label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Korkep

« Vissza a főoldalra


Az állatnak játék, a gyermeknek megoldás – Nemzetközi konferencia a kisegítő terápiákról

Nagyenyed
Létrehozva: 2013. március 26. 02:17

BAKÓ BOTOND

Belépve az egykori kazánház, ma a Forrás Központ felújított, tágas előterébe elsőként egy nagy, békésen heverésző kutya tűnik szembe, amely, igen vendégszerető, farkcsóváló kedvében van. Astor a neve. Rövid barátkozás és simogatás után nézek fel csak a gazdira: Lavinia Cherezi a három és fél éve működő, kolozsvári Minte Forte Egyesület szerződéses előadója. Kutyaterápiával foglalkozik, ezt ismerteti a kisegítő terápiákról szóló nemzetközi konferencián, március 23-án, Nagyenyeden. A termet megtöltik az érdekelt szülők, a központ és a város vezetői, valamint tíz, nagyrészt fiatal előadó. Az ő szerepük, hogy eredményeik alapján meggyőzzék a fogyatékos gyermekek szüleit arról, hogy a gyógyszerek helyett, avagy mellett, érdemes belevágni az alternatív gyógymódokba, amelyeknek még mellékhatásuk sincsen, de egyre inkább bizonyítanak.


Ezeket a terápiákat néhány évvel ezelőtt errefelé alig ismerték. Balog Csilla és Csaba az első fecskék közé tartoztak, akiknek volt bátorságuk megkezdeni a lovasterápiát. Ma a bemutatók egyöntetűen azt bizonyítják, hogy egyre terjed az új gyógymód. Ez a második alkalom, hogy a tapasztalatok birtokában egy konferenciára gyűltek össze az előadók, hogy lemérjék saját kezdeményezésük sikerét, és megfigyeljék mások tapasztalatait. Másfél évvel ezelőtt (2011 novemberében) ugyancsak Nagyenyeden leginkább a játék- és lovasterápiáról volt szó, és az előadók egy része tanulni jött. Mára megváltozott a helyzet, hiszen sok más kiegészítő terápia van születőben, ezek kezdeti vagy haladó sikereit és tapasztalatait követhette nyomon a közönség.

Tíz előadás a kisegítő terápiákról

A kisegítő terápiák fontossága a gyermekek pszichomotorikus fejlődésébencímű konferencián megjelenteket Balog Csilla üdvözölte. Rövid bevezetőjében felvázolta az enyedi-lőrinczrévei Hip-Tep Egyesület három és fél éves tevékenységét. Az előadók az ország több pontjáról érkeztek. Szerencse, hogy a szólás szerint „Nagyenyed a világ közepe”, mert viszonylag könnyen utazhattak Kolozsvárról, Csíkszeredából, Békéscsabáról, Paşcaniból, Bákóból, Temesvárról, Kézdivásárhelyről, de Budapestről és Békéscsabáról is. Szót kaptak a meghívottak is, pl. Mihai Horaţiu Josan nagyenyedi polgármester, akinek nagy érdeme a Forrás Központ felépítésének támogatása, ami eddig is sokat segített az enyedi és környékbeli Down-kóros vagy autista gyermekeken és szüleiken. Jelen volt dr. Popa Romul megyei tanácsos, András Imre, a Mol-Románia Gyermekgyógyító programjának képviseletében és Panta Dumitru tanfelügyelő.

Az előadók közös célja, hogy újabb és újabb gyógymódokat találjanak. Lavinia Cheresi kutyájával eddig is szép sikereket ért el. Nagyra becsüli kedvencét, és a gyakorlatban tapasztalta, hogy ami a kutyának játék, az a gyermeknek egy megoldás is lehet problémáinak fokozatos megoldására. Konkrét példák ismertetésével mutatta be, hogy a kutya simogatása, együttműködése, reakciói milyen sokat jelentenek a világtól elzárkózó, nem beszélő gyermekek számára. Akadt olyan eset, hogy mondanivalójukat először a kedvelt kutyával tudták megosztani. Astornak pedig, Lavinia állítása szerint, vannak ugyan rossz napjai, amikor nem akar együttműködni, de soha senkit nem utasított vissza, különösen nem a gyermekeket. Zöldi Emese Csíkszeredából szintén kutyákkal kezdett foglalkozni, de az előadásokon sok más megoldást is kínáltak a kísérletező kedvű pszichoterapeuták, például konyhai foglalatosságokba, ételek készítésébe vonják be a rászoruló gyermekeket. Itt is mindig akad egy-egy kis jutalom, pl. finom süti, amiért érdemes erőfeszítést tenni. Mások kézműves foglalkozásokat tartanak (pl. agyagozás), de vannak, akik különféle természeti hangokat, pl. a tenger hullámzását vagy az esőcseppek koppanásait utánzó dobok és egyéb zeneszerszámok segítségével tartanak terápiás foglalkozást. Mindezt a közönség is ott helyben kipróbálhatta. A terapeuták együtt találtak rá a közös nyelvre, amelyen aztán elindulhatott a kommunikáció. Konkrétan a különböző kisegítő terápiákról szólt az Aut-Pont Alapítvány képviseletében Gebrovszkiné Molnár Szilvia békéscsabai előadó bemutatója. Erika Kempf Weisz a temesvári lovasterápiát mutatta be. Orbán Imola Kézdivásárhelyről a tánc szerepét méltatta a gyógyterápiában.

Egyre jobb eredmények

Balog Csilla előadóként a legjobb eredményekről számolhatott be az eltelt időszakban. Csaknem négyéves tevékenységük alatt a kezdeti öt gyermekről a bizalom növekedésével előbb húsz, majd harmincöt, végül 2012-ben ötven gyermek kérte és kapta meg a segítségüket. Szívesen jönnek, mert a lovaglás egyfajta szabadságélmény, ezért is tartanak minden évben bemutatót a lőrinczrévi pályán. Balog Csilla konkrét eredményről is beszámolt egy kisfiúnál, aki autista szimptómákat mutatott. A szülei fél évig járatták a foglalkozásokra, amelyeken kimondottan Csilláék felügyeletére bízták. Ez alatt az idő alatt a gyermek valósággal megnyílt, és megoldódtak a kezdeti gondok. A helyi Axente Sever Általános Iskola diákjai, ahol Balog Csilla is tanít, táncbemutatóval zárták a konferenciát (vezetők: Maier Ana-Maria és Tájai Stefánia), a mintegy 80 fős nézősereg örömére tetszéssel fogadott. Elhangzott: a tánc a szocializálás egyik igen hatékony formája.

A konferencia alapján a hazai kisegítő terápiák ajánlata gazdagabb és változatosabb lett, az eredmények pedig kézzelfoghatóbbak. Az előadók örömmel vették át emléklapjaikat a sikeres II. Nemzetközi Konferencián.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap