label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Bánffy, Kós és Kemény – egy filmben

Létrehozva: 2013. március 29. 02:48

F. ZS.

Oláh Kata rendező és Szebeni Zsuzsa színháztörténész a vetítés utáni közönségtalálkozón – FOTÓ: BIRÓ ISTVÁN
Oláh Kata rendező és Szebeni Zsuzsa színháztörténész a vetítés utáni közönségtalálkozón – FOTÓ: BIRÓ ISTVÁN
Három jeles erdélyi magyar személyiség – gróf Bánffy Miklós, Kós Károly és báró Kemény János – életét és munkásságát mutatja be egyenként 26 percben A Griff, a Dámvad és a Varjú című háromrészes dokumentumfilm, amelyet szerdán este tekinthettek meg az érdeklődők a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében.


A filmben többek között a kolozsvári színház két művésze, Bogdán Zsolt és Balla Szabolcs tolmácsolásában hangzanak el szövegrészek, történelmi adalékokkal, hátterekkel, visszaemlékezésekkel pedig egyebek mellett Kötő József színháztörténész, Starmüller Géza építész és Vargha Mihály, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum igazgatója járul hozzá a hitelességhez.

A vetítés utáni közönségtalálkozón Szebeni Zsuzsa színháztörténész, a budapesti székhelyű Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) munkatársa – aki szakértőként működött közre a filmben – köszönetet mondott mindazoknak, akik közreműködtek az alkotás elkészítésében. Oláh Kata rendező kifejtette: az volt a céljuk, hogy a film mindenekelőtt érdekes legyen azok számára is, akik eddig nem sokat tudtak a három polihisztorról, Magyarországon és külföldön egyaránt, legfőképpen a fiatalok érdeklődésére számot tartva.

– Ez a 26 perc éppen megfelelő arra, hogy a fiatalokat a képernyő elé szögezze. Közben persze sok mindenről le kellett mondani az összegyűlt anyagból, hogy az időbe beleférjünk – hangsúlyozta Oláh Kata. Csukás Sándor operatőr hozzáfűzte: az igazán nagy feladat szakmai szempontból az volt, hogy a három filmet stílusában is egyben tartsák, ehhez segítettek hozzá az ismétlődő motívumok (színészek szövegmondása, archív felvételek stb.), amelyek által a történetek közelebb kerülhetnek a nézőkhöz.

A Griff, a Dámvad és a Varjú című filmet hamarosan a Magyar Televízió és a Duna Televízió is műsorára tűzi.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap