label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Totyogo

« Vissza a főoldalra


Illem Kata meséi a KMN gyerekprogramján

Létrehozva: 2013. augusztus 31. 01:55

POLACSEK PÉTER

Illem Kata bohóca háttérben a „Bőrönddel” - A SZERZŐ FELVÉTELE
Illem Kata bohóca háttérben a „Bőrönddel” - A SZERZŐ FELVÉTELE
„A meséket első kislányomnak kezdtem írni, amikor még visítva mostunk hajat és pizsamában akartunk oviba menni” – olvashatjuk Hajós Erika, az Illem Kata történetek szülőanyjának rövid bemutatkozásában. Illem Katával, a magyarországi gyerekek egyik kedvenc mesefigurájával találkozhattunk immár másodszor a Kolozsvári Magyar Napok gyerekprogramján a Református Kollégium udvarán.


Bár a honlapon előadást ír, talán mégsem ez a szó jellemzi legjobban a látottakat. Általában az előadásokban létezik közönség és előadó(k), itt viszont rendhagyó módon a közönség, vagyis a gyerekek alkották magát a történetet is. Illem Kata egy óvodás kislány, akinek problémái akadtak a hajmosással, alvással, fogmosással, rendrakással, mint bármelyik gyereknek. Egyszerű, anekdotikus történeteit pedig nem az alkotó meséli el minden „előadás” alkalmával, hanem a gyerekeket bevonva eljátsszák a mesét. Mindig kerül egy bátor Illem Kata, majd szép lassan a szégyenlősebbek is jelentkeznek a különböző jelenetekre. Az egész olyan, mint egy spontán színielőadás. A Református Kollégium udvarán egy bohóc történetét láthattuk, aki szomorú, mert a gyerekek félnek tőle. Illem Kata próbálja vigasztalni, és minden óvodatársát bevonva igyekeznek felvidítani a szomorú bohócot. Egy ideig egyénileg – cigánykereket hányva, énekelve vagy verset mondva, majd az összesen egyszerre, táncra perdülve. A mese és a játék mellett zenei kísérete és dallama is van a történetnek. Kolozsváron Miklós Gyuri gitárkísérete teremtette meg az összhangot a mese és a zene között, így a gyerekek énektudásukat is megcsillogtathatták.

Kétségkívül fontos, hogy a mai gyerekek mesehősei ne a rajzfilmekben látott vad és gonosz karakterek legyenek, hanem olyanok, amelyek tényleg megtanítják valami fontos értékre őket. Régen nem volt nagy választék, a gyerekek nem válogathattak a különböző meseprogramokból, rajzfilmekből. Mára ez teljesen megváltozott – a japán rajzfilmektől kezdve mindenféle szuperhős tolong arra várva, hogy kedvenccé váljon. Lehetséges, hogy ez az óriási választék mégsem jó, mert ha szüleik nem terelgetik őket egy bizonyos úton, a gyerekek könnyen rossz befolyás alá kerülhetnek. S talán pont ezért van szükség Illem Katára és a hasonló mesefigurákra, hogy a kicsik választhassanak olyan hőst, aki valamire megtanítja, „építi” őket. Ha egy könyv vagy képeskönyv nem is tudja annyira felkelteni érdeklődésüket, az interaktív mese, amelyben ők is szerepelnek, biztosan maradandó élményt nyújt bármelyik óvodásnak vagy kisiskolásnak.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap