label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Campus

« Vissza a főoldalra


Borboly Csaba: A közigazgatás a legjobb bölcsőde

Létrehozva: 2013. február 27. 03:13

KISS GÁBOR

A címben idézett szavakkal népszerűsítette a Hargita Megyei Tanács gyakornoki programját Borboly Csaba, a hivatal elnöke a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karán tegnap délelőtt.


A tanácselnök elmondta, 21 alárendelt intézményben közel háromezer ember dolgozik, munkájukat 270 fős csapat irányítja. Ennek a csapatnak több mint fele 30 év alatti. „A Hargita Megyei tanácsnál mindennel foglalkozunk, ami a megyében élő 304 ezer embert foglalkoztatja. Egyformán fontos számunkra a városban lévő és a hegy tetején élő ember is. Ha valaki a hegy tetején lakik, és protézisre lenne szüksége, vagy nem tud bejárni gyógyszerért, vagy a gyerekének érettségi előtt korrepetálásra van szüksége, igyekszünk mindent megtenni érte is, egy kiszolgáló hivatalt működtetünk. Ahogy az emberek részéről növekedik a bizalom, újabb igények fogalmazódnak meg, a kiszolgáló rendszer növekedik és újabb kiszolgáló alrendszereket kell létrehozni.” – mondta Borboly, aki szerint a Hargita Megyei Tanácsnál a pénzt alig tudják elkölteni. Tavaly például 26 millió lej maradt a kasszában, így olyan emberekre is szükség lenne, akik ezeket a pénzeket okosan fel tudnák használni különböző projektekben.

Borboly Csaba elmondta, hogy sok fiatal csak egy diplomával, és semmi szakmai tapasztalattal érkezik hozzájuk, legalább egyéves folyamat, amíg megismerik a rendszert, és megtalálják a helyüket a fiatalok, akik közül egyesek sokszor olyan állásra is pályáznak, ami nem biztos, hogy nekik való, csak azért, mert munkahelyre van szükségük. Éppen ezért a Hargita Megyei Tanács gyakornoki programot hirdet utolsóéves diákoknak, hogy ismerjék meg a rendszert, és védett körülmények között átláthassák, hogyan működik egy közintézmény. „A közigazgatás a legjobb bölcsőde. Olyan tapasztalatot lehet gyűjteni a barikádnak ezen az oldalán, amelyet később akár az üzleti szférában, akár a civil szférában, az élet minden területén hasznosítani és kamatoztatni lehet.” Borboly Csaba szerint egy jó közbeszerző akár ezer eurót is kereshetne egy hónap alatt, a közbeszerzések módszertanát azonban megtanulni, a gyakorlatban kell elsajátítani.

„A Hargita Megyei Tanácsnak van hitele. Aki nem innen akar nyugdíjba menni, annak van lehetősége jobban fizető állást keresni, de mindenképpen könnyebben megy, ha előtte egy ilyen intézménynél már kipróbálta magát. Ugyanakkor, ha valaki nálunk dolgozik, és utána keres más munkát, nekünk is nagy segítség, ha a barikád másik oldalán egy ismerőssel dolgozhatunk együtt” – mondta Borboly, aki szerint a kiszolgálás elméletén kellene a fiatalságot nevelni. A Hargita Megyei Tanács ugyanakkor egy vezetőképző elindítását is tervezi, amelyhez még keresik a partnereket, hiszen gyakorlatorientált vezetőiskolák jelenleg nem működnek, ezt a hézagot próbálják majd pótolni. A diákok amellett, hogy betekintést nyerhetnek egy megyei tanács működésébe, ösztöndíjakat is megpályázhatnak. Borboly Csaba elmondta, jelenleg 14 intézményhez keresnek gyakornokokat, és 44 állás betöltetlen. Részletek a www.gyakornok.hargitamegye.ro oldalon.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap