label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Átadták a Kelemen Lajos műemlékvédelmi díjakat

Létrehozva: 2013. április 22. 01:31

KÖLLŐ KATALIN

Guttmann Szabolcs szaktudását ismerték el a díjjal – ROHONYI D. IVÁN fotója
Guttmann Szabolcs szaktudását ismerték el a díjjal – ROHONYI D. IVÁN fotója
Első alkalommal adta át műemlékvédelmi díjait a kolozsvári székhelyű Kelemen Lajos Műemlékvédelmi Társaság. A szervezet az idei, március 9-i közgyűlésén jelentette be a Kelemen Lajos-díj megalapítását, amellyel névadója halálának 50. évfordulójára emlékezik. A díjjal olyan személyeket tüntetnek ki, akik a műemlékek helyreállításában, gondozásában, védelmében vagy népszerűsítésében, művészettörténeti értékelésében kimagasló eredményeket értek el, de azok is esélyesek, akik jelentős támogatással járultak hozzá a műemlékek megóvásához, restaurálásához. Az elismeréseket évente, a műemlékvédelmi világnapon (április 18.), vagy ahhoz közel eső dátumon adják át. A szombati ünnepségen egy tiszteleti és két szakmai díjat osztottak ki, előbbit Répás Zsuzsanna kapta, szakmai díjban pedig Benczédi Sándor és Guttmann Szabolcs részesült.


A Kelemen Lajos Műemlékvédelmi Társaság (KLMT) és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa által szervezett rendezvényre a Ferenc-rendi kolostor refektóriumában került sor, ahol Gaal György, a KLMT elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Az eseményen jelen volt Németh Zsolt, a magyar külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete, Magdó János kolozsvári főkonzul, valamint Horváth Anna, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere.

Bevezetőjében Gaal György elmondta: a díjnak két fokozatát különböztetik meg, a tiszteleti díjat – ezt olyan személyek kapják, akik bár nem szakemberek, de hathatósan előmozdítják a műemlékvédelem ügyét –, valamint a szakmait, amellyel olyan szakembereket tüntetnek ki, akik ténylegesen tevékenykednek a műemlékvédelem területén.

Elsőként a tiszteleti díjat adták át, amelyet idén Répás Zsuzsanna, Magyarország nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára kapott, a díj indoklása szerint: „A Kárpát-medencei műemlékvédelmi támogatási rendszer kialakításáért”. Laudációjában Kató Béla kifejtette: sokakban felmerül a kérdés, miért esett rá a választás. A püspök úgy vélte, a kételkedés természetes akkor, amikor egy kormányon lévő párt politikusát éri ez a megtiszteltetés, hiszen sokan felteszik a kérdést: a hatalomnak szól-e vagy a személynek. Kató Béla szerint „a kételkedésen túl ez a díj biztosan a személynek szól, annak a Répás Zsuzsannának, aki nem csupán az elmúlt három év alatt viselte szívén az erdélyi magyarok iskoláinak, templomainak, és egyéb intézményeinek a sorsát”.

A szakmai díjakat idén két építésznek ítélték oda: Benczédi Sándornak (Sepsiszentgyörgy) és Guttmann Szabolcsnak (Kolozsvár). A Benczédi Sándort méltató Furu Árpád műemlékvédelmi szakmérnök szerint „a jó műemlékvédő hivatástudatból lesz műemlékvédő, zavarja, hogy életterét mások megváltoztatják, elrondítják. Minél inkább növeli szakmai tapasztalatait, annál inkább tudatosítja, hogy nagyon sok mindent nem tud, ezért folyamatosan tanul”. Furu Árpád szerint a műemlékvédő ugyanakkor azt is tudja, hogy a műemlékvédelem csapatmunka, és azt is, hogy a sikernek ára van és nem titka, ezért megfeszítetten és makacsul dolgozik.

Guttmann Szabolcs méltatására Horváth Annát, Kolozsvár alpolgármesterét kérték fel, aki hangsúlyozta: nagy megtiszteltetés számára, hogy Nagyszeben volt főépítészét, a Romániai Építészkamara Erdélyi Szervezetének vezetőjét laudálhatja. Elhangzott: Guttmann Szabolcs neve elválaszthatatlanul összefonódik a Nagyszeben – Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésével, illetve ennek a projektnek a lebonyolításával. 2007-ben szülővárosa, Kolozsvár főépítészi tisztségének betöltésére kap felkérést, amelyre a Nagyszeben Kulturális Főváros projektben vállalt feladatai lezárulását követően mond igent. Ennek jegyében 2008-ban visszatér Kolozsvárra, de kinevezése a politikai erőviszonyok megváltozása után elmarad. Szakmai méltatásában Horváth Anna kitért a díjazott nagyszebeni és kolozsvári munkásságára, végül pedig kiemelte: Erdély-szerte elismerik Guttmann Szabolcs szaktudását, magyar, román és német közösségek igénylik tanácsait, közreműködését. „Személy szerint hiszem és remélem, hogy Kolozsvár, az itteni városvezetés, a helyi érdekeket felismerve értékelni és értékesíteni tudja az általa képviselt európai szintű szakmaiságot, és felül tud emelkedni a kicsinyes politikai számítgatásokon”, jegyezte meg az alpolgármester.

A díjak átadása után Németh Zsolt méltatta Kelemen Lajos életét és munkásságát, ugyanakkor megnyitotta Maksay Ádám: Kolozsvár rejtett kincsei című fotókiállítását. A tárlat anyagát a rendezvény végén a szerző felajánlotta a most épülő Sapientia Egyetem épületének belső díszítésére.

Az ünnepség művészi műsorral zárult, amelyben közreműködött Zongor Réka színművészeti szakos hallgató, valamint Márkos Albert és Szőcs Márton hegedűművészek.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap