label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
« vissza

Májusban megnyithatják a felújított kolozsi sósfürdőt

Korszerű szálloda és aquapark szerepel a további tervekben
Létrehozva: 2010. május 05. 03:24

SZERZŐ: NAGY-HINTÓS DIANA   

Teljesen megújult a közkedvelt fürdőhely – ROHONYI D. IVÁN
Teljesen megújult a közkedvelt fürdőhely – ROHONYI D. IVÁN
Májusban ismét megnyithatja kapuit a kolozsi sósfürdő, amelynek felújítása 2008-ban kezdődött el. Balogh István helyi alpolgármestertől megtudtuk: a létesítmény tulajdonosa a kolozsi önkormányzat, az uniós forrásból fedezett befektetés összértéke pedig 2,5 millió euró volt. Ebből a pénzből sikerült felújítani a teljes komplexumot: az új kezelési központban szívbetegek és reumás panaszokban szenvedők gyógyítására nyílik lehetőség, a szabadidő kellemes eltöltését pedig felújított sportpályák is szolgálják. Az alpolgármester beszámolt a fürdővel kapcsolatos további tervekről, de más községi kezdeményezésekről is: benyújtottak például egy pályázatot arra, hogy a községben napelemes rendszert szerelhessenek fel, amely aztán árammal láthatná el a vidéki önkormányzatot, az iskolát stb. Összeállításunkban nemcsak a fürdő jelenéről és jövőjéről, hanem a település évszázados múltjáról és a korabeli fürdőről is olvashatnak. [Szóljon hozzá!]

Kellemesen meglepődhet az, aki ellátogat Kolozsra, pontosabban az uniós forrásokból felújított kolozsi sósfürdőre, amelynek átadása ebben a hónapban várható. Igaz ugyan, hogy a bejárattól balra elhelyezkedő régi szállodát – amelyet valamikor a XIX. század vége felé építhettek – a két éve tartó felújítási munkálatok során lebontották, de a szépen lekövezett út, a gondozott zöldövezet minden bizonnyal örömet szerez majd a látogatóknak, akik közül sokan még emlékeznek a korábbi, meglehetősen lerobbant állapotú fürdőtelepre. Most viszont bármerre nézünk, új épületek, továbbá két foci- és egy teniszpálya is várja az érdeklődőket és a sportolni vágyókat.

Három önkormányzat sósfürdőit újították fel

A fürdőzés után jöhet a zuhany
Balogh István kolozsi alpolgármester büszkén vezetett minket végig az átadásra váró komplexumban, majd sorolja: a kolozsi, a désaknai és a fügei (Beszterce-Naszód megye) önkormányzat közösen pályázta meg a területükön található sósfürdők korszerűsítését. – A kivitelezési szerződést 2007 decemberében írtuk alá, majd 2008-tól a felújítási munkálatok miatt bezártuk a fürdőt – magyarázta az alpolgármester, miközben elértünk az első medencéhez, amely előtt két kisebb – egy 60 és egy 80 cm mélységű – medence várja majd a gyerekeket is. Megszemléljük a második medence, azaz a Dörgő melletti felújított épületet is, ahol majd iszapkezelést alkalmaznak, majd tovább folytatjuk a sétát. – Akár éjjel is lehet majd sportolni a közelben lévő két futball- és egy teniszpályán – hangsúlyozta az alpolgármester, miközben elhaladunk a pályák előtt, majd a kezelési központ felé lépkedünk. (A kerítésen túl omladozó állapotában is patinás hangulatú ház „figyel” bennünket. Balogh Istvántól megtudjuk, az illető épületben egykor Mátyás Mátyás orvosprofesszor gyermekszanatóriuma működött. Az egykori tulajdonos leszármazottai visszaigényelték, illetve visszakapták az épületet, ám még nem lehet tudni, mit kezdenek az omladozó tetejű létesítménnyel.)

Orvosi kezelési központ – két hónap múlva

A kezelési központban már felszerelték a szanitereket; szemet nyugtató a világoskék színű csempe. Ahogy az ember ráteszi a kezét, különlegesnek tűnik a kicsit érdes felület. Látva csodálkozásomat, az alpolgármester készségesen válaszol: olyan csempét választottak, amelyet nem „kezd ki” a sós levegő és a víz, ezért érdesebb a csempe felülete a megszokottnál. A szakmunkások most végzik az utolsó simításokat, az asszonyok pedig a mosdóknál takarítanak. Megnézzük a fűtési berendezést is: a jókora vízmelegítők rozsdamentes acélból készültek. Az egyik teremben nagyméretű medence áll, vize áttetszően zöld. Megtudjuk: a medence egyik falán elhelyezett modern szűrőberendezés minden szennyeződést – még az emberi test felszínén levő és a vízbe kerülő zsírréteget is – képes kiszűrni. Aki pedig sósvizes meleg fürdőt szeretne igénybe venni egészsége megőrzése érdekében, annak három, hidromasszázzsal ellátott kád áll a rendelkezésére. A kezelési központ a fürdő májusi átadását követő két hónapon belül nyitja meg kapuit.

Aquaparkot is létesítenének

Balogh István alpolgármester a szűrőberendezést dicséri
A kommunista rendszer idején épített tömbházat korszerű szállodává kívánják majd átalakítani – meséli „idegenvezetőnk”. A parkolási lehetőségek is jónak mondhatóak: jelenleg közel száz autónak biztosítanak helyet, ám ezek száma is nőhet.

Balogh István alpolgármester szerint a tervek között az is szerepel, hogy egy édesvizű medencét és aquaparkot is létesítenek a fürdő területén. Ami a belépti díjat illeti: felnőtt belépőért egy napra tíz lejt, míg gyereknek öt lejt kell fizetni, a parkolási díj öt lej naponta. Jó hír a kolozsváriaknak, hogy buszjárat is lesz a megyeközpontból a fürdőtelepre: a hozzávetőlegesen huszonöt kilométeres utat két magáncég buszaival tehetjük majd meg, ám a pontos menetrend és az utazásért fizetendő díjszabás még nem tisztázott. Ami pedig a fürdő nyitva tartását illeti: reggel 8 órától este 8 óráig üzemel majd a felújított létesítmény.

Infrastrukturális beruházások Kolozson

Az alpolgármester az önkormányzat további terveiről is beszámolt lapunknak, így arról, hogy a községben napelemes rendszert vezetnének be. Az ily módon nyert villamos energia nem csak a fürdőt, hanem az önkormányzat létesítményeit – a polgármesteri hivatalt, az iskolát stb. – látja majd el. „A Területfejlesztési és Turisztikai Minisztériumba pénteken benyújtottuk a napelemes rendszer bevezetésére vonatkozó projektünket. Az eddigi tervek szerint, amikor ez megvalósul, a községben 4800 négyzetméternyi terület villamos energia-szükségletét tudjuk fedezni. Továbbá most kezdenénk el a község csatornahálózatának kiépítését. A fejlesztési minisztériumba már benyújtottuk azt a 2,5 millió euró értékű projektet, amelyből a csatornahálózat munkálatait fedeznénk, illetve 2,5 kilométeres hosszúságú utat aszfaltoznának le a községben” – tájékoztatott az alpolgármester.

A korszerű épület mögött új sportpályák várják az érdeklődőket

Végezetül azt is megtudjuk: a felújított sósfürdő új munkahelyeket is teremtett. Ha eddig alig 14 személy állt alkalmazásban a telepen, ezek száma most több mint megkétszereződött: jelenleg 35 személyre van szükség a fürdő fenntartásához, működtetéséhez.

Ilyen volt, ilyen lett. A változás messziről látszik – ROHONYI D. IVÁN FELVÉTELEI


Hozzászólások

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További főcikkek


További főcikkek
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap