label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Koltai Róbert, Vuk és Drakula a Filmtettfeszten

Létrehozva: 2013. szeptember 28. 02:23

FERENCZ ZSOLT

A fesztivál egyik díszvendége Koltai Róbert, akivel Sose halunk meg című filmjének vetítése után találkozhat a közönség
A fesztivál egyik díszvendége Koltai Róbert, akivel Sose halunk meg című filmjének vetítése után találkozhat a közönség
Valamennyi korosztály érdeklődésére számít a tizenharmadik Filmtettfeszt – Magyar Filmnapok rendezvénysorozata október 3-a és 6-a között Kolozsváron, a vetítések mellett közönségtalálkozókra, könyvbemutatóra és felolvasóestre is várják a közönséget. Az eseményt beharangozó tegnapi sajtótájékoztatón elhangzott: a Sárga Csikó Díjat – amellyel az erdélyi filmesek pályáját segítő személyiségeket tüntetik ki – idén Buglya Sándor rendező, operatőr, producer, a Sapientia EMTE tanára kapja. A fesztivál apropóján Kolozsvárra érkezik a kidei születésű Kovács András kétszeres Balázs Béla-díjas és Kossuth-díjas filmrendező, kiváló és érdemes művész, valamint Koltai Róbert Jászai Mari-díjas színművész, rendező, a filmes programban pedig a Vuk című animáció és a Márton Áron boldoggá avatási pere című dokumentumfilm is szerepel.


A társszervezetekkel való együttműködés révén idén Nagyváradon, Székelyudvarhelyen, Nagyszebenben, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Nagybányán is vetítenek filmeket a kolozsvári Filmtettfeszttel párhuzamosan – magyarázta a jövő csütörtökön startoló rendezvénysorozat részleteit ismertetve Zágoni Bálint filmtörténész, a Filmtett Egyesület menedzsere. Mint kiderült, minden városban kicsit más a program, igyekeztek viszont úgy összeállítani, hogy tartalmas rendezvények közül válogathassanak az érdeklődők – fűzte hozzá Buzogány Klára főszerkesztő.

Ami a kolozsvári kínálatot illeti, új magyar nagyjátékfilmeket (Cserhalmi Sára: Drága besúgott barátaim; Deák Krisztina: Aglaja; Fliegauf Bence: Csak a szél; Prikler Mátyás: Köszönöm, jól; Szajki Péter: Nejem, nőm, csajom), fesztiváldíjas rövidfilmeket (Felméri Cecília: Boldogságpasztilla; Nagy Dénes: Lágy eső; Groşan Cristina: Vakáció a tengerparton stb.) és animációs alkotásokat (Szirmai Márton: Grimm Café; Vácz Péter: Nyuszi és Őz; Horváth Molnár Panna és Zomborácz Virág: Dipendenza) egyaránt vetítenek a négynapos szemle keretében. Válogatást láthatunk továbbá a Sapientia EMTE és a Partiumi Keresztény Egyetem vizsgafilmjeiből, a 12. Filmtett-alkotótáborban készült produkciókból, a miskolci Jameson CineFest és a budaörsi Primanima fesztivál legjobb filmjeiből, valamint a daazo.com-tól. Gyerekeknek szánják főként, de minden bizonnyal a felnőttek is nagy lelkesedéssel megnézik majd Dargay Attila Vuk és Balogh György Tüskevár című filmjét október 6-án, vasárnap délelőtt, majd délután az 1942-ben, részben Kolozsváron forgatott Férfihűséget tekinthetjük meg, Páger Antallal, Tolnay Klárival és Bulla Elmával a főbb szerepekben.

Kovács András színművész, rendező három filmjét – Hideg napok (1966), Falak (1967), Szeretők (1983) – is műsorra tűzik a Filmtettfeszten, a vetítések után pedig az alkotóval beszélgethetnek a nézők. Kovács András 1925-ben született Kidében, tanulmányait a Kolozsvári Református Gimnáziumban kezdte, majd a Bolyai Egyetemen folytatta. Több mint fél évszázados rendezői, forgatókönyvírói és dramaturgi pályafutása Budapesten kezdődött 1950-ben. A Balázs Béla- és Kossuth-díjas rendező mellett A miniszter félrelépből és az Indul a bakterházból is jól ismert Koltai Róberttel találkozhatnak a fesztiválozók, ezúttal a húsz évvel ezelőtt készített Sose halunk meg című vígjátékát „hozza el” Erdélybe. Fliegauf Bence Csak a szél című Ezüst Medve-díjas produkciójának képviseletében a főszereplő, Toldi Katalin lesz jelen, Szajki Péter rendező és Vörös Adél forgatókönyvíró a Nejem, nőm, csajom című produkciót, Prikler Mátyás pedig a Köszönöm, jólt kíséri el a Filmtettfesztre. A rendezvénysorozat keretében tartják a Márton Áron boldoggá avatási pere című dokumentumfilm erdélyi bemutatóját, az azt követő beszélgetésen Maksay Ágnes rendező, Nagy Mihály történész és Kovács Gergely posztulátor is részt vesz.

A kiemelt események között szerepel a Sárga Csikó Díj átadása – amelyet ezúttal Buglya Sándor rendezőnek, producernek adnak át –, valamint Vincze Teréz magyarországi filmesztéta, egyetemi tanár Szerző a tükörben. Szerzőiség és önreflexió a filmművészetben című kötetének bemutatója, a Kijárat Kiadó és a Kosztolányi Dezső Kávéház Kulturális Alapítvány gondozásában megjelent művet Pethő Ágnes, a Sapientia Filmművészet, Fotóművészet és Média tanszékének vezetője ismerteti. A legfontosabb magyarországi filmes pályáztató intézmény, a 2011-ben létrehozott Magyar Nemzeti Filmalap filmtervfejlesztő csapatával is megismerkedhetnek a kolozsváriak a fesztivál ideje alatt: jövő szombaton délelőtt Divinyi Réka, Benkő Orsolya, Hegedűs Bálint és Maruszki Balázs tart előadást, majd délután a forgatókönyvek fejlesztésének működését mutatják meg a gyakorlatban. Élő zenével kísért vetítéssel emlékeznek a szervezők a kolozsvári filmgyártás hőskorára, Janovics Jenő Világrém című filmjét Szép András kíséri zongorán, majd Bokor Zsuzsa társadalomtörténésszel és Kötő József színháztörténésszel beszélgetnek a témában.

A Művész mozi megalapításának századik évfordulója apropóján plakát- és fotókiállítás révén teremtenek korabeli hangulatot, a kolozsvári magyar főkonzulátussal partnerségben. Az Origo Kulturális Egyesülettel társszervezésben pedig felolvasóestet tartanak október 6-án, vasárnap este 9 órától az Insomnia kávéházban, ennek részleteiről már Szántai János számolt be a sajtónak. Megtudtuk: Szántai négy-öt évvel ezelőtt talált rá a temesvári születésű Pánczél Lajos író, újságíró, filmtörténész Drakula halála című novellájára, amely mindmáig az egyetlen erdélyi Drakula-szöveg. Bár könyv formájában csak 1924-ben látott napvilágot a mű, Lajtai Károly marosvásárhelyi rendező közreműködésével már 1921-ben film készült belőle. A novellát ezúttal négyen olvassák fel, a résztvevők pedig a kötet borítója mellett a szaksajtóban megjelent huszas évekbeli fotókat is szemügyre vehetik.

A további információk a fesztivál új honlapján, a www.filmtettfeszt.ro oldalon olvashatók.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap