label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Korkep

« Vissza a főoldalra


Mintha minden nap színház lett volna....

Fenyőkúton táboroztak a gyerekek Illem Katával és Hajós Erikával
Létrehozva: 2013. szeptember 06. 01:37

S. B. Á.

Negyven gyerek alkotott, mesélt, játszott, színészkedett a táborban – Fotó: HAJÓS ERIKA
Negyven gyerek alkotott, mesélt, játszott, színészkedett a táborban – Fotó: HAJÓS ERIKA
A tavalyi és az idei Kolozsvári Magyar Napokon is nagy sikert aratott Illem Katát megszemélyesítő interaktív mese-játékával Hajós Erika, akit gyerekek és szülők egyaránt szívükbe zártak. A még szerencsésebbek a nyár folyamán (pontosabban június 28. és augusztus 4. között) abban a táborban is részt vehettek, amelyet Erika első ízben szervezett, nehéz körülmények között élő, tehetséges, kreatív gyermekeknek. Számukra sok-sok támogató segítségével sikerült térítésmentessé tenni a festői környezetben, Fenyőkúton való tartózkodást, míg a jobb anyagi helyzettel rendelkező gyermekek családja különféle eszközökkel járult hozzá a minél sikeresebb és tartalmasabb programhoz.


Húsz gyermek táborozott idén Fenyőkúton, ők Kolozsvárról, Nagyváradról, Szovátáról, Székelyudvarhelyről, Farcádról, Nagyenyedről, Alsósófalváról és Homoródszentpéterről érkeztek, de csatlakozott hozzájuk húsz helybéli gyermek is, mindannyian 7–10 év közöttiek.

– A jelentkezés feltételéül valamilyen saját mű bemutatását kértük. A legtöbben természetesen rajzokkal jelentkeztek, de akadt mese és vers is – osztotta meg lapunkkal első tábora előkészületi munkálatait Hajós Erika. A táborvezető a napi programot is szívesen ismertette: – Első nap térképet rajzoltunk, hogy kicsit megismerjük a környéket, más napokon délelőtt volt séta, lovaglás, Korondon agyagozás, Parajdon a lepkeház és a Sóhegy meglátogatása. Délutánra maradt általában a meseírás, díszlet- és plakátkészítés, valamint az előadás. A gyerekeket kisebb csoportokra osztottuk, és egy-egy vezető segítségével mesét írtak, díszletet festettek, majd előadták egymásnak meséiket. Minden nap új témát kaptak, mint pl.: állatok, rémálmok, mesterségek, tábor. Ezenkívül volt, aki egyénileg is írt mesét, ezeket az esti „ki mit tud”-on hallgattuk meg. A napi programok lebonyolításában gyerekek-felnőttek kitűnően együtt tudtak működni. Bartha Pál Aba helyi unitárius kántor fiatal korát meghazudtoló tapasztalattal bánt a gyerekekkel, Polacsek Zsófia és ifj. Lázár Levente, akik maguk is diákok még, táborvezető segédként nagy segítségünkre voltak, lelkesen és szeretettel bántak a kicsikkel, ugyanúgy részt vettek a meseírásban, a szereplésben, mint bárki más. És ne feledkezzünk el a korondi unitárius lelkészről sem, Lázár Leventéről, aki egyik alkalommal olyan emlékezeteset alakított, hogy elgondolkoztunk rajta: talán pályát tévesztett – részletezte segítői munkáját Erika, aki szerint minden napot úgy éltek meg, mintha valóságos színházban lennének: – Minden nap volt valami, ami megkoronázta a napot, a délutáni előadások pedig minden egyes napot emlékezetessé tettek. Minden nap olyan volt számunkra, mintha színházban lennénk, kicsi, de profi színészek, meseírók között.

A sikeres tábori napok, valamint a hálás és bátorító szülői visszajelzések alapján Hajós Erika már a folytatáson gondolkodik: – Mindenképpen szeretnénk folytatni, sőt bővíteni a tábort. Számos szülőtől kaptunk köszönőlevelet, sokan várják már most a jövő évi tábort. A részt vevő gyermekek közül a legtöbben soha sehová nem jutnak el, olyan nehéz körülmények között élnek, ráadásul nagyon tehetséges gyermekekről van szó, akiknek a legnagyobb élmény az volt, hogy szabadon alkothattak, egyedül és csoportosan, a biztos siker tudatában – mesélte élményeit a táborvezető. A tábor támogatói, a Bethlen Gábor Alap, Juhász László budapesti mesepszichológus, Nagy Endre Budapestről, a Liliput Játék (Bp), a korondi Artizanat en-gros és Lőrincz Margit, a szintén korondi Molnos Ákos kézműves, a székelyudvarhelyi Papír Srl. és a Csavargó Trans, a fenyőkúti asszonyok, valamint médiatámogatóként lapunk és a Sóvidék tévé is biztos lehetett abban, hogy a lehető legjobb ügy mellé állt.

– A gyerekek távozáskor „könyvet” kaptak ajándékba, melyet a hét folyamán állítottam össze esténként, a saját meséikből, fotókból. Nagy örömmel lapozgatták, és a szülők is nagyon hálásak voltak az ajándékért. Tervem, hogy jövőre kiadót keressek a fenyőkúti meséknek, a kis könyvek bevételét pedig további rászoruló gyerekek táboroztatására fordítsuk – osztotta meg lapunkkal terveit Hajós Erika.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap