label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Vas Géza fotói az Apáczai Galériában

Létrehozva: 2013. február 09. 02:20

(ferencz)„A fotózás nem mesterségem, hanem szenvedélyem. Leginkább a népviseletet fotózom, hivatásérzetből. Éppen ezért fotóim kevésbé nevezhetők művészieknek, de annál inkább dokumentumjellegűeknek”, vallja Vas Géza, akinek Cifra Kalotaszeg címmel nyílt kiállítása csütörtökön délután az Apáczai Galériában. Pozsony Ferenc néprajzkutató, egyetemi tanár kifejtette: a tárlat azt a világot mutatja be, amelyet a kalotaszegiek őriznek mind a mai napig. – Ebben a kultúrában minden elemnek jól meghatározott helye és ideje van. Közösségi is ugyanakkor, hiszen a hagyományok apáról fiúra, anyáról lányára szállnak – hangsúlyozta Pozsony Ferenc, hozzáfűzve: a népi kultúra szimbolikus voltát bizonyítja, hogy a ruhadarabok viselőjük korát, családi állapotát is tükrözik. A fotós pedig, aki alapjában véve saját örömére készíti a felvételeket, az érdeklődők elé tárja a kalotaszegi közösségben rejlő értékeket.

Vörös Alpár iskolaigazgató és Székely Géza művészpedagógus rámutatott: az Apáczai Galéria idei első tárlata része annak az iskolai projektnek, amelynek keretében Kalotaszeggel ismerkednek a diákok a félév során, különböző kiállítások, alkotótáborok és kirándulások révén. A rendezvényen kalotaszegi népdalokat énekelt Fodor Hilda és Kis-Lukács Borbála, közreműködtek a magyarkapusi néptánccsoport tagjai, Rekita Rozália színművész előadásában pedig irodalmi összeállítást hallgathattak meg a jelenlévők. A kiállítás március 10-ig tekinthető meg munkanapokon 12 és 19, szombaton és vasárnap pedig 9 és 20 óra között az Apáczai Galériában (Király / I.C. Brătianu utca 26. szám).


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap