label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
« vissza

Földcsuszamlás rombolt le hat családi házat Széken (FOTÓRIPORTTAL)

Többmilliárdos a kár, húszan szorulnak gyors támogatásra
Létrehozva: 2010. július 08. 04:02

SZERZŐ: ÖRDÖG I. BÉLA   

Életveszélyessé vált az eddig biztonságos, jól karbantartott otthon – ÖRDÖG I. BÉLA
Életveszélyessé vált az eddig biztonságos, jól karbantartott otthon – ÖRDÖG I. BÉLA
Az utóbbi hetek példátlanul kiadós és kitartó esőzései tragikus következményekkel jártak Széken, ahol a Felszeg nevezetű falurészen eddig sosem tapasztalt mértékű károsodás érte a családi házakat, amelyek emiatt lakhatatlanná váltak. Az érintetteket váratlanul érte a csapás, biztosításuk pedig nincs, ezért a hatóságoktól és a közösségüktől várják a segítséget. Többen bizalmatlanok, és még többen türelmetlenek, hiszen bő három hónap múlva már a tél előjelei mutatkoznak, és akkorra valamilyen formában rendezni kell sorsukat, a hivatalok azonban eddig nemigen ígértek semmit. A település földrajzi elhelyezkedését tekintve nem kizárt, hogy más házakat is elér ez a végzet, mert a környék dombjairól minden esővíz abba a katlanba zúdul, a meteorológiai előrejelzések pedig nem zárják ki a további csapadékot, ami „aktivizálhatja” a földben húzódó agyagrétegeket. A sors fintora, hogy éppen egy építőipari hagyományokkal rendelkező falut sújtott az ár. [Szóljon hozzá!]

Szék polgármestere, Sallai János, egy ívpapíron vázolja számunkra a falu helyzetét. Megtudom hogy kisebb földcsuszamlások ugyan évek óta előfordultak, de a június 15-én elkezdődött nagy esősorozatot követő talajmozgásra emberemlékezet óta nem volt példa. Cege irányában egy víztározó három patakot gyűjt egybe, kezd azonban annyira telítődni, hogy nem képes elvezetni azokat, és már veszélyezteti az ottani kerteket, házakat. A tragikus csuszamlás azonban nem ott, hanem az északnyugati domboldalon elterülő Felszegen következett be, ahol hat családi ház ment tönkre. Húsz lakost érintett, közülük egy családot a polgármesteri hivatalban helyeztek el, a többiek rokonoknál húzták meg magukat. Mire számíthatnak ezek az emberek, akiknek nincs semmiféle házbiztosításuk? A megyei szakbizottság kiszállt a helyszínre, és felértékelte a károkat, majd kiszámítják, milyen segítséget adhatnak. Az önkormányzatnak nincs pénze ilyen célokra, viszont aki kéri, annak bontási engedélyt bocsát ki. A csütörtöki községi tanácsülésen megtárgyalják, milyen helyekre tudnak telekfelajánlást nyújtani új házak építéséhez. Meglehet, hogy a hivatalos állami támogatást építőanyag formájában fogják kiutalni.

– Most jobb semmi biztosat nem ígérni az elkeseredett embereknek, nehogy aztán az ne teljesüljön, és meglegyen az újabb baj – mondja a polgármester, aki arról is tájékoztatott: a kárfelmérés megtörtént, az adatokat közölték a megyével, a kormánnyal.

Mentik, ami még menthető – A SZERZŐ FELVÉTELE

„Házvíznézőbe” indulunk a Felszegre a hivatal egyik alkalmazottjával, Tamás Józseffel. Útközben elmondja, hogy még a múlt héten akkora zápor zúdult a falura, hogy az utcán ő is csak a traktorjában talált menedékre. Elérkezünk a végzetes domboldali vízér által „megdolgozott” házakhoz.

A 95. szám alatti, valamikor takaros zöld porta alig áll a saját lábán. Több centiméter vastag repedések a falakon, a ház hátulja hatalmas gerendákkal kitámasztva, az udvaron a betonkockák lesüllyedve, a kerítés alaposan megdőlve. Középkorú asszony mutatja a látnivalókat, lerí róla, hogy szomorú, és nem fogadja el a helyzetet, de tudja, hogy ez nem elég, valamit tenni kell. Az utcán keresztbe ásott sánccal próbálkoztak elvezetni a vizet, amely jókora négyzet alakú beton járdalapokat forgatott meg. Kísérőnk mondja, hogy még feljebb, a faluszélen ered a Pázsin-kút, ami rendes körülmények között több centis vízsugár, de mostanában kétszer vastagabban fakad a földből. Felkapaszkodunk az „ér nyakához”.

A 201. szám alatti házból maradt a legkevesebb, annál is inkább, mert már javában mentik belőle a téglát, hátha még hasznát veszik. Az 1972-ben épült jókora földszintes épület egyik sarka legalább harminc centit süllyedt. Tető nincs, ami még megmaradt a falakból, az keresztül-kasul repedezett. Itt is középkorú, széki viseletű asszony fogad. Mutatja, hogy egy nyári lakban húzódtak meg. Arcán már nincs riadalom, csak a konok kitartás, hogy ezt is túl kell élni. Ilyenkor nehéz valami igazán vigasztaló szóval, nem elcsépelt közhellyel távozni.

Néhány lépéssel odébb, mintha egy egészen más világba csöppentünk volna, hibátlan, békés, takaros házakkal és kertekkel folytatódik az utca. Egyáltalán nem olyanokkal, amilyeneket az előbb megtekintettünk, és amelyek pórul járt gazdáinak az egyház és a falu már elkezdte a gyűjtést.

Fekete Emőke, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke arról tájékoztat, hogy hivatalos forrásból csak kormányzati alapból érkezhet segítség. Legkésőbb a jövő héten a megye minden érintett településéről begyűjtik az esőzések miatti károk felmérését, és továbbítják a fővárosba. Ezt a prefektúra ingyenesen végzi el, az embereknek nem kell ezért a zsebükbe nyúlniuk. A romok bontási engedélyéhez pedig nem szükséges a kárfelmérés. A segély mértéke a kár 85%-át érheti el. Fekete Emőke reméli, hogy a támogatás minél rövidebb idő alatt konkrét formát ölt.

*****************************************************************************************

A helyszínen készített fotóriport ide kattintva tekinthető meg. (4)

****************************************************************************************


Hozzászólások

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További főcikkek


További főcikkek
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap