label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
« vissza

Közvita a kolozsvári városnapokról és a városimázsról (FRISSÍTVE VIDEÓNYILATKOZATOKKAL)

A magyar szervezetek a jövő héten egyeztetnek és tesznek végső javaslatot
Létrehozva: 2010. január 29. 01:30

SZERZŐ: KISS OLIVÉR   

Városnépszerűsítési programokkal már tavaly is próbálkoztak – ROHONYI D. IVÁN / KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ
Városnépszerűsítési programokkal már tavaly is próbálkoztak – ROHONYI D. IVÁN / KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ
A különböző internetes alkalmazások és blogok segítségével a kolozsvári magyarság több képviselőjének villámgyorsan sikerült előzetes egyeztetést folytatnia annak érdekében, hogy tegnap valamennyire egységes álláspontot képviselhessenek a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal által a város napjáról szóló közmeghallgatáson. A városháza immár második alkalommal tartott ilyen fórumot az imént említett, valamint a városimázs témakörben. Korábban a kolozsvári magyarság egyetlen javaslattal sem rukkolt elő, amit a városháza többségi vezető tisztségviselői szóvá is tettek. A hiányt pótolandó Czika Tihamér, az RMDSZ Szabadelvű Platformjának alelnöke és Gergely Balázs, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei elnöke több javaslatot fogalmazott meg, illetve bejelentették: a magyar szervezetek minden valószínűséggel jövő héten egyeztetnek, majd megteszik végleges javaslataikat mindkét kérdéskörben. [Szóljon hozzá!]

Akárcsak a Főtér felavatása és a Főtéren tartandó decemberi programok kapcsán, a kolozsvári magyarság a városnapok és a városimázs témát illetően is majdnem „elaludt”. Szerencsére a Szabadság weboldala (archivum2.szabadsag.ro), a blogok és az internetes fórumok időben mozgósították azokat a civil és politikai szervezeteket, amelyek aztán előzetes egyeztetés alapján a tegnapi közmeghallgatáson valamennyire egységes álláspontot képviseltek a két kérdésben.

A kolozsvári városnap(ok) és a város „brand”-je témakörökben a városháza immár második alkalommal tartott közvitát, ötletbörzét a hivatal üvegtermében – az elsőn a kolozsvári magyarság egyetlen javaslatot sem tett. A polgármesteri hivatal vezető tisztségviselői értetlenségüket is fejezték ki amiatt, hogy a magyarság nem kapcsolódott be a vitába.

Szerdán és csütörtökön Czika Tihamér, az RMDSZ Szabadelvű Körének alelnöke és Gergely Balázs, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezetének elnöke katalizátor szerepet vállalt az ügyben, és egyeztetett különböző politikai és civil csoportosulásokkal annak érdekében, hogy a csütörtöki közmeghallgatáson előzetes javaslatokkal rukkolhassanak elő, és képviseljék a kolozsvári magyarság érdekeit.

A közmeghallgatáson Sorin Apostu polgármester elmondta: eddig két javaslat érkezett a város napjára: egy májusi és egy októberi dátum. – A városimázsnak szerves része a multikulturalitás, az egyetemi és egészségügyi központ mivoltának kihangsúlyozása. A város mottójába foglaljuk bele Erdélyt is, ugyanis ez önmagában egy igen ismert jelkép, szimbólum – mondta a polgármester.

Ezt követően a Trend Communication és az ImagineTact cégek bemutatták elképzelésüket a város logójára – előbbi háromnyelvű (román, magyar és német) változata nyerte el a jelenlévők többségének a tetszését – képünkön ennek magyar változata látható.

Czika Tihamér szerint a város legmegfelelőbb mottója a Kolozsvár – Erdély multikulturális fővárosa lenne. „A multikulturalizmusnak viszont nem csupán a logóban kellene megmutatkoznia” – folytatta, hozzátéve: személy szerint május 12-ét javasolja, ugyanis 1581-ben ezen a napon Vilniuszban keltezett levelében alapította meg Báthory István fejedelem a kolozsvári jezsuita kollégiumot, amely a későbbi egyetemek elődjeként szolgált.

László Attila alpolgármester szintén a májusi nap mellett foglal állást. Elhangzott: a városnapok május 9-én, Európa Napján kezdődhetnének, és 15-én fejeződhetnének be. Ez magába foglalja május 12-ét, a korábbi javaslatot is.

Szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében Máté András parlamenti képviselő üdvözli a kolozsvári magyar civil szféra kezdeményezését, és arra kéri a kolozsvári magyar lakosságot, hogy éljenek a javaslattétel lehetőségével. „Magánemberként Asztalos Lajos úr javaslatát támogatom, aki augusztus 19-ét jelölte meg városnapként. Ekkor, 1316-ban Károly Róbert városi címet, s az ezzel járó jogokat adományozta Kolozsvár számára”.

A két kérdésben az elkövetkező időszakban születik döntés.

Czika Tihamér és Gergely Balázs videónyilatkozata:


Hozzászólások

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

Mutley - 29/01/2010 14:18
Szóval megint lesz egy hétig koncertezés, miccsezés és sörfesztiválozás, mostmár minden valoszinűséggel Kolozsvár kellős közepén, az új főtéren. Ez eddig is volt, csak kellett egy keret ,hogy behozhassák a főtérre...És ez "legyen Kolozsvár napja".
Adja Isten, hogy e napokon klasszikus zene koncertek(de hol??? me filharomina nincs, de stadion lesz ugyebár), opera és szinielőadások legyenek szabadtéri szinpadon..de tudjuk manyele,miccs és sőr lesz valószinűleg (na lehet egy-két magyar előadó talán), mostmár egy gyönyörű brandes, háromnyelvű mottó alatt.
Majd hátha Mátyásunk is megszereti a miccset és a lova is iszik egy korsó sört...De szépek is lesznek majd a katolikus litúrgiák 800 éves templomunkban mondjuk Furdui Iancu aláfestéssel.
Nem az a lényeg mikorra esnek a városnapok...a lényeg miket rendeznek azokon a napokon..erről kellett volna vitázni, nem a dátumról és brandekről.
Nekünk magyaroknak "brand" az egész óváros, főterünk, épületeink,műemlékeink egésze, nem egy valami.

További főcikkek


További főcikkek
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap