label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
« vissza

Ismét kettős mércével mér a kolozsvári rendőrség

Az Új Jobboldal megúszta, a magyar ifjakat megbírságolták
Létrehozva: 2010. március 19. 03:40

SZERZŐ: KISS OLIVÉR   

FOTÓ: LURTZ ZSOLT – A diáklányok Nagy-Magyarország térképet próbáltak kifüggeszteni a kerítésre
FOTÓ: LURTZ ZSOLT – A diáklányok Nagy-Magyarország térképet próbáltak kifüggeszteni a kerítésre
Az elmúlt időszakban másodszor fordul elő, hogy a rendőrség más-más mércével mérlegeli a román és a magyar fiatalok, köztük szélsőségesek akcióit. Tavaly december 1-jén bekísérték a rendőrségre az Új Magyar Gárda Székely Szakaszának képviselőit, mivel nem volt engedélyük arra, hogy a Székely Hadosztály 1918. december 1-jei kolozsvári megalakulása alkalmából koszorút helyezzenek el a Főtéren, míg az ellenük tüntető, és engedéllyel nem rendelkező Új Jobboldal (Noua Dreapta) képviselőinek semmi baja nem esett. Utóbbiak sértő és rágalmazó, a magyarságot gyalázó, és Trianont éltető szlogeneket skandáltak, hőzöngtek, zavarták a járókelők és a gépkocsik forgalmát. A legutóbbi rendőri megkülönböztetés az idei év márciusának derekán történt: míg az Új Jobboldal megúszta, dacára annak, hogy március 14-én SS-jelvényekkel tüntetett, addig a KMDSZ három képviselőjét és a Székely Szakasz „szakaszparancsnokát” bekísérték a rendőrségre. [Szóljon hozzá!]

Habár szerdai közleményében a rendőrség azt hangoztatja, hogy határozottan és megkülönböztetés nélkül lépett fel a március 15-e körüli események során, a tények mást mutatnak: március 14-én a többnyire az U FC szurkológárdájának kemény magjából összetevődő Új Jobboldal tüntetése kapcsán senkit sem állítottak elő, kísértek be a rendőrőrsre, vagy büntettek meg, pedig a résztvevők közül néhányan SS-jelvényeket viseltek. Másnap viszont az Új Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Mozgalom Győri Wass Albert zászlóalj Székely Szakaszának „szakaszparancsnokát” bekísérték a rendőrőrse, elkobozták a kabátját, amelyen a nemzetiszocialista szlogen szerepelt: Meine Ehre Heisst Treue (Becsületem a hűségem). Mi több, a rendőrség közleménye szerint a kabátot elkobozták, s a felirat miatt hivatalból eljárást indítottak. Az iratcsomót továbbították a Kolozs megyei törvényszék mellett működő ügyészségre azzal a javaslattal, hogy büntető eljárást indítsanak.

Ez nem volt elég. Március 15-én bekísérték az 1-es számú rendőrőrsre a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) három képviselőjét, annak ellenére, hogy a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a rendőrség engedélyével és láttamozásával zajló rendezvénysorozat részeként hozzáláttak a forradalmi sétatér, az élő szoborpark, a kokárda-készítés, a korabeli műhely előkészítéséhez. Pontosabban a forradalom helyszíneit, illetve vezető személyiségeit ábrázoló Nagy-Magyarország térképet próbáltak kifüggeszteni a Mátyás-szoborcsoportot körülvevő kerítésre. A hölgyeket egy rendőrautóhoz kísérték, és elszállították.

Csütörtökön a rendőrség közleményt juttatott el lapunkhoz, amelyben ez áll: rendbontásért és csendháborításért 200–200 lejre bírságolták meg a KMDSZ három munkatársát. Ezt az 1991-ben elfogadott, 61-es számú törvény 1-es cikkelyének 1-es pontja alapján rótták ki. A közlemény szerint B. Éva-Eszter, V. Imola és P. Imola Beáta március 15-én Nagy-Magyarország térképét aggatta ki a Főtéren. A dokumentum arra is kitér, hogy „a térképen romániai városok is fel voltak tüntetve, többek között Kolozsvár”. A bannert a 2001-ben elfogadott 2-es számú kormányrendelet 5-ös számú cikkelye alapján lefoglalták.

Mit mondanak az említett törvénycikkelyek?

A pénzbírság alapját az 1991-ben elfogadott, 61-es számú törvény 1-es cikkelyének 1-es pontja képezi, amely a gazdasági, szociális és kulturális tevékenységek lebonyolítása esetén a közrend és csend, illetve a civilizált magatartásról szól.

A 2001-ben elfogadott 2-es számú kormányrendelet 5. cikkelye kimondja: elkobozzák a kihágás elkövetésekor használt eszközöket. A rendőrség tehát ennek alapján foglalta le a KMDSZ-es lányok által kitűzésre szánt Nagy-Magyarország térképet és a gárdás fiatalember egyenruháját. llieş Adnanától, a Kolozs Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől azt kérdeztük: a rendőrség miért alkalmaz kettős mércét a magyar és a román szélsőséges megnyilvánulásainak besorolásakor?

– A rendőrség azonos mércét alkalmaz. Csak a törvények a mérvadók. Az Új Jobboldal tüntetésén használt kelta kereszt nem minősül valamely önkényuralmi rendszer jelképének. Tudomásunk szerint legionárius, nemzetiszocialista vagy náci jelképek nem voltak láthatók a résztvevőkön. Sajnos, a megyei rendőrfőparancsnok nem tartózkodik a városban, hivatalos ügyben van távol, és nem zavarhatom – fogalmazott a szóvivő.

Nem így gondolja azonban László Attila, Kolozsvár alpolgármestere, aki kijelentette: szerinte a rendőrség igenis kettős mércét alkalmaz. – Jogi segítséget nyújtunk a bajba jutott KMDSZ-eseknek. Hangsúlyozom: bejelentett és a hatóságok által engedélyezett rendezvény volt, a főtéri szoborpark, az 1848-as forradalom és szabadságharc helyszíneinek, illetve annak főszereplőinek térképi ábrázolása benne volt a hivatalos programban – fogalmazott a tisztségviselő.

Hozzátette: megítélése szerint a román rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy éreztesse, „ki az úr”. – A gárdások és vármegyések jelenléte miatt hamis feltételezésekre alapozott a rendőrség – vélekedett László Attila. Ugyanakkor Talpas Botond KMDSZ-elnök a Szabadságnak azt nyilatkozta: óriási tudatlanság jellemzi a rendőrséget.

– A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a rendőrség által engedélyezett, illetve láttamozott kulturális jellegű rendezvényt szerveztünk volna a Főtéren március 15-én. Történelmi térképek segítségével mutattuk volna be az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc eseményeit, valamint különböző állomásait. Mihelyt a hölgyek megkapják a hivatalos értesítést, leülünk beszélni egy ügyvéddel – mondta Talpas.

Hangsúlyozta: a közhivatal és a rendőrség által engedélyezett rendezvény miatt büntették meg a KMDSZ képviselőit. – Hogy Nagy-Magyarország térképét próbálták kiaggatni? Hát mi mást, hisz 1848-ban az volt az aktuális térkép – fogalmazott Talpas.


Hozzászólások

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

Juhász Péter - 19/03/2010 11:19
Itt a nagy alkalom, komoly "állami támogatást" szerezni a Magyar Ifjúsági Központ tervre: a KMDSZ (és nem a lányok, mint magánszemélyek) indítson kártérítési pert a Rendőrség intézménye ellen egy engedélyezett rendezvény megakadályozása miatt, amelyet törvényi alap nélkül, hatalmával visszaélve
követett el a Rendőrség, amikor a szervezőket intézkedés alá vonta. A KMDSZ-nek és a kolozsvári magyar közösségnek óriási kárt okoztak ezzel
(befektetett munka, hitelvesztés, ünnep/közrend megzavarása, rossz hírnév keltése stb.) ezért hatalmas kártérítést kell kérni, deklaráltan a MIK
céljára. Sajtóban is verni kell a dobot, bevonni a közvéleményt.
Ellentámadásnak is jó lenne az ügyben, és minden esély megvan, ha nem is a "nagy pénz", de legalább az erkölcsi győzelem megszerzésére, az önérzetünk
javítására.

Humus - 19/03/2010 13:09
@Teljesen eggyetértek Juhász Péterrel!
Lássa a román közvélemény a hatoságok,hogy talpra áll egyszer és mindenkorra a magyar és összefog.Feltehető a kérdés ezt miért titkolta eddig mindenki vagy a kmdsz miért nem mondta el a Szabadság napilapnak.( http://www.erdely.ma/kozeletunk.php?id=66460&cim=b
irsag_egy_nagy_magyarorszag_terkep_miatt )Irányt kell változtatni Olivér nme kell félni jogorvoslást követelni jogfosztottságunknak és nem azt nézni mit szól a román értelmiség.
Én még javasolnák valamit a kmdsz és a kolozsvári magyarok gárda nélkül a főtéren összefogás értelmezéseként a 3 diaklány rendöri tulkapasa miatt tüntetést kéne szervezni és nem kell félni!Biztos lesz vizhangja negativ is de legalabb bekerül a kozvéleménybe és ott kell imaget krealni élve a te folyton emlitett lobbizasoddal,magunkról és a román rendörségről!

Mutley - 19/03/2010 18:50
A hétfői rendőri akció nyílt bizonyítéka volt annak, hogy kettős mércével mér a rendőrség, sőt megfélemlíteni akarja a kolozsvári magyarságot..Magyarul azt üzeni: üljetek otthon, vagy...HATALMAS KÁRTÉRITÉST KELL KÉRNI A KMDSZNEK ÉS MINDENKINEK, STRASSBOURGIG KELL PERELNI ŐKET!
Micsoda érvelés a rendőrség részéről: voltak rajta román városok...
1.Akkor ezek nem voltak, sem lakoságilag sem másképpen román városok.
2.Itt voltak a hadi események nem Honoluluban
3.Az akkori helyzetnek ez a valós térképe...HA TETSZIK, HA NEM!
4.Kéne ismernie a történelmet a rendőrségnek: Nagy Magyarország nem volt önkényuralmi rendszer, sőőőőt 1848-ban az ellen lázadt a magyar nemzet és minket vert le UTOLJÁRA egész Európában a zsarnok.
És még valami...Ami a Noua Dreaptát illeti..igenis használták Codreanu képét és nevét, sovén szolgeneket skandáltak.Codreanu pedig legionárius fasiszta.Csak ők többségiek,ezért nem léptek a zsaruk!
a KELTA KERESZT PEDIG NÁCI JELKÉP IS, noha nincs betiltva törvényileg.

Tófalvi Béla - 19/03/2010 23:19
Tévedés, a rendőrség nem mér két mércével. A román megnyilvánulásokat egyáltalán nem méri, tehát igazuk van. De ezt az igazságot a világnak is tudnia kellene.

További főcikkek


További főcikkek
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap