is.

Guttmann nem titkolja, hogy már az átalakítások alkalmával számítottak hasonló rendezvényekre. Tapasztalatai szerint maga a városnapi rendezvény is sörfesztivállal egybekötve működik igazán.

Tiltakozni fog a katolikus egyház

Ellenkező a véleménye Boros János korábbi alpolgármesternek, a Szent Mihály-templom jelenlegi főgondnokának: „Normális körülmények között templom közelében ilyen fesztiválokat nem csinálnak” – nyilatkozta. Felháborodásának adott hangot amiatt, hogy az utóbbi időben folyamatosan rendezvényeket szerveznek a Főtéren, amelyek zavarják az egyházi szertartásokat. Ugyanakkor tiltakozását fejezte ki azért is, hogy jelen esetben például közvetlenül a templom közelébe helyeztek el több közvécét. „Ezek nincsenek ugyan a mi területünkön, de akkor is zavaróak” – mondta Boros János, aki szerint az elmúlt időszakban valóságos építőteleppé változott a Főtér.

A főgondnok elmondása szerint tiltakozni szándékoznak a városházán a helyzet miatt, legkésőbb hétfőn juttatják el az illetékesekhez az erre vonatkozó beadványukat. Boros János közölte, hogy a rendezvények esetében nem kérik ki az egyház engedélyét, ők szokták közölni a kolozsvári alpolgármesterrel, hogy mikor vannak a misék.

A szoborcsoportért aggódikaz RMDSZ

A sörfesztivál kapcsán az RMDSZ Kolozs megyei szervezete hivatalos kéréssel fordult a polgármesteri hivatalhoz, amelyben a Mátyás-szoborcsoport védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet.

„Kolozsvár Főterén június 25-én és 26-án kerül sor az Ursus Evolution nevű sörfesztiválra. A rendezvény programjában különböző koncertek is szerepelnek, így a téren a különböző sörsátrak mellett egy színpad is felállításra kerül. A Kolozs megyei szervezet úgy véli, hogy az ingyenes programokra nagyszámú közönség látogat majd ki, ezért a Mátyás-szobor fokozott védelmet igényel – áll a kérésben. – Emellett fontos, hogy a színpad és a sörsátrak összeállítása, valamint a programok végén a szerkezetek szétbontása alkalmával is kiemelten figyeljenek a műemlékre”.

A kérés jogos, ugyanis az elmúlt héten szervezett többnapos fagylaltfesztivál keretében több kihágás is történt. Az erre vonatkozó panaszlevelét bizonyítékokkal együtt ugyancsak tegnap továbbította a megyei szervezet a városháza felé. Panaszlevelükben közlik, hogy a Mátyás-szoborcsoport védelme nem volt a megfelelő módon ellátva. „A rendezvényen részt vett a Kolozs megyei szervezet egyik munkatársa is, aki szemtanúja volt annak, hogy a kilátogatók közül többen felmászhattak a nevezetességre, valamint mozgatható elemeihez hozzá is nyúltak. Munkatársunk arra kérte a helyszínen tartózkodó őrt, hogy távolítsa el a Mátyás-szobron törvénytelenül tartózkodókat. Ez többszöri felszólítás ellenére sem történt meg” – áll a panaszlevélben.

Túlterhelt a Főtér

László Attila alpolgármester felülbírálná a 2002-es határozatot, mert az módosításra szorul – nyilatkozta lapunknak. „A közterek átalakításának egyik célja az volt, hogy a különböző kulturális rendezvényeink számára helyet biztosítsunk. Ezen rendezvények sorába a sörfesztivál nem tartozik bele, de a koncertsorozat igen” – tudatta azalpolgármester.

A közterek átalakítása nem csak a Főteret érintette, hanem a Mátyás király szülőháza előtti teret, a Karolina-teret, de még a korábban számos nagyméretű rendezvényt vendégül látó sportcsarnok előtti teret is. Mivel az utóbbi helyszínen jelenleg bérletrendszer elvén kiadott nehézgépjármű-parkoló működik, nem nyújt alkalmas helyszínt „népünnepélyeknek”.

„Nincs ebben a pillanatban a Főtérhez hasonló méretű közterületünk. A sörfesztivál kapcsán nehéz tisztességes választ adni. Meg kell fontolnunk, hogy hogyan használjuk fel a főterünket, és azt a szempontot is figyelembe kell vennünk, hogy idén is gazdag programmal szeretnénk lebonyolítani a Kolozsvári Magyar Napokat, amelynek keretében a Főtérnek kiemelt szerepe lesz” – nyilatkozta László Attila.

Ugyanakkor az alpolgármester biztosít arról, hogy ígéretükhöz híven nem lesznek sörsátrak a magyar napok alkalmával: „A Kolozsvári Magyar Napok esetében is folynak a tárgyalások, de a gyalogosutcákat népesítjük be a sörgyártó sátraival, nem pedig a Főteret.”

„A népünnepélyek alkalmával megoldottuk a szobor védelmét, ugyanis rácsokkal vesszük körbe. Vannak esetek – mint a Fagylaltfeszten –, amikor elég erélyesen rá kellett szólni a fiatalokra, idősebbekre, de ezért vannak ott kollégáink, hogy végezzék a feladatukat” – mondta el László Attila a szoborcsoport védelmével kapcsolatban. Az egyházzal folyamatos az egyeztetés annak érdekében, hogy a rendezvények ne zavarják a templomi ceremóniákat, ugyanakkor az alpolgármester reméli, hogy a Bocskai/Avram Iancu téren is szerveznek még nagyobb rendezvényeket a Főtér tehermentesítése érdekében. „Igyekszünk havonta legtöbb egyetlen nagyobb eseményt szervezni a Főtéren” – tette hozzá László Attila, megjegyezve, hogy a következő jelentős rendezvény a Kolozsvári Magyar Napok lesz.

Nicoară is ellenzi a főtéri sörfesztivált

A 2002-es tanácsi határozat vonatkozásában Marius Nicoară, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Kolozs megyei szenátora lapuknak elmondta: a szabadelvűek következetesek 9 évvel ezelőtti döntésükhöz, amikor ők is támogatták azt, hogy a Főtéren ne lehessen sörfesztiválokat, nagyszabású rendezvényeket szervezni.

„Álláspontunk változatlan: úgy gondoljuk, hogy Kolozsvár központjának meg kell őriznie jellegét, színvonalát. Itt semmiképp sem szabad olyan rendezvényeket szervezni, ahol sört fogyasztanak. Semmi kifogásom a sörfogyasztók ellen, de nem természetes, hogy az ilyen jellegű megnyilvánulásokra Kolozsvár történelmi központjában kerüljön sor” – fogalmazott a politikus.

A szenátor szerint a jelenlegi városvezetés nem tartja tiszteletben az imént említett történelmi, vallási, élhetési értékeket. „Az hiszem, ez azért történik, mert azok, aki vezetik a várost, nem kolozsváriak” – tette hozzá.


Hozzászólások

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

pata - 25/06/2011 04:16
Sajnálom, hogy egy amugy értelmes ember (Guttmann Szabolcs) nem kepes felfogni, hogy ez itt nem Ny. Europa hanem a Balkán katonai, kulturális és mentalitásbeli megszálása alatt levő terület.
Egy enyire civilizálatlan, primitiv bandátol nem lehet elvárni az europai viselkedést.
A műépítész urrral jobban jártunk volna ha Szebenbem marad vagy inkabb Bukarestben osztaná az észt!!!

Donoter - 26/06/2011 19:21
Sajnos az úgynevezett nemzeti oldal előrelátásénak lett igaza. A szakma, a műépítészek Guttmann Szabolcs vezetésével valamint a liberális körökben mozgolódók nem vették észre, vagy nem akarták akarják észrevenni, hogy ez esetben egy történelmi, kulturális örökség lenullázásáról van szó, de „legjobb” esetben is annak teljes átírása a cél. Ez esetben európai példákra való hivatkozás egyszerűen nevetséges, nem érv mert itt sem a cél, sem az átalakító elgondolás, sem a kivitelezés mikéntje nem a jobbítást szolgálta. Először is nem minden ami Európa felől jön jó, még az építészetben sem. Városunknak egy Főtere van, mi nem vagyunk nyugati világváros hol számos tér mellett egyet – kettőt használnak tömegrendezvények lebonyolítására is.

További főcikkek


További főcikkek
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap