label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Korkep

« Vissza a főoldalra


Tehetségnap, avagy gyökvonás gyöngyökkel

Létrehozva: 2013. október 15. 03:11


Játékosan is lehet matematikát tanulni...
Játékosan is lehet matematikát tanulni...
 Matematikai Tehetségnapon vettek részt szombaton, a Báthory István Elméleti Líceumban a megye matematika iránt érdeklődő 5–8. osztályos tanulói.


A rendezvénynek kettős célja volt: egyrészt különböző, teljesen szokatlan megközelítésbe helyezett matematikai tartalmaknak a kíváncsiságvezérelt szemléletre alapozott csoporttevékenységek során való boncolgatása, másrészt az idei tanévben induló megyei szintű, évfolyamonkénti tehetséggondozó matematikakörökre jelentkezettek szintmérése.

A megnyitón Tímár Ágnes igazgatónő, Szilágyi Judit matematikatanár és András Szilárd, az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács ügyvezető elnöke köszöntötte az Apáczai Csere János Elméleti Líceumból, a Báthory István Elméleti Líceumból, a Brassai Sámuel Elméleti Líceumból, a Református Kollégiumból, a Nicolae Titulescu Általános Iskolából és a tordai Jósika Miklós Elméleti Líceumból érkezett diákokat és tanárokat. Ezt követően a körök iránt érdeklődő 80 diák kétórás szintmérő tesztet írt. A feladatsorok elsősorban a diákok józan gondolkodására, problémamegoldó képességére, ötletességére alapoztak, és kevésbé mérték a tanulók matematikai feladatmegoldó technikáit. Ezalatt a kísérő- és besegítő tanárok kötetlen kerekasztal-megbeszélést tartottak aktuális oktatásügyi kérdésekről.

A feladatok évfolyamonkénti megbeszélése és az ízletes ebéd után, délután az 5. és 6. osztályos diákok élő fogaskerekeket alkotva tanulmányozták azok működését, majd a tapasztalataik alapján könnyedén fogalmaztak meg különböző matematikai következtetéseket. A 7. és 8. osztályos diákok ezalatt a Montessori pedagógiában is alkalmazott gyöngykészletek segítségével felfedezték a gyökvonó algoritmus lépéseit.

A kíváncsiságvezérelt szemléletre épülő csoporttevékenységek vezetői a SimpleX egyesület tagjai, András Szilárd, a BBTE egyetemi adjunktusa, Csapó Hajnalka és Tamási Csaba csíkszeredai középiskolai tanárok, valamint Zsombori Gabriella, a Sapientia EMTE tanára voltak. Mialatt a tanárok és a besegítő matematika szakos egyetemi hallgatók kiértékelték a diákok dolgozatait, a tanulók logikai játszóházban vettek részt, elmerülve a különböző ördöglakatok, gordiuszi csomók, Happy Cube térkirakók, poliéder modellező készletek és megannyi matematikai fajáték világában.

A tehetségnap kiértékelővel és a diákok díjazásával zárult. A legeredményesebb tanulók a következők voltak: 5. osztály: I. hely Beke Szabó Bence és Szabó Loránd, II. Székely Balázs, III. Pusztai Hanga (mindannyian Báthory-líceum); 6. osztály: I. Góber Boglárka (Apáczai), II. Pándi Alíz, III. Veres Noémi (mindketten Báthory); 7. osztály: I. Füstös Ferenc és Filep Gergő (báthorysok), II. Tănase Renáta (Nicolae Titulescu Iskola), III. Katona Hunor (Báthory); 8. osztály: I. Kovács Márk, II. Gombási Zoltán Miklós, III. Németh Zoltán Szilárd (mindhárman Jósika Miklós Elméleti Líceum).

A tanév első matematikakörét a letesztelt diákok számára október 26-án, szombaton reggel 9 és 12 óra között, a Báthory-líceum nagyépületében, Szász Julianna (5. osztály), Vincze Ágnes (6. osztály), Szilágyi Judit (7. osztály) és Nagy Örs (8. osztály) tanárok tartják.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap