label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
« vissza

Újra bizonytalan a Mátyás-szobor avatásának időpontja

Szőcs Géza az RMDSZ kongresszus után ejtené meg az eseményt
Létrehozva: 2011. január 15. 01:26

SZERZŐ: P. A. M., K. O.   

Egy évszázad után ismét leleplezésre vár a Mátyás-szoborcsoport – ARCHÍV
Egy évszázad után ismét leleplezésre vár a Mátyás-szoborcsoport – ARCHÍV
Továbbra is kérdéses, hogy mikor avatják fel hivatalosan a Kolozsvár főterén régi fényében pompázó Mátyás-szoborcsoportot. Eredetileg az újraavatást jövő szombatra, január 22-ére, a Magyar Kultúra Napjára időzítették, ám csütörtökön Magyarország bukaresti nagykövete Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi minisztert arról tájékoztatta, hogy a magyar kormány számára mégsem megfelelő a tárcavezető által javasolt időpont. A műemlék hivatalos átadásának időpontja hosszú ideig bizonytalan volt, korábban több dátum is szóba került. Szőcs Géza magyar kulturális államtitkár a Szabadságnak elmondta: személyes véleménye, hogy az eseményt az RMDSZ kongresszus után kellene megejteni. Az EMNT képviselője, Gergely Balázs úgy látja: nem szabad elpolitizálni a rendezvényt, a közös ünnepség fontosságára figyelmeztetett. László Attila, Kolozsvár alpolgármestere szerint az újraavatásnak mielőbb meg kell történnie. [Szóljon hozzá!]

Avatást Mátyás király születési évfordulóján…

Kelemen Hunor újabb időpontot javasolt a Mátyás-szoborcsoport felavatására azt követően, hogy csütörtökön Füzes Oszkárral, a Magyar Köztársaság bukaresti nagykövetével találkozott. A kulturális és örökségvédelmi miniszter csütörtök esti sajtóközleményében leszögezte, hogy amennyiben a január 22-i időpont nem megfelelő a magyar kormány számára, akkor azt javasolja: Mátyás király restaurált szobrát február 23-án, a magyar uralkodó születése napján avassák fel.

„Úgy vélem, mivel a felújítás közös erőfeszítéssel történt, ezért ünnepelnünk is együtt kell. Nagyon remélem, hogy az általam javasolt új időpont megfelel a magyar félnek, és hamarosan egyeztethetünk az ünnepi esemény részleteiről” – mondta Kelemen Hunor.

Debreczeni Hajnal, a miniszter sajtótanácsosa a Szabadságnak elmondta, hogy sem a február 27-i, sem pedig a március 14-i dátumról nem eshet szó a hivatalos román–magyar kommunikációban. Álláspontjuk szerint február 27-én teljes mértékben lehetetlen szoboravatót tartani. – Inkább viccesnek, mint komolynak gondoljuk ezt a felvetést. Nem értjük, hogy az RMDSZ kongresszusnak mi köze lehet a Mátyás-szoborcsoport avatásához. A szobor restaurálását a román és a magyar kormány fele-fele arányban finanszírozta, és úgy gondoljuk, hogy a közösen végzett munkát közösen kell megünnepelni. A kulturális minisztérium igyekezett olyan időpontokat találni, amelyek tartalommal bírnak, ezért javasoltuk január 22-ét, utána pedig február 23-át – fogalmazott a tanácsos.

… vagy március 14-én

Azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány egyetért-e a február 23-i időponttal, Szőcs Géza, a magyar kormány kultúráért felelős államtitkára a Szabadság kérdésére elmondta: amíg nem születik világos kép arról, hogy ki mikor tartaná helyesnek a szoborcsoport újraavatását, addig ők is kivárnak. A kolozsvári származású költő emlékeztetett arra, hogy tudomása szerint a január 22-i és február 23-i dátum mellett más időpont is felmerült, mint például február 27-e és március 14-e. Véleménye szerint a műemlék újraavatását az RMDSZ február 26–27-i nagyváradi kongresszusa után kellene megejteni, így a március 14-i időpontot tekinti megfelelőbbnek.

Nem méltó a korcsolyapályás helyszín

Gergely Balázs, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) közép-erdélyi régióelnöke üdvözölte, hogy Kelemen Hunor végül is elfogadta az EMNT február 23-i dátumjavaslatát. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezete még november folyamán nyílt levelet juttatott el Kelemen Hunor kulturális miniszterhez, Szőcs Gézához, a Magyar Köztársaság kultúráért felelős államtitkárához, illetve Sorin Apostu kolozsvári polgármesterhez. Ebben azt indítványozták, hogy a restaurált szoborcsoport újraavatását 2011. február 23-án, Mátyás király születésének 568. évfordulóján tartsák. „Kérjük Önöket, hogy Mátyás király emlékének tisztelegve, a magyar és a román állam közös támogatásával felújított Mátyás-szoborcsoport avatását 2011. február 23-ra időzítsék” – olvasható a levélben.

Korabeli kép Fadrusz alkotásának 1902. október 12-i felavatásáról

Lapunk kérdésére az EMNT politikusa kifejtette: alapvetően nem a január 22-i időpont ellen van kifogásuk. Gergely Balázs szerint a Magyar Kultúra Napja messzemenően alkalmas lenne egy ilyen felemelő esemény megrendezésére, de az idő rövidsége és a megfelelő előkészületek hiánya óhatatlanul egy „összecsapott” rendezvényt eredményezne. Mindemellett úgy véli, hogy a Főtér jelenlegi állapota, a korcsolyapálya és a vásáros bódék miatt sem megfelelő arra, hogy az átadás méltó színhelye legyen.

Dragobete miatt nem jó február 23.

Az EMNT képviselője az egyébként semmilyen eseményhez nem kötődő február 27-i dátumot azért nem tartja megfelelőnek, mivel a Mátyás-szoborcsoport újraavatását az ebben az időszakban zajló RMDSZ-kongresszus átpolitizálná. Gergely Balázs szerint a szimbolikus alkalomhoz szimbolikus dátum illik, február 27-e pedig nem az. Elmondta: alternatívaként a március 14-i időpontot az EMNT felvetette mind az RMDSZ-nek, mind pedig a magyar kormánynak, hiszen az esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy az újraavatás másnapján idén Kolozsváron tartsuk a március 15-i erdélyi ünnepségek központi rendezvényét.

„A lényeg az, hogy a szobor újraavatása ne RMDSZ-es kampányrendezvény legyen, hanem mindenkit befogadó közös ünnep, a város történelmi hagyományainak és a kolozsvári magyar napok szellemiségének folytatásaként” – hangsúlyozta Gergely Balázs, felajánlva az EMNT segítségét a rendezvény előkészítéséhez és lebonyolításához.

Gergely Balázs ugyanakkor elmondta: az EMNT és a MIT február 23-ra, Mátyás király születésnapjának évfordulójára területfoglalási engedélyt kért a Kolozsvári Polgármesteri Hivataltól. Ezt azonban az önkormányzat visszautasította azzal az indoklással, hogy aznap a magyar Bálint-napnak megfelelő, Dragobete-ünnepségsorozat zajlik a Főtéren.

Hosszú bizonytalanságnak spontán avatás a vége?

„Az illetékeseknek be kellene már fejezniük az újraavatásról szóló vitát, ez a szobor a kolozsváriaké, s mindenki azt várja, hogy a november 27-i hivatalos átadás után mihamarabb megtörténjen az ünnepélyes újraavatás” – fakadt ki László Attila, Kolozsvár alpolgármestere.

Az elöljáró szerint a lehető leghamarabb meg kell tenni a szükséges lépéseket ahhoz, hogy az ünnepségre rövid időn belül sor kerülhessen.

„Nálam járt a kolozsvári magyar főkonzul, s azt mondta, hogy Magyarország európai uniós elnökségével kapcsolatosan rendkívül sok a teendő, az anyaországi politikusok le vannak kötve. Szerintem a februári időpont megfelelőbb lenne, a márciusit nem tartom jónak, ugyanis ott vannak az 1848-as magyar forradalom és szabadságharccal kapcsolatos március 15-i rendezvények” – mondta az RMDSZ megyei elnöke, hozzáfűzve: jómaga karácsony első napját, azaz december 25-ét javasolta.

„Ha tovább folytatják a vitát, akkor nem kizárt, hogy a kolozsváriak spontánul megejtik az ünnepélyes felavatást” – fogalmazott félig viccesen László Attila.

Eckstein-Kovács Péter a kérdés kapcsán úgy vélekedett: a lényeg az, hogy a szobor áll, s a restaurálás a magyar–román együttműködés keretében valósult meg. A kisebbségi államfői tanácsos szerint éppen ezért az érintett felek egyeztetése alapján kell meghatározni az avatási időpontot.

„A Mátyás-szoborcsoport szabad és látható. Ezért úgy vélem, hogy nem indokolt sietni a szimbolikus újraavatással. A kölcsönösen egyeztetett időpont a megfelelő, még ha nem is azonnali” – szögezte le az RMDSZ elnökjelöltje.


Hozzászólások

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

Szarvasdy - 15/01/2011 04:04
A Kiralyunk szuletesnapja az lenne a legalkalmasabb idopont...hogy jonnek ide a MI bottalutott politikusaink gyulekezete? Hat kerem nem is lehet oket egynapon emlegetni...ja, vagy pont ezert nem eshet egybe a kongresszusukkal!

További főcikkek


További főcikkek
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap