label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Korkep

« Vissza a főoldalra


Alkotótáborba hív Illem Kata

Létrehozva: 2013. június 19. 02:26

S. B. Á.

A szabadban is jó játszani Illem Katával
A szabadban is jó játszani Illem Katával
Tavaly nyáron, a Kolozsvári Magyar Napok családi programja keretében mutatkozott be a kincses városban (szülővárosában) Hajós Erika, az Illem Kata-történetek szülőanyja. A mindennapi konfliktusok feloldásán alapuló interaktív drámajáték-foglalkozás Magyarországon már számos területen hódított, ezen felbátorodva idén nyáron Hajós Erika ingyenes hagyományőrző tábort szervez július 28. és augusztus 4. között Korond mellett, Fenyőkúton, szegényebb sorsú, tehetséges gyermekek számára.


– A tábor ötlete két irányból indult, majd szövődött össze. Nemrégiben Király Farkas barátom meghívott egy irodalmi estre, ahol rádöbbentem, milyen sok a sóvidéki költő. Ezek után kicsit jobban utánanéztem, milyen régiót is foglal magába a Sóvidék, eszembe jutott a Sóhegy is, ahol két éve jártam először: sokan, mint ahogy addig én sem, nem is tudnak a létezéséről – ismertette Hajós Erika a tábor alapötletét. – Korond, a fazekasság, a parajdi sóbánya: nagyjából ennyit tudunk a régióról, holott rengeteg értéket rejt magában Sóvidék környéke. Ezzel nagyjából egy időben Illem Kata fejében is megszületett egy olyan drámatábor, meseíró tábor terve, amelyben bemutathatunk a gyerekeknek egy régiót, a környék kevésbé ismert, akár elfeledett értékeit, ugyanakkor feldolgozhatjuk mesejáték formájában a látottakat. A környék számos programlehetőséget is rejt magában – mondta el Hajós Erika, aki fontosnak tartja, hogy lehetőséget biztosítson a szegényebb sorsú gyermekeknek. – A tábort rászoruló, tehetséges gyerekek számára hirdetjük, alsó tagozatos diákokat várunk. Élményekben gazdag programot kínálunk, lehetőséget a szabad egyéni, ugyanakkor csoportos alkotásra. És sok-sok mesét, amelyeket Illem Katával közösen írunk. Jómagam is meg kell hogy válasszam, milyen táborba tudom elküldeni a gyermekeimet. Sokan egyetlen táborba sem tudnak eljutni, jobb esetben nagymamánál nyaralnak, ám vannak, akik otthon, egyedül, esetleg az utcabeli barátokkal töltik az egész nyarat. Ezek a gyerekek ugyanolyan értékesek, mint azon társaik, akiknek megadatik, hogy szüleik elvigyék őket nyaralni. Hiszek benne, hogy nekik is jár egy kis igazi vakáció! Abban is hiszek, és bízom, hogy a lehetőség szélesebb körökben is elterjedhet, más régiók is lehetőséget nyújtanak a jövőben a hasonló táborokra – részletezte a táborvezető, aki abban is bízik, hogy a program során elsajátított „tudományt”, ötleteket a gyerekek a későbbiekben is alkalmazhatják majd saját környezetükben, barátaik, osztálytársaik társaságában.

A programterv kidolgozásában és megvalósításában a korondi unitárius egyházközség lelkésze és felesége, Lázár Levente és Demeter Erika, valamint Bartha Pál Aba kántor segített, a Bethlen Gábor Alap anyagi támogatása pedig lehetővé teszi, hogy a gyerekek díjmentesen táborozhassanak, a szülők csak az utazás költségeit kell hogy biztosítsák. A szállítás, eszközbeszerzés költségeire még várják magáncégek segítségét is, de tárgyi (papír, írószer, festék, vászon stb.) felajánlásokat is szeretettel fogadnak a szervezők az ehajos@illemkata.hu e-mail címre.

 


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap