label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
« vissza

A SRI szakvéleményét is kérték a Jancsó Noémi-perben

Június 3-án hoz elsőfokon ítéletet a bíró az ügyben
Létrehozva: 2011. május 31. 01:35

SZERZŐ: KISS OLIVÉR   

A tettes (hátul, középen), Cernean Toader végig azt állította, Noémi nem a gyalogátkelőn ment át – TUDOR RĂVOIU
A tettes (hátul, középen), Cernean Toader végig azt állította, Noémi nem a gyalogátkelőn ment át – TUDOR RĂVOIU
Rendkívül emocionális hangulatban zajlott hétfőn a Jancsó Noémi halálra gázolása kapcsán indított per harmadik tárgyalása: kihallgatták a négy szemtanút, azaz Noémi húgát, Jancsó Hajnalt, Cărăuşu Alexandrát, közös barátnőjüket, valamint Anca Sinea és Lonca Ovidiu házaspárt, akik szintén látták a történteket. Ezenkívül a bíró meghallgatta Noémi édesanyját és édesapját, Rekita Rozáliát és Jancsó Miklóst. Mi több, szót kapott Cernean Toader, a tettes, az ügyész, valamint a Jancsó család és a tettes ügyvédje. A tárgyalás drámai fordulatot vett, amikor a bíró úgy döntött: valamennyi érdekelt félnek megmutatja a szászfenesi kaszárnya megfigyelő kamerája által a balesetről készített videofelvételeket. – Menj, nézd meg, mit csináltál! – kiáltotta a tettes felé Jancsó Miklós. Az áldozat családja rendkívül feldúlt érzelmi állapotban volt, nem nézte meg a képsorokat. Az ügyben június 3-án, pénteken mondanak ítéletet. [Szóljon hozzá!]

A városi bíróságon tegnap tartották a harmadik tárgyalást a 22 éves Jancsó Noémi halálra gázolása ügyében indított perben. Tegnap kihallgatták Noémi húgát, Jancsó Hajnalt, Cărăuşu Alexandrát, közös barátnőjüket, valamint Anca Sinea és Lonca Ovidiu házaspárt, akik szintén látták a történteket. Elsőként Rekita Rozáliát, Noémi édesanyját hallgatták meg, aki nem volt ugyan jelen a gázolás pillanatában, de Jancsó Miklóssal együtt még azelőtt a helyszínre érkeztek, hogy az áldozatot betették volna a rohammentősök autójába. – Noémi életvidám személy volt, a rossz idő ellenére is útnak indult a biciklivel. Azt vallotta, hogy nincs rossz idő, csak lusta ember. Ha senki sem mondja, hogy a gyalogátkelőn ment át, akkor is tudom, hogy a zebrát választja, mert ilyen volt ő. Rendkívüli személy volt, 2008-ban, húszéves korában Emotikon címmel kötete jelent meg – mondta Noémi édesanyja, de a mély fájdalommal, mérhetetlen gyásszal teli nő hirtelen sírva fakadt, s csak néhány másodperc múlta tudta csak folytatni mondanivalóját. – Amikor a helyszínre értünk, akkor tették be a mentőautóba. A sürgősségen láttuk, azt reméltük, csak a lába tört el, de amikor az egyik orvos megnézte a Röntgen-felvételeket, akkor mondta, hogy nincs remény – fogalmazott Rekita Rozália.

Noémi édesapja, Jancsó Miklós szintén igen feldúlt lelki állapotban szólalt fel. Tudatta, hogy a felháborodott szászfenesiek majdhogynem megverték a tettest, mert elmondásuk szerint ahelyett, hogy az áldozat állapota érdekelte volna, folyton azt hangoztatta, hogy ő nem vállalja a felelősséget. – Nem tartotta be az alapvető közlekedési szabályokat, halálra gázolta a drága lányomat, s ezzel tönkretett egy egész családot. Semmilyen jelét nem mutatta annak, hogy megbánta tettét, a sürgősségről nevetve távozott a közlekedési rendőrrel, folyamatosan hazudott. Örökké kísérteni fog Noémi halála, ő tulajdonképpen még mindig közöttünk él, nem tudjuk elfelejteni. Cernean Toader tulajdonképpen nem egy, hanem négy embert ölt meg. A tettes úgy néz rám, úgy viselkedik, mintha én lennék a hibás, mintha én gázoltam volna halálra az ő lányát. Érzésem az, hogy nem érti, nem fogja fel, mi történt – mondta Jancsó Miklós.

A szemtanú, Jancsó Hajnal arról számolt be a bírónak, hogy látta, amint megállnak a Kolozsvár irányából és a megyeszékhelyre igyekvő kocsik, majd a zajra lett figyelmes. Határozottan kijelentette: Noémi a zebrán ment át. A szintén sírva fakadt fiatal hölgy elmondta a bírónak, hogy nővére egyben a legjobb barátnője volt. Hozzátette, hogy a tragikus baleset óta magába fordult, nem igazán él társasági életet. A másik szemtanú, Cărăuşu Alexandra szintén megerősítette, hogy az áldozat a gyalogátkelőn haladt át. – A kocsi sebesen közlekedett, s a sofőr csak sokkal később fékezett. Többen is felháborodtak, hogy lám-lám még akkor is elgázolják az embert, ha a zebrán megy át – mondta Alexandra.

Két másik szemtanú, Anca Sinea és Lonca Ovidiu házaspár is megerősítette a bírónak, hogy Jancsó Noémit a gyalogátkelőn gázolta halálra a tettes. – Férjem egy hírportálon olvasta, hogy a rendőrség közleménye szerint az áldozat nem a gyalogátkelőn ment volna át. Felháborodtunk, a férjem hozzászólást írt, amely alapján felhívott a rendőrség, s kértek, tegyünk tanúvallomást. Megítélésem szerint a gázoló sofőr 70–80 kilométeres óránkénti sebességgel haladt – mondta Anca. Férje, Ovidiu, aki a kormánynál volt, alátámasztotta felesége állítását az átkelés helyszínére vonatkozóan, és szintén ugyanennyire becsülte a gázoló autó sebességét.

A tárgyalás drámai fordulatot vett, amikor a bíró úgy döntött: valamennyi érdekelt félnek megmutatja a szászfenesi kaszárnya megfigyelő kamerája által a balesetről készített videofelvételeket. „Menj, nézd meg, mit csináltál!” – kiáltotta a tettes felé Jancsó Miklós.

Az áldozat családja rendkívül feldúlt érzelmi állapotban volt, nem nézte meg a képsorokat. A tettes ügyvédje azt kérte a bírótól, forduljanak a Román Hírszerző Szolgálathoz (SRI) annak érdekében, hogy a szászfenesi kaszárnya térfigyelő kamerája által rögzített felvételekről szakvéleményt mondjanak. Úgy vélte, hogy a távolról rögzített felvételeken nem látszik pontosan, hogy a gyalogátkelőn vagy amellett kelt át Jancsó Noémi.

Ezzel szemben az ügyész és a bíró úgy ítélte meg, a szemtanúk vallomásai elégségesek, ugyanis valamennyien egyértelműen azt állították, az áldozat a zebrán kelt át. Mi több, a tettes egyetlen olyan tanú meghallgatását sem kérte, amely állításait alátámasztaná.

Az ügyben június 3-án, pénteken mondanak ítéletet.


Hozzászólások

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További főcikkek


További főcikkek
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap