label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
« vissza

Minden kétséget kizáró bizonyíték: Noémi a gyalogátkelőn ment át (FOTÓKKAL)

A független tanúk vallomásai szintén ezt támasztják alá
Létrehozva: 2010. augusztus 06. 02:01

SZERZŐ: KISS OLIVÉR   

FOTÓ: ROHONYI D. IVÁN – Vaskos iratcsomó kerül az ügyészség asztalára
FOTÓ: ROHONYI D. IVÁN – Vaskos iratcsomó kerül az ügyészség asztalára
Minden kétséget kizáró bizonyíték alapján állíthatjuk, hogy a július 25-én, vasárnap reggel 9 óra tájt Szászfenesen bekövetkezett közúti baleset során életét vesztett Jancsó Noémi a gyalogátkelőn kelt át. Augusztus 3-án, azaz kedden, tényfeltáró riportot közültünk, amelyben a 22 éves kolozsvári lány halálát eredményező baleset körülményeit ismertettük, rávilágítva arra, hogy a rendőrség előzetes következtetése szerint a helyzet még tisztázásra vár. A megjelent cikkek nyomán több szemtanú felháborodott amiatt, hogy a gépkocsivezető azt állította: nem a zebrán történt a baleset. Az illető személyek a rendőrségen írásban nyilatkoztak az általuk látottakról, mi több, tegnap munkatársunk egy olyan felvételt tekintett meg, amelyből egyértelműen kiderül, hogy Jancsó Noémi a gyalogátkelőn ment át. Ellentmondó vélemények vannak arról, hogy a videofelvétel bizonyítékként felhasználható-e a bíróságon. [Szóljon hozzá!]

Lapunk keddi, augusztus 3-i számában tényfeltáró riportot közöltünk arról, hogy vasárnap Szászfenesen elgázolták Jancsó Noémit. A 22 éves egyetemi hallgató két napra rá a Kolozs Megyei Kórház intenzív osztályán elhunyt. A fiatal lány húgával, Hajnallal és közös barátnőjükkel, CărăuşuAlexandrával (Alával) a Tarniţa vízgyűjtő tóhoz szerettek volna menni, de mivel eleredt az eső, Szászfenesen úgy döntöttek, hogy visszafordulnak. A szászfenesi E6-os főút 412. szám alatti ház előtt lévő gyalogátjáró után álltak meg, ahol megbeszélték, hogy nem mennek tovább. Mivel Noémi volt az utolsó a sorban, ő indult először vissza az átjáróig, hogy azon átkelve Kolozsvár irányába pedálozhassanak. A Kolozsvár irányából közlekedő gépkocsik megálltak, megadták az elsőbbséget. Ugyanez történt a Szászfenes irányából, a megyeszékhely felé igyekvők esetében is, de a külső, biztonsági sávon közlekedő kocsi elsodorta Noémit. A sofőr nem fékezett, az áldozat körülbelül húsz méterrel odébb ért földet, addig sodorta a fiatal lányt. A rohammentősök a helyszínre siettek, de Noéminál már beállt a klinikai halál. Felélesztették, beszállították a sürgősségre, onnan pedig az intenzív osztályra. Noémi kedden, július 27-én halt meg.

Az ügyet bonyolította, hogy a rendőrségi közlemény szerint Noémi szabálytalanul, a gyalogátkelő mellett ment át az úttesten. Ugyanezt állította a sofőr és két utasa is, akiknek a tanúvallomása alapján készült a helyszínen a jegyzőkönyv. Noémi húga, Hajnal és Alexandra csak napokkal később írt nyilatkozatot a rendőrségen.

Videófelvétel a bizonyíték

Tegnaptól viszont minden kétséget kizáró bizonyítékot láthattunk, amelyből egyértelműen kiderült, hogy Noémi igenis a gyalogátkelőn ment át. Tekintettel arra, hogy mindenkinek kötelessége segíteni a bűnüldözést és a nyomozást, a katonaság az illetékesek rendelkezésére bocsátotta a kaszárnya biztonsági kamerája által rögzített felvételeket. A térfigyelő berendezés készítette felvételeken egyértelműen látszik, hogy a Kolozsvárról Szászfenes irányába haladó gépkocsik megállnak, s elsőbbséget adnak a zebrán áthaladó lánynak. Ugyanez a helyzet áll fenn a Szászfenesről Kolozsvárra igyekvő sofőrök esetében is. Az is látszik, hogy Noémi maga mellett tolja a biciklit, a gyalogátkelő közepe táján felgyorsítja lépteit, igyekszik átjutni a másik oldalra. Mielőtt viszont teljesen átérne, az aszfaltozott útpadkán közlekedő 64 éves, C. Toader telibe találja Volskwagen Polo típusú személygépkocsijával. Ugyanakkor a képsorokból az is világosan látszik, hogy a sofőr egyáltalán, vagy alig fékez. Elhalad a földre zuhant áldozat mellett, nagyon közel kerül a szászfenesi katonai egység kerítéséhez, majd elfordítja a kormányt és szinte teljesen visszatér az aszfaltozott útpadkára.

Mi több, a Szabadságban és a román sajtóban megjelent felhívások és tényfeltáró riportok alapján több független tanú is jelentkezett, aki azt állítja, hogy Noémi valóban a gyalogátkelőn próbált átjutni az út másik oldalára. Amint azt a kedden megjelent tényfeltáró riportunkban egy rendkívül nagy tapasztalattal rendelkező bíró azt állítja: a független tanúk vallomása nyom a legtöbbet a latban. Az elkövető, illetve a gépkocsijában közlekedő személyek, valamint rokonok, barátok tanúvallomása fontos ugyan, de sok ilyen ügyben nem annyira mérvadó.

A Szabadság által megkérdezett közlekedésrendészeti szakember azt nyilatkozta, a sofőr szabálytalanságot követett el azáltal is, hogy nem megfelelő gyorsasággal haladt azon az útszakaszon, ugyanis a gyalogátkelő közelében legtöbb 30 kilométer/óra sebességgel szabad közlekedni. A szakember megerősítette azt, amit keddi cikkükben Alexandru Mureşan, a Kolozs Megyei Közlekedésrendészet parancsnoka már elmondott: a sofőr nem közlekedhetett volna az aszfaltozott útpadkán. Ugyanakkor tudatta: az érvényben lévő törvények szerint a videofelvételt továbbítják ugyan a nyomozást irányító ügyésznek, de a bíróságon nem képezhet bizonyítékot.

Ezzel szemben viszont a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) egyik büntetőjogi szakembere (aki névtelenséget kért, mivel a vizsgálat folyamatban van) azt állítja: a térfigyelő kamerák felvételeit igenis fel lehet használni bizonyítékként. – Mindenkinek kötelessége a nyomozás segítése, ezért akik a bizonyítékok birtokában állnak, az illetékes szervek rendelkezésére kell bocsátaniuk azokat. Valamennyi ilyen esetben az elkövető vagy a vádlott kérheti azt, hogy a térfigyelő kamerát műszaki vizsgálatnak vessék alá. Amennyiben megállapítják, hogy a felvételek valóban az illető napon és abban az órában készültek, akkor minden további nélkül felhasználhatók bizonyítékként. A műszaki vizsgálat azért szükséges, hogy a bíróság meggyőződhessen arról: nem montázsról van szó, illetve nem más időpontban készült a video­felvétel – hangsúlyozta a büntetőjogi szakember.

Az elmúlt napok a sajtó több képviselője próbálta szóra bírni az elkövetőt, aki azonban ­egyelőre elzárkózott a nyilatkozat-tétel elől.

************************************************************

Jancsó Noémi biciklije ide kattintva tekinthető meg (4)

*************************************************************


Hozzászólások

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

poyuioy9p - 06/08/2010 06:47
a tohoz a letero elott, a gyalogatkelo eppen a kanyar elott van, rossz helyen.

Ziziza - 06/08/2010 11:18
A médiahiénákra jellemző, hogy más szomorúságából, tragédiájából élnek meg. Minek kell annyit mediatizálni ezt a családi tragédiát? Kinek jó ez? Minden cikkel egy újabb tőrdöfést ejtenek a szülőkön, a barátokon és a testvéren. Miért KO? Ejteni kellene már a témát. Úgy viselkedsz, mint a koncért küzdő hiéna. Ez tanultad a sok külföldi képzésen? Hol a lelkiismeret, hol az újságírói etika, a híres BBC-norma? Ez nálad csak akkor jelent értéket és mércét, ha másról van szó? Hozzad csak nyilvánosságra ezeket a sorokat!

Kiss Olivér - 06/08/2010 14:48
Válasz erre a hozzászólásra: Ziziza - 06/08/2010 11:18

A család kérésére kezdtem foglalkozni az üggyel. Jancsó Miklóssal, Noémi édesapjával rendszeresen tartom a kapcsolatot, ő köszöni az erőfeszítést, a média hozzáállását. Szerintem ennek köszönhetően sikerült megelőzni, illetve bizonyos mértékben megakadályozni azt, hogy a rendőrség eltusojla az ügyet. Erre máskor volt példa.

A blogomban (www.koliver.worpdress.com) is közöltem, hogy a család kérésére foglalkoztunk az üggyel. Szerintem a család helyesen cselekedett, hogy a médiához fordult, mert így sikerült elérni az imént említett célt.

Ebben semmilyen médiahiéna viselkedés nincs! Ha nem vetted volna észre, a történet teljesen másról szól: elsősorban az igazság kiderítéséről. S ez sikerült is. Legalább ilyen vonatkozásban legyen vigasza a családnak.

mazsola - 06/08/2010 19:40
Fenesen lakom. Ismerem a fenesi gyalogatkeloket, sajnos gyalogoskent atkelni rajtuk az orosz rulett kockazataval er fel. Ami a media kozbeavatkozasat illeti: nagyon is helyesnek tartom. Nem a csaladon csamcsog, nem sert meg szemelyi jogokat, mindossze egy borzasztoan elferdult polgari magatartas ellen szolal fel. Enelkul a beavatkozas nelkul ezt az ugyet szonyeg ala soportek volna, es johet a kovetkezo gyalogos...

További főcikkek


További főcikkek
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap