label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Szkárosi Endre slamről, költészetről

Létrehozva: 2013. június 21. 00:16

F. ZS.

Szkárosi Endre
Szkárosi Endre
– Úgy érzem magam a slames rendezvényeken, mint ahogyan az emberek a hetvenes években érezhették magukat egy-egy dzsesszklubban. Akkoriban a zene volt az új tapasztalat, amely egyre inkább beáramlott a társadalomba. Ehhez hasonlóan a költészet is közösségformáló erővé válik, hiszen alkalmat teremt az együttlétre – hangsúlyozta a magyarországi Szkárosi Endre költő, műfordító, performer szerdán este, a Bulgakov kávézóban tartott író-olvasó találkozón, a Korunk Akadémia évadzáró rendezvényén; a meghívottal Balázs Imre József, a Korunk főszerkesztő-helyettese beszélgetett.


Elhangzott: az alkotó és a fogyasztó közötti határt tágítják, elmossák azok az alkalmak, amelyeken a résztvevők saját írásaikat adják elő, majd értékelik a többiek által elmondottakat – azaz slammelnek –, megteremtve az átjárást elitkultúra és tömegkultúra között is. Az azonnali koncepcióra alkalmas szövegek persze másként érvényesülnek írásban, ilyenkor egészen más tényezőkre lehet alapozni. A szerző ezúttal közel harminc év költői performanszait tárja a nagyközönség elé a Magyar Műhely kiadásában idén megjelent Verboterror című kötetében, amelyben szinte a lehetetlent kísérli meg, legalábbis külső szemmel nézve: a már nem létező tér és az elmúlt idő helyett, amelyben ezek a szövegek megszülettek és elhangzottak, olyasmit adni az olvasónak, ami által a költői üzenet eljuthat hozzá.

Szkárosi Endre a költészet lehetséges nyelveinek és kiterjesztéseinek, valamint a hordozó – a könyv – összeillesztésének feszültségére alapozza új kötetét, amelyet 1990-es Szellőző művek és 2007-es Merülő Monroe című könyvéhez hasonlóan költészetművészeti könyvmunkaként határoz meg. – Nem szabad eltűnni hagyni azokat az energiákat, amelyek szükségessé tették a költészeti megnyilatkozást. Érdemesnek láttam megmutatni őket könyv formájában is – magyarázta a szerző. Az időket, tereket, helyzeteket és műnyelveket összekapcsoló performanszköltemények ilyen jellegű kivitelezésében Arany Imre segített neki, a művek grafikai és tipográfiai megtervezése révén.

Szkárosi Endre az 1970-es évek közepe óta publikál verseket, kritikai- és szépírásokat. Ekkortájt kezdett foglalkozni hangköltészettel és totális koncertszínházzal, 1987 óta videóköltészettel is. Az elmúlt időszakban kötetei (Ismeretlen monológok, 1981; K! K! K!, 2006 stb.) és lemezei (Támad a szél – Márta Istvánnal és Bernáthy Sándorral, 1987, 1998; Kaddish, 1993; Szkárosicon, 2002 stb.) jelentek meg, s egyebek mellett Kassák-díjban (1986), József Attila-díjban (2007) és Mészöly Miklós-díjban (2011) részesült.

 


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap