label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
« vissza

Még tisztázásra várnak Jancsó Noémi halálának körülményei (FOTÓRIPORTTAL ÉS VIDEÓVAL)

Akár felfüggesztett börtönbüntetéssel is megúszhatja a gázoló
Létrehozva: 2010. augusztus 03. 02:24

SZERZŐ: KISS OLIVÉR   

Remélhetőleg villanyrendőrt szerelnek fel a tragédia helyszínén – ROHONYI D. IVÁN FELVÉTELE
Remélhetőleg villanyrendőrt szerelnek fel a tragédia helyszínén – ROHONYI D. IVÁN FELVÉTELE
Akkor is sírt az ég, amikor július 25-én, vasárnap reggel kilenc óra körül a Kolozsvár közelében lévő Szászfenesen elgázolták, s akkor is, amikor három nap múlva a helyszínre mentünk az egyik tanúval. Azért ragaszkodtunk ahhoz, hogy kimenjünk a végzetes átjáróhoz, mert a saját szemünkkel akartuk látni, hol és hogyan történt a baleset. Főleg azért, mert a rendőrség által a szerkesztőségünkbe eljuttatott közlemény szerint az áldozat szabálytalanul kelt át az úton, a szemtanúk viszont vehemensen azt állítják, hogy a 22 éves Jancsó Noémi igenis a gyalogátjárón próbált átjutni a túloldalra. A sürgősségi orvos szerint a lány tulajdonképpen már a helyszínen meghalt. A büntetőjogi szakember maximális büntetést kérne, de ő is és egy nagy tapasztalattal rendelkező bíró is azt mondja, hogy a gázoló gépkocsivezető minden valószínűség szerint felfüggesztett börtönbüntetést és próbaidőt kap majd. [Szóljon hozzá!]

*************************************************************************************************************

A fotóriport ide kattintva tekinthető meg.

A videóriport itt található. (4)

**************************************************************************************************************

 

Szerdán, július 28-án kerestem fel a Jancsó családot, Hosszú/Ploieşti utcai otthonában. Hajnal, az áldozat húga, jóformán meg sem tudott szólalni. Tenyereit a fülére illesztette, hogy ne kelljen újraélnie a tragédiát, miközben a másik szemtanú, Cărăuşu Alexandra (Ala), Noémi barátnője elmeséli, mi történt.

A szobát hihetetlen szomorúság, a tehetetlenség érzése, gyász töltötte be. Mit tehettem volna, hogy ez a tragédia ne következzen be? Miért jutottunk ide? Miért nem sikerült megállnia a sofőrnek? Miért éppen ott kelt át Noémi az úttesten? Miért éppen ott döntöttek úgy, hogy visszafordulnak? – kavarogtak mindannyiunkban a kérdések, amelyekre senki sem tud válaszolni. Az apa, Jancsó Miklós annyi nyugtatót vett be, hogy nem vállalta, hogy volán mögé ül és kivisz bennünket a helyszínre. Nem csoda, ugyanis felmérhetetlen tragédia, csapás érte. A színész artikulálja a szavakat, belesüllyed a székbe, értetlenül áll a tény előtt: 22 éves lánya nincs többé. Az édesanya, Rekita Rozália színművész is többször sír, lánya vállára dől, és tőle vár vigasztalást. Pedig a fiatal lánynak is ugyanerre van szüksége: magába roskadva, törökülésben ül az ágyon, és hallgat. Csak hallgat.

Noémi rokonai, ismerősei is szomorúan néznek a semmibe – FACEBOOK ADATLAP

A Tarniţa tóhoz indultak biciklivel
Végül Ala veszi rá magát arra, hogy elmesélje, mi történt:

– Vasárnap reggel hármasban indultunk el, biciklivel: a Tarniţa vízgyűjtő tóhoz akartunk menni, de eleredt az eső, és emiatt Szászfenesen úgy döntöttünk, hogy visszafordulunk. A gyalogátjáró után álltunk meg, megbeszéltük, hogy nem megyünk tovább, s mivel Noémi volt az utolsó, ő indult először vissza, az átjáróig, hogy azon átkelve Kolozsvár irányába pedálozhassunk. A Kolozsvár irányából közlekedő gépkocsik megálltak, megadták az elsőbbséget. Ugyanez történt a Szászfenes irányából, a megyeszékhely felé igyekvők esetében is, de a külső, biztonsági sávon közlekedő kocsi elsodorta Noémit. A sofőr nem fékezett, a barátnőm körülbelül 20 méterrel odébb ért földet, addig sodorta.

Noémi édesanyja és édesapja félbeszakítja:

– A sürgősségi orvos azt mondta, hogy szegénykém az ütés pillanatában, azaz tulajdonképpen már a helyszínen klinikai halált szenvedett, de valahogy még életben tartották. Teljesen összetört a koponyája, leszakadt a tüdeje, a belső szervei. Csak a szíve élt még egy keveset. Bevitték a Mikó utcai sürgősségre, majd innen az intenzív osztályra, ott halt meg július 27-én, kedden – váltják egymást a megtört szülők.

– Noémi a gyalogátjárón ment keresztül – hangzik el aztán Ala részéről, s ezt az addig hallgató Hajni is megerősíti. – A rendőrnek a helyszínen mondtunk egy-két mondatot, elkérte a személyazonossági igazolványunkat, lejegyezte a mobiltelefonszámunkat. Telefonáltak, amikor a sürgősségen voltunk, de nem tudtunk elmenni, Noémi mellett maradtunk. Elmentünk később, de a rendőr már nem volt ott, így csak szerdán sikerült nyilatkoznunk – meséli Ala.

Minden valószínűség szerint emiatt is történt meg, hogy a szerkesztőségünkbe eljuttatott rendőrségi közlemény szerint (amit a Szabadság keddi számában le is közölt, A rendőrségi hírei rovatban) Noémi nem az átjárón, hanem amellett kelt át az úttesten. Hajnal szerint a helyszínen a rendőrök csak a gépkocsivezető és az autójában ülő két másik személy tanúvallomása alapján írták meg a jegyzőkönyvet.

Közveszélyes átjáró
A helyszínen (az ortodox templom és a szászfenesi főút 412. szám alatti ház között levő gyalogátjárónál) személyesen is meggyőződtem arról, hogy azon az útszakaszon szinte lehetetlen máshol átkelni, mint a gyalogátkelőn. Még ott is életveszélyes: amikor Alával visszajátszottuk a történteket, bennünket is majdnem elgázoltak az átjárón, amint ez a helyszínen készített videóból (http://video.szabadsag.ro, keresési kulcsszó: Jancsó Noémi) is világosan látszik. Az egyik sofőr a zebra közepén, lábunktól alig fél méterre állt meg. Nem csoda tehát, hogy azon a végzetes vasárnapon a lányok sem rizikóztak, ugyanis valamennyi gépkocsi nagy sebességgel halad, szinte senki sem tartja be az 50 km/h sebességkorlátozást, és sokan használják a folytonos vonallal elválasztott biztonsági sávot.

Sok soför a leaszfaltozott útpadkát használja

A gyalogátkelő előtt 50 méterrel figyelmeztető jelzőtábla inti óvatosságra a sofőröket, majd következik az úttestre festett, táblával is jelzett zebra. Akárcsak a baleset napján, ott jártunkkor is esett az eső. Minden gépkocsivezető tudja: ilyenkor alacsony sebességre és fokozott óvatosságra van szükség, főleg a gyalogátkelők közelében. Kérdés továbbá, hogy ivott-e a gépkocsivezető, mekkora sebessége volt, illetve közlekedhetett-e vagy sem ezen az általunk biztonsági sávnak nevezett úttest-részen – erre majd a rendőrségtől várunk választ. Ott jártunkkor csak a Hajni és az Ala biciklije volt a 412. szám alatti ház udvarában. Ugyanakkor Noémi ruhája még mindig ott volt az úttest szélén, akárcsak az Aláé, amelyet azért vett le, hogy a Noémi lábát elkösse…

– Amikor a helyszínre érkeztem, Noémit már betették a rohammentősök autójába. A lányok sírtak, nem tudtam lelket verni beléjük. A mentőkocsi indult is a sürgősségre, a lányok a biciklijüket otthagyták, mentünk a SMURD után. Ott megjelent a sofőr is egy rendőrrel, a gépkocsivezetőtől vettek vért annak érdekében, hogy megállapítsák, ivott-e. A rendőrrel kedélyesen elbeszélgetett, majd elmentek – meséli Jancsó Miklós.

Noémi édesanyja, Rozália, kezdetben azt hitte, nem is annyira súlyos a baleset. – Reménykedtem, hogy rendben lesznek a dolgok, ugyanis alig volt vér a lányom lábán. Utólag tudtuk meg, hogy belül teljesen szétroncsolódtak a szervei. Két szívstopja volt a mentőben, valahogy magához térítették, közben öntötték bele a vért.

Az ügyet bonyolítja, hogy állítólag a sofőr nem fékezett, így nehéz lesz megállapítani, pontosan milyen sebességgel haladt. Ala szerint a gépkocsivezető valóban nem próbált megállni, Noémit mintegy 20 métert sodorta, ameddig az áldozat földet ért.

Nem volt esélye a túlélésre
Szorongó szívvel mentem a Mikó/Clinicilor utcai sürgősségre, hogy találkozzak azzal az orvossal, aki átvette Noémit a rohammentősöktől. Nem kellett sok részletet mondanom, Simona Markovits azonnal visszaemlékezett. Rájuk is nagy hatással volt a 22 éves lány esete – mondja, s aztán bonyolult orvosi szakszavakat sorol. Amikor látja, hogy nem értem, egyszerűbb nyelvezettel folytatja. Elmagyarázza, hogy Noémi lélegeztető géppel érkezett a sürgősségre.

Az áldozatot mintegy 18 méterre sodorta a kocsi a gyalogátkelőtől

– A legmélyebb kómában volt már, több helyen el volt törve a lába, de nem ez okozta a halált. Ugyanakkor tüdősérülése is volt, de ez szerencsére nem akadályozta meg azt, hogy mesterséges úton lélegeztessük. A legnagyobb gondot az agyalapi és a koponya sérülések jelentették, teljes agyalapi bevérzése volt. Mi több, nagyon magas volt az agyi vérnyomása. Valamelyest sikerült stabilizálnunk állapotát, ami azt jelentette, hogy hatalmas dózis adrenalint és sok más gyógyszert kapott. El kell mondanom, hogy figyelembe véve az állapotát, semmi esélye nem volt a túlélésre – mondta az orvos. Sajnos, tette hozzá, nagyon sok ilyen eset fordul elő.

Belső ankétot indított a rendőrség
A megyei közlekedésrendészet parancsnokát, Mureşan Alexandrut múlt csütörtökön kerestem. Arra lettem volna kíváncsi, a gázoló sofőrnek közlekedhetett-e az úgynevezett biztonsági sávon, s miért került a rendőrségi jegyzőkönyvbe, hogy Noémi szabálytalanul kelt át az úttesten. Nem sikerült elérnem – temetésen volt, mint utólag kiderült. A megyei rendőrfőparancsnok, Iuliu Păcurar már felvette a telefonját, de vele sem tudtam sokat beszélni, mert külföldön tartózkodott.

Tegnap viszont már mindketten válaszoltak a kérdéseimre. Păcurar arról is beszámolt, hogy múlt heti telefonhívásom alapján belső vizsgálat indult annak megállapítására, hogy milyen információk alapján került be a jegyzőkönyvbe az, hogy az áldozat szabálytalanul kelt át az úttesten. Ugyanakkor a telefonhívást követően magához hívatta a közlekedésrendészet parancsnokát, kifaggatta, és utasítást adott arra vonatkozóan, hogy valamennyi részletet bocsásson a Szabadság rendelkezésére.

Alexandra Cărăuşu (Ala), az egyik tanú a helyszínen meséli, mi történt

– Az érvényben lévő jogszabályok szerint a Szászfenesen áthaladó országút menetirány szerinti egy-egy sávja melletti rész aszfaltozott útpadka. Ezen nem szabad közlekedni. A vizsgálat során kiderül, hogy a sofőr ezen haladt-e vagy sem a Volkswagen Polo márkájú személygépkocsijával. Lévén, hogy büntetőjogi eljárás indul, az iratcsomót ügyész veszi át, a vizsgálatot kizárólag ő irányítja, ő dönti el, milyen lépésekre kerül sor, és mikor. A helyszínen rajz és ábra készült a baleset körülményeiről, méréseket végeztek, a helyszínen és közvetlenül a baleset után kihallgatták a tanúkat. Az elkövetkezőkben újabb bizonyítékokat gyűjtünk. A helyszínen a rendőr csak előzetes következtetéseket vont le, ennek alapján állították össze a sajtóközleményt, amelynek egyébként semmilyen jogi súlya, következménye sincs. A rendőr azt állapította meg, hogy az áldozat teste nem a gyalogátkelőn volt, s valószínűleg azért vonta le azt a következtetést, hogy nem a zebrán ment át. Természetes is, hogy nem a gyalogátkelőn találták meg, ugyanis a gépkocsi elsodorta. Valamennyi ilyen esetben az ügyész elrendeli azt, hogy a gépkocsit szakértői műszaki vizsgálatnak vessék alá. Ismétlem: az ügyet a nyomozó tiszt és az ügyész irányítja, így én nem nyilváníthatok véleményt arról, hogy ki volt a hibás – mondta a Kolozs megyei közlekedési rendőrség parancsnoka, Mureşan Alexandru.

Hozzátette: az ügyész sem nyilatkozhat mindaddig, míg el nem indul a büntető eljárás. Akkor majd kiderül, hogy súlyos testi sértésről vagy gondatlanságból elkövetett emberölésről van szó, és hogy ki okolható a történtekért. Hangsúlyozta, hogy a megyei közlekedési bizottságban az általa vezetett intézmény képviselője már javasolta, hogy a két szászfenesi gyalogátkelőnél mihamarabb helyezzenek működésbe olyan villanyrendőrt, amelyet a járókelők gombnyomásra aktiválnak. S ha már ott voltam, azt is elmondta: idén január–július időszakban 44 személy vesztette életét a Kolozs megyei utakon, ami 12%-kal kevesebb, mint a múlt év ugyanezen időszakában elhunytak száma. Ugyanakkor 181 súlyos közúti baleset következett be, ez 16%-kos csökkenés. Másfelől az említett időszakban összesen 176 személy sérült meg, 16%-kal kevesebb, mint a tavaly.

Gázolásért csak felfüggesztett büntetés jár?
Ovidiu Lonca szászfenesi lakos, aki szemtanúja volt a balesetnek, az Adevărul napilap kolozsvári kiadásának azt nyilatkozta: „A lány abszolút helyesen kelt át az úttesten, és egy felelőtlen sofőr elgázolta a gyalogátkelőn”. Ugyanakkor Jancsó Miklós, Noémi édesapja – aki ügyvédet is fogadott – lapunknak elmondta: jelentkezett egy bukaresti illetőségű szemtanú is, aki szintén hajlandó rendőrségi nyilatkozatot adni arról, hogy az áldozat a gyalogátkelőn ment át.

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem egyik büntetőjogi szakemberét (aki névtelenséget kért, mivel a vizsgálat folyamatban van) arról kérdeztük, a gépkocsivezető számára milyen következményekkel járhat a halálos kimenetelű baleset.

– Az idevágó jogszabály a közúti közlekedést szabályozó, 2002-ben elfogadott 195-ös számú sürgősségi kormányrendelet, amelyet idén július 23-án módosítottak utoljára. A 72-es szakasz második bekezdése szerint a gyalogosnak csak akkor van elsőbbsége a gépkocsivezetőkkel szemben, ha külön kijelölt és jelzett helyen kel át az úttesten. Az imént említett szakasz negyedik bekezdése azt mondja, hogy amennyiben az áldozat szabálytalanul megy át az úton, saját maga viseli a baleset következményeit, a sofőr pedig büntetőjogi felelősséget kizáró tettet követett el. Persze csak akkor, ha a sofőr betartott valamennyi közlekedési szabályt, és nem ivott, nem hagyta el a baleset helyszínét stb. – mondta a szakember.

Felvetettük annak a kérdését is, hogy halálos gázolás esetén az ügyész elrendelheti-e vagy sem az őrizetbe vételt vagy előzetes letartóztatást. A büntetőjogi szakember szerint erre akkor kerülhet sor, ha szándékos bűncselekményről van szó. – Eddig minden jel arra mutat, hogy a sofőr gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolható. Különbséget tennék a kivizsgálás, a nyomozás megkezdése és a büntetőjogi eljárás elindítása között. Szerintem jelen pillanatban a nyomozás előtti kivizsgálás folyik. A gépkocsivezetőt akkor tartóztathatnák le, ha elhagyta volna a baleset helyszínét, ha alkoholt fogyasztott volna, ha a gépkocsi nem lett volna forgalomba írva, vagy nem lett volna jogosítványa – jegyezte meg a szakember.

Megtudtuk: a gondatlanságból elkövetett emberölésnek van egy egyszerű formája (büntető törvénykönyv, 178. cikkely, első bekezdés), egyelőre a rendőrség is erre hivatkozhat. Ez 1 évtől 5 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható. A súlyosbított formáról a Btk. 178-as cikkelyének második bekezdése rendelkezik, ez az eset áll fenn, ha a gépkocsivezetői minőség gyakorlása során megszegték a törvényes előírásokat. Ha a sofőr nem gyalogátjárón ütötte el a lányt, de minden más közlekedési szabályt betartott, akkor az első bekezdést alkalmazzák, amennyiben pedig a zebrán gázolt és más súlyosbító körülmény is felmerül, akkor a másodikat. – Ilyen esetekben gyakorló büntetőjogász startból a második bekezdés alapján, azaz súlyosbított körülmények alapján gondatlanságból elkövetett emberölés bűncselekménye vádjával indít büntetőjogi eljárást, a bíró aztán rendelkezik. Ebben az esetben 2-től 7 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Az eddigi tapasztalatok alapján, ha a gyalogátkelőn gázolás nem halmozódik mással, például ittas vezetéssel, és az elkövető nem visszaeső bűnös, akkor 99 százalékban a bíróság nem szabadságvesztéssel járó büntetési formát választ, magyarán: az illető nem kerül börtönbe. Két-három év felfüggesztett börtönbüntetést rónak ki, ehhez hozzáadódik a két-három év próbaidő, ami alatt semmilyen bűncselekményt nem követhet el. Amennyiben ez mégis bekövetkezik, akkor a két bűncselekményért, a két ítélet alapján megszabott büntetés összeadódik – magyarázta a részleteket a szakember.

A felfüggesztett büntetés „előnyei”
A Babeş–Bolyai Tudományegyetem büntetőjogi szakembere azt is hozzátette: az emberek csak annyit látnak egy ilyen ítélet meghozatalakor, hogy az illető nem kerül börtönbe. De szerinte fontos megjegyezni: ha valaki leül például két évet, amikor kiengedik, minden további felelősségtől mentesül – viszont a felfüggesztett börtönbüntetésre és próbaidőre ítélt személyek 5–6 évig semmilyen bűncselekményt nem követhetnek el. Másik „előny”, hogy az elkövető jogosítványát bevonják, és a próbaidő alatt egyáltalán nem vezethet.

Arra is kíváncsiak voltunk, mit mond egy nagy tapasztalattal rendelkező bíró, hány évet kaphat egy ilyen halálos baleset elkövetője. – Az ügyet semmiképp sem lehet „elkenni”, „elsimítani”. A helyszínen nyomok vannak, léteznek tanúk. A rendőrségnek pontosan meg kell állapítania az ütközés helyét, hogy hol tartózkodott az áldozat. Ezeket az üvegszilánkok, a műanyagdarabok, a biciklimaradványok, a vérfoltok, a mérések alapján meg lehet állapítani még akkor is, ha az áldozatot és a kétkerekű járművet jóval odébb találták meg, esett az eső vagy más meteorológiai körülmények voltak. A bíró szempontjából rendkívül fontos, hogy független szemtanúk szólaljanak meg. Világos, hogy a rokonok vagy a barátok közvetlenül érdekeltek az ügyben, így tanúvallomásuk messze nem nyom annyit a latban, mint a kívülállóké. Nem a tanúk száma számít, hanem azok szavahihetősége és érdekmentessége. Elmondhatom, hogy amennyiben gondatlanságból elkövetett emberölést követ el valaki, amint az eddigi elemek szerint ebben az esetben is történhetett, a törvénykező enyhébb büntetést szab meg. Ezért minden valószínűség szerint az illetőt felfüggesztett börtönbüntetésre és próbaidőre ítélik – mondta a Szabadságnak a szintén neve elhallgatását kérő bíró.


A Szabadságban kedden, július 27-én közölt hírt – miszerint Noémi szabálytalanul kelt át az úton, amikor a baleset történt –, kizárólag a rendőrség által a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből fordítottuk, szerkesztettük, amint erre a rovat címe is utal: A rendőrség hírei. Az ebben a rovatban közölt összes hír a rendőrség közleményéből származik, nem a Szabadság által ellenőrzött vagy írt anyag – az ellenőrzés nem is áll módunkban, hiszen a közleményben a benne szereplő áldozatoknak, elkövetőknek nem szerepel az elérhetősége, de még a teljes neve sem.

 


 

*************************************************************************************************************

A fotóriport ide kattintva tekinthető meg.

A videóriport itt található. (4)

****************************************************************************************************************


Hozzászólások

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

*Rózsa* - 03/08/2010 17:06
Nagyon örülök, hogy végre megjelent ez a cikk, őszintén hiányoltam is eddig, hogy még csak egy kis kommüniké sem látott napvilágot Noémi halálról az újságban. Ez a riport viszont szerintem tökéletes, alapos, annyira mélyre megy, amennyire csak lehet, ugyanakkor érzem benne az együttérzést, az "együtt-tanácstalanságot" is, ami nem megy a tárgyilagosság rovására, sőt, pozitívumként könyvelem el. Gratula :) és köszönöm, köszönjük!

További főcikkek


További főcikkek
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap