label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
« vissza

Egyre ritkábban fordul fogorvoshoz hazánk lakossága

Az egészségügyi szolgáltatás anyagi vonzata a legfőbb akadály
Létrehozva: 2011. március 09. 01:34

SZERZŐ: ÖSSZEFOGLALÓ   

A szakemberek szerint évente legalább kétszer javasolt a fogorvosi vizit – ROHONYI D. IVÁN
A szakemberek szerint évente legalább kétszer javasolt a fogorvosi vizit – ROHONYI D. IVÁN
Egyre ritkábban jár hazánk lakossága fogorvosi ellenőrzésre – derült ki a Román Értékelési és Stratégiai Intézet felméréséből, amely szerint a román állampolgárok 48 százaléka évente egyszer, 12 százalékuk pedig egyáltalán nem veszi igénybe fogorvosa szolgáltatásait. A friss felmérés adatai rávilágítanak arra, hogy az ország lakossága körében csökkenő tendenciát mutat a fogorvosi konzultációk száma. A közvélemény-kutatás során megkérdezett személyek 37 százaléka elismerte: csak akkor fordul fogorvoshoz, ha fogbántalmai, fájdalmai vannak. A felmérésből az is kiderült, hogy a szolgáltatás anyagi vonzata miatt járnak kevesebbszer fogorvoshoz, kerülik az ilyen jellegű kiadásokat. Ugyanakkor az is bebizonyosodott, hogy a legtöbb beteg hűséges fogorvosához, amelyet legtöbbször baráti ajánlás alapján választ ki. A megkérdezettek többsége (80 százaléka) elismeri: a romániai fogorvosok jól felkészült szakemberek. [Szóljon hozzá!]

A fogorvosi rendelőkkel kapcsolatban az interjúalanyok 89 százaléka úgy véli, a rendelők tetszetősek, 87 százalékuk pedig méltányolja a szakemberek munkáját – ismerteti a felmérés.

A közvélemény-kutatást a Román Értékelési és Stratégiai Intézet a kolozsvári Fogorvosi Kamara kérésére végezte el, hogy a szakmában dolgozók teljes képet kaphassanak a lakosság szájápolási szokásairól. A március elején végzett felmérés során 1200 személyt kérdeztek meg országszerte, mindegyikük 18 év feletti városi környezetben élő személy volt.

Az elemzés a fogászati szolgáltatások kihasználásának arányát, a szakemberrel és fogorvosi ellátással kapcsolatos felfogást, az ellátás hozzáférhetőségét és annak akadályait, illetve az ingyenes szolgáltatásokról való tájékozottságot vizsgálta.

Egy másik felmérés szerint Románia lakosságának egyharmada olyan településeken gyermekeskedett, ahol sem fogászati rendelő nem működött, sem fogorvos nem dolgozott, mégis 95 százalékuk természetesnek tartja, hogy minden városban fogorvosi rendelő működjön, 78 százalékuk pedig úgy véli, szükség van legalább egy állandó ügyeletes fogászati rendelőre is.

Ami a fogorvosi kezelés és a protézisek árát illeti, a megkérdezettek 74 százaléka elfogadhatatlanul magasnak tartja a szolgáltatások ellenérté­két, a megkérdezettek 5 százaléka számára emiatt hozzáférhetetlen a fogorvosi ellátás. De akadtak olyanok is (az interjúalanyok 4 százaléka), akik egyáltalán nem tartják drágának a fogorvosi ellátást – derül ki a felmérésből.

Csak a megkérdezettek 16 százaléka részesült kompenzált fogorvosi ellátásban, míg 52 százalékuk egyáltalán nem hallott arról, hogy elszámolná a fogorvosi kezelés ellenérté­két az állam. A felmérés rámutat arra is, hogy hazánk lakosságának több mint fele jó vagy nagyon jó szájegészségnek örvend, 26 százalékuk pedig úgy véli, gondok vannak a fogaival.

„Az emberek zöme elhanyagolja a fogápolást”

Dr. Molnár Endre lapunk érdeklődésére elmondta: az emberek zöme elhanyagolja a fogápolást. Ez egyrészt a gazdasági válságnak köszönhető, hiszen minden beavatkozás pénzbe kerül, másrészt pedig az emberekben nem tudatosodott még kellőképpen a rendszeres fogorvosi vizit fontossága. A szakorvos szerint a legtöbben akkor fordulnak orvoshoz, amikor már tarthatatlan a helyzet, elkezd fájni a fog, vagy éppen valamilyen esemény van a családban, és jól akarnak kinézni.

Havonta csupán egy-két személyt lehet állami finanszírozásból ellátni

Angliai tapasztalatairól szólva, dr. Molnár Endre elmondta: a szigetországban azt látta, hogy az emberek sokkal gyakrabban járnak szakorvoshoz, és nagyobb gondot fordítanak foguk tisztán tartására. Az Angliában élők azt vallják: nem annyira gazdagok, hogy megengedhessék maguknak fogaik elromlását, hiszen így ötször-tízszer többe kerülne a kezelésük, mintha kisebb beavatkozásokat kellene végezni.

Elenyésző az állami támogatás

A szakorvos elmondása szerint jó lenne, ha hazánkban is az egészségügyi biztosító annyi pénzt tudna előirányozni, hogy a legszükségesebb beavatkozásokat el lehessen végezni. Dr. Molnár Endre úgy véli: Romániában nagyon kevés a biztosított összeg, ez éppen csak két fogsor elkészítésére elegendő havonta, így kénytelenek magánpáciensként kezelni a hozzájuk fordulókat.

Ami az árakat illeti, ezek változóak, az itteni jövedelmekhez képest meglehetősen magasak. Dr. Molnár Endre szerint ezért nagyon fontos, hogy az emberek sokkal több gondot fordítsanak saját és gyermekeik fogainak az ápolására, és amikor a legkisebb problémát észlelik, még mielőtt a fog fájni kezdene, jelentkezzenek a szakorvosnál.

Dr. Venczel Csaba fogorvos is azt javasolja, hogy évente legalább kétszer nézessük meg fogainkat. Az egészségügyi biztosítóval kötendő szerződésekről az orvos megjegyezte: azok a fogorvosok, akik szerződést kötöttek az egészségügyi biztosítóval, a gyerekeknél a fogtömést és a tejfogak kihúzását végezhetik el anélkül, hogy a páciens fizessen. Felnőtteknél a sürgősségi eseteket, illetve a protézis elkészítési árának felét vállalja át a biztosító. Ez esetben nagyon sok a papírmunka, és kevés a pénz, amit egy hónapra kiutalnak az orvosnak a munka ellenértékeként. Havonta csupán egy-két személyt lehet ilyenképpen ellátni. Talán, ha elkezdik működésüket a magán egészségügyi biztosító pénztárak, akkor javulhat a helyzet – összegzett a fogorvos.


Hozzászólások

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További főcikkek


További főcikkek
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap