label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Napirenden

« Vissza a főoldalra


Aktuális – XIV. Lármafa találkozó Cegőtelkén

Létrehozva: 2013. június 25. 01:28

SIPOS TÍMEA

Koszorúzás a cserhalmi emlékműnél – ZOLTÁN CSABA
Koszorúzás a cserhalmi emlékműnél – ZOLTÁN CSABA
A délelőtti istentiszteletet Vetési László református lelkipásztor tartotta. Pásztor Loránd, cegőtelki református lelkipásztor köszöntötte a vendégeket, majd a cegőtelki Általános Iskola tanulói bemutatták ünnepi műsorukat.


Vörösmarty Mihály mellszobrának felavatása a lelkipásztorok áldásával kezdődött, majd Rémán István belényesi református lelkipásztor elevenítette fel a költő emlékét.

S hogy miért éppen Vörösmarty? Milyen kötődése van a költőnek a településhez? Székely Pál, a cegőtelki Cserhalom Művelődési Egyesület elnöke, a rendezvény főszervezője elmondta: „ő írta meg az eposzt a kerlési csatáról, a magyarok győzelméről, ezáltal lehetőséget adva mind a cegőtelki lakosoknak, mind a Beszterce-Naszód megyei magyaroknak, és nem csak azért, hogy tudomást szerezzenek erről a magyar történelmi emlékhelyről.”

A cserhalmi emlékmű megkoszorúzása alkalmával elmondott beszédében a Beszterce-Naszód megyéből származó Beder Tibor, a Julianusz alapítvány elnöke kifejtette: „Fontos, hogy az ember büszke legyen múltjára, hiszen akkor megmarad magyarnak. Fel kell mutatni olyan dolgokat, amire az ember büszke lehet, mert ha nem büszke magyarságára, akkor nem fog megmaradni” – hangoztatta.

A koszorúzás után elhangzott Cserhalom himnusza, majd a Felvidékről érkező Füzék Erzsébet, aki a szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség – Csemadokot képviselte az eseményen, témához illő dalokat énekelt.

Végezetül Pásztor Loránd lelkész beszédében elmondta: „Minden egyes jellel, amit felemelünk, erősítjük az összetartó erőt, elsősorban Cegőtelkén, de átkarolva a teljes Beszterce-Naszód megyei magyarságot. A Vörösmarty-szobor nagyon fontos, főleg gyerekeink számára, akik sok gyönyörű verset, mesét tudnak, de azt szeretnénk, ha ismernék például a Csongor és Tünde drámát is. Azt szeretném, ha Vörösmarty nyomában tudnánk járni Cegőtelkén is. Ne csak énekeljük, hogy Hazádnak rendületlenül légy híve, ó, magyar, hanem át is tudjuk élni azt.”

 


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap