label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


„Ne sokat tégy, de azt jól, így gyarapszik műved”

V. Aranka-tábor Zsobokon
Létrehozva: 2013. augusztus 02. 02:12

Fazakas Andrea (XII. oszt.), Sepsiszentgyörgy

Táncházi pillanatkép - MUSZKA ÁGNES
Táncházi pillanatkép - MUSZKA ÁGNES
Ötödik évéhez ért a Georgius Aranka Társaság anyanyelvi tábora, amelyet 2009 óta minden évben a zsoboki Bethesda Gyermekotthon lát vendégül. Idén 22 erdélyi magyar középiskolás táborozott Ecsedy-Baumann Brigitta, Kelemen Csongor, Misztrik Emese, Széman E. Rózsa és Török Karola arankás szervezők, valamint az Anyanyelvápolók Szövetsége Ifjúsági Szervezete (ASzISz) vezetőségéből érkezett segítőtársak, Dömötör Andrea, Fülöp Csaba, Muszka Ágnes, Orosz Tamás és Terjéki Tamás vezetésével.


Szakmai vezető ez évben is Kerekes Barnabás Lőrincze- és Kazinczy-díjas gimnáziumi tanár, az Anyanyelvápolók Szövetségének (ASz) társelnöke volt. A táborozók délelőttönként szakmai előadásokon vettek részt (Albert Júlia színművész, Kolozsvár; Balázs Imre József egyetemi oktató, Kolozsvár; Bordi András Kazinczy-díjas rádióbemondó, Budapest; Egyed Emese egyetemi tanár, az Aranka Társaság elnöke, Kolozsvár; Matula Ágnes Kazinczy-díjas szerkesztő, Budapest; Sediánszky János szerkesztő, Budapest; Sediánszky Nóra dramaturg, Budapest; Sipos Gábor tanár, Kolozsvár; Wacha Imre Lőrincze-díjas főiskolai tanár, Budapest), délutánonként kézműves foglalkozásokon, akadályversenyen, kiránduláson, anyanyelvi és drámajátékok során élesítették elméjüket és bővítették tudásukat.

A táborról, melynek mottójául a Napfivér, Holdnővér talán legismertebb betétdalából választottak egy sort a szervezők, egyik táborozó írt élménybeszámolót.

*

Zsobok. Falu Szilágy megyében. Első említése 1391-ben, magyar lakosság, református közösség. Tényszerű információk egy erdélyi településről. Elég-e nekünk ennyi? Vajon tényleg ennyit kell tudnunk?

Azok számára, akik turisztikai látványosságra vágynak: gyönyörű táj, zöld erdők, völgybecsúszott falu, tisztaszoba, nagy múltú templom, Bethesda Gyermekotthon, ahonnan kedves gyermekek szállingóznak, ölbenrepülés, tisztanevetés.

 Akik viszont belekóstoltak a zsoboki élet zamatába egy nyári hétre, azoknak lélekhinta. Zsobok fogalom, barátkozás, közösség, öröm, meghallgatás, szellem, Kerekes tanár úr, elvonatkoztatás, szabadság, elengedés, élet. Ötödik éve, hogy a Georgius Aranka Társaság megszervezi ifjúsági anyanyelvi táborát. Idén tíz szervező törekedett arra, hogy minden a terv szerint menjen, minden táborozó megkapja a napi előadás-, játék- és szeretetadagját. A közösség hat napig (július 15–20.) élvezhette a programok sokrétűségét: míg az első nap tapogatózást, a környezettel, társasággal és célokkal való megismerkedést adta, addig a második nap egyenesen a mélyvízbe dobott. Wacha Imre a kommunikációról, annak felépítéséről, a közlésmódokról, a szimbólumokról tartott előadást, ezt követte Kerekes Barnabás tanár úr informáló jellegű beszéde a Kazinczy-versenyről. Balázs Imre József a kreatív írásra bátorított, ahol nem szabályozhat bennünket senki, a foglalkozás végén pedig senki nem parancsolt a tollának: nevek és képek fiktív történetét alkottuk meg. Ezenkívül bemutatkoztak az ASz, ASzISz szervezetek, kíváncsi szemekkel és csodálkozó tekintettel végignéztük, amint egy kalotaszegi szobában népviseletbe öltöztették a leányokat; este Bordi András zenés estjén minden gátlásunk megsemmisült (valóban igaz a mondás, miszerint kéttípusú ember van: aki szereti őt, s aki még nem ismeri). Szerdán Kerekes tanár úr csiszolta fényesebbre a civilizációs mázunkat, majd az akadályversenyen a faluban felállított ellenőrzési pontokon végighaladva irodalmi és nyelvészeti kérdésekre kerestünk válaszokat. Az estét táncházban töltöttük, ahol Dömötör Andrea alapozta, vagy éppen mélyítette el néptánctudásunkat. Csütörtökön kirándulás Rózsa Sándor és az örmények nyomában, Wass Albert-kultusz, Sütő András szülői háza, anyanyelvi játékok, adrenalinbomba. Pénteken Weöres-világ és rovásírás Sediánszky János és Nóra, valamint Matula Ágnes előadásában, beszédtechnika Albert Júlia vezetésével. Alternatív világban Kelemen Csongorral rögtönöztünk, a Ki mit tud?-on fellépők kitágították a bizalomkört, s akik a társaktól megválni nem akartak, a díszteremben várták a reggelt.

 Zsobok. Falu a táborozók szívében. Első említése: 2009 (a tábor révén), egy nép, egy közösség.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap