label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Korkep

« Vissza a főoldalra


Alagút a „gyógyszer” Kolozsvár forgalmának?

Létrehozva: 2013. július 25. 01:47

(Ö. I. B.)

A kolozsvári önkormányzat városrendészeti bizottsága tegnap meghallgatta azt az ajánlatot, amelyet a francia Egis International cég képviseletében Bernard Falconat, alagútépítésekben nagy hírnévnek örvendő építész mutatott be belvárosunk autómentesítése érdekében. Emil Boc polgármester nagy reményeket fűz ezekhez a tervekhez, amelyek radikálisan oldhatnák meg a túlzsúfolt közlekedés gondjait. Falconat két alagútváltozatot dolgozott ki, amelyeket felszínről indított ásással végeznének el, majd egy harmadik, fúrópajzsos módszert is ismertetett. Az ötlet természetesen nem új, az alagút építésének gondolata már a korábbi években is felmerült: a Mócok útjától a Magyar/1989 December 21. utcáig 2,7 kilométeres alagútba terelnék a járműforgalmat, csupán a közszállítási járművek maradnának a felszínen.


Ugyanakkor észak-dél irányba is hasonló módon könnyítenének az autós forgalmon a Főtér, illetve a Bocskai/A. Iancu tér felől az állomás felé, ráadásul az utazósebességet 80 km/órára növelnék. A két alagútváltozatot tizenöt hónap alatt lehetne kidolgozni. A fúrópajzsos módszer (vagyis a harmadik változat) hátránya, hogy a Monostor felől jövet a Mikó/Clinicilor utca elejénél négyszáz négyzetméteren 16 ingatlant kellene ehhez lebontani, és mivel emeletes megoldás nincs, mindkét irányba külön-külön alagutakra van szükség.

Falconat szerint a belvárosi műemlék épületek nem kerülnének veszélybe, és több helyen mélygarázsokat is lehetne építeni. Ami a beruházások összegét (alagutak, Főtér és Bocskai tér alatti átrendezések) illeti, az egyik változat 329 millió euróba, a második változat 342 millió euróba, a harmadik pedig 492 millió euróba kerülne.

A projektet a kolozsvári szakemberek ezután fogják részletesen megvizsgálni, majd ezt követően dől el, hogy elkészíttetik-e a kivitelezhetőségi tanulmányokat – mondta el az urbanisztikai ülésen részt vevő Emil Boc polgármester, aki szerint a beruházást EU-s alapokból fedeznék a 2014–2020, illetve az azt követő ciklusban, hiszen becslések szerint a munkálatok majdnem öt évet tartanának, és az előkészítés is időigényes. Boc szerint az alagút megépítése a város legösszetettebb projektje lenne.

A városháza egyébként 14 ezer eurót fizetett a francia cégnek a tegnap bemutatott javaslatok elkészítéséért.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap