label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Korkep

« Vissza a főoldalra


Levélbontó – Tóthfalussy Béla 85 éves

Létrehozva: 2013. június 21. 00:37

Somai József

Tóthfalussy Béla román diplomata, elismert újságíró, a Bukaresti és a Kolozsvári Rádió szerkesztője, valamint a Román Televízió magyar szerkesztőségének munkatársa, a kolozsvári művelődési élet jelentős személyisége (2002-ben bekövetkezett súlyos betegségéig a munkájának és a családjának élt) június elején töltötte 85. életévet.


Tóthfalussy Béla 1928. június 11-én született Szatmárnémetiben. Régi nemesi család leszármazottja, a család a nemességet 1649-ben szerezte, melyben a bihari és szatmári előnév is szerepelt. Tanulmányait az elemi iskola elvégzése után a Szatmárnémeti Református Kollégiumban folytatja, majd a bécsi döntés után elvégezte a magyar Postatiszti tanfolyamot Nagyváradon. Pár hónapos postai munka után, amikor Erdélyt visszacsatolták Romániához, folytatja tanulmányait a Szatmárnémeti Kereskedelmi Gimnáziumban, ahol 1948-ban érettségizik. Szülővárosában helyezkedik el, az Unio gyárban könyvelőnek. Innen viszik katonának Ploieşti-re, ahol kihasználják érettségijét, rábízva társai politikai oktatását és a faliújság működtetését. Leszerelés után visszamegy az Unio gyárba, majd hamarosan diplomataképzésben vesz részt Bukarestben. A Külkapcsolatok Intézetének elvégzése után a budapesti Román Nagykövetségre nevezik ki, először protokoll főnök, majd konzul.

Az újságírói, szerkesztői pályafutását a bukaresti rádiónál kezdte (1959–1969), majd a román televízió bukaresti magyar szerkesztőségében folytatta (1969–1972). Közben beiratkozott a bukaresti Pedagógiai Főiskolára, ahol (1966–1969) történelem–földrajz szakos tanári diplomát szerzett, majd a történelem szakon tanult tovább, újabb diplomát szerezve, és időközben a román magyar fordítói minősítést is megkapta.

A román televízió magyar adásánál egyrészt szerkesztőségi főtitkári munkát végzett, másrészt kitanulta a televíziós szakmát és járta az országot, több figyelemre méltó tévéfilmet készített. A filmek forgatókönyvének megírásakor földrajzi és történészi tudását jól tudta gyümölcsöztetni. Sokoldalúságához a világjárás is hozzájárult. Filmjei közül jelentősebbek a dokumentumfilmek: A tegnapi és mai Temesvár, Székelyföldi borvizek, Szalonta. Hangulati filmjei: A fa útja, Avasi tánc. A tudományos filmek terén is kipróbálta erejét. Az ultrahang biológiai hatásáról, valamint a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem ultrahang-kollektívájának munkájáról kétrészes filmet készített. Néprajzi riportfilmjei egy kalotaszegi és egy magyardécsei lakodalomas (1973). Készült jó néhány ipari és mezőgazdasági riportfilm és interjú is (Szalontán, Diószegen, Örvényden, Székelyhídon, Csombordon), mindez röpke két-három év alatt. Emlékezetes alkotásai még az Olosz Lajosról (1970), Veress Istvánról (1971) és Vér Istvánról (1971) készült portréfilmek.

1972-től szerkesztője, főmunkatársa a kolozsvári rádiónak, a területi stúdió felszámolásáig (1985). Rádiós és televíziós korában nagyon sok erdélyi faluban fordult meg. Mezőgazdasági, ipari  rádióriportjai népszerűek voltak. Ezenkívül számtalan tudományos és közművelődési riportot szerkesztett.

A ’90-es évek elejétől egyrészt lapot szerkesztett, másrészt a civil szervezeti életben tevékenykedett. 1991-ben a Közép- és Kelet-európai Környezetvédelmi Központban bejegyezték Veress Évával a Bioklubot, amelyet a romániai ökológiai gazdálkodás erdélyi népszerűsítésére hoztak létre. Tóthfalussy Béla ezt el is kezdte a kolozsvári rádióban, egy éven keresztül tartottak heti rendszerességgel biotanácsadást Veress Évával. Tudomásunk szerint az országban a Bioklub volt az első ilyen célú civil szerveződés.

Tóthfalussy Béla 1992-ben beindította a Kertbarátok Lapját, amelynek alapító szerkesztője, majd főszerkesztője (1991–1993). A kis formátumú szerény lap hamarosan az olvasók kedvence lett, jó időben indult, amikor ilyen magyar szaklap a rendszerváltás után nem volt Erdélyben. A Kertbarátok Lapja (amelyet Lászlóffy Aladár „briliáns kis lapként” emlegetett) sikerét rangos szakírói gárdája mellett (Pap István, Sebők Péter, Bartok Árpád, Páll Olga, Orbán Sándor, Jablonovszki Elemér, Veress István, Veress Éva) Tóthfalussy Béla közvetlen hangvételének is köszönhette.

Időközben megalakult a Kertbarátok Egyesülete, amelynek ő az ügyvezetője (1992–1997). Havonta, esetenként kéthetenként tartottak előadásokat, kerti bemutatókat, tanulmányi kirándulásokat. A Kertbarátok Egyesülete mind a mai napig működik. Veress Éva egyetemi tanárral közösen megszervezték a kiskertészek téli tanfolyamát 1994 és 1995-ben, ahol rangos előadók tartottak előadásokat. Az itt elhangzott előadások jó része biokertészettel volt kapcsolatos. Az EMKE égisze alatt szervezett balkonkertészeti és vendégfogadási tanfolyamokat, valamint biotermék-bemutatókat is szerveztek.

Tóthfalussy Béla cikkei a Kertbarátok Lapján kívül a Szabadság, Előre, Erdélyi Gazda, Szabad Föld kiadványokban jelentek meg.

Fordítói képességeit is gyümölcsöztette, Bajor Andorral több színdarabot fordított románból és egy könyvet (Diákabrak).

Tóthfalussy Béla munkásságát összefoglalva elmondhatjuk, maradandót alkotott nemcsak a média világában, hanem a civil szervezeti életben is. A bukaresti magyar televíziózás alapítói közé tartozott, a rádió 1989-es újraindításában, felfuttatásában, a fiatal szakemberek betanításában is komoly részt vállalt.

Jó ismerőseid és barátaid nevében kívánom, hogy Isten éltessen Béla, sokáig!


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap