label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Személyi figyelő – telt házas tesztvetítés

Létrehozva: 2013. február 09. 02:20

F. ZS.

„Személyi figyelő vagyok, bár ha csak ennyit mondok, lehet, hogy Önökben nem rajzolódik ki egészen az, amit tudatni akartam. Megpróbálom elmagyarázni. Feladatom megfigyelni az embereket, és jelentéseket írni róluk, majd ha már nincs szükség rájuk, végezni velük.” Így indul Nagy Koppány Zsolt Személyi figyelő című novellája, a Magvető Kiadónál 2007-ben megjelent Nagyapám tudott repülni című kötet első írása, amely megfigyelő és megfigyelt sajátos viszonyát járja körül. A novella alapján készült filmet, Lakatos Róbert és Bálint Arthur azonos című alkotását csütörtökön este, telt ház előtt mutatták be a Bulgakov kávézó fedett teraszán, az Erdélyi Magyar Filmszövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligája közös szervezésében. A tesztvetítéssel egybekötött találkozón Karácsonyi Zsolt költő, a Helikon folyóirat főszerkesztője beszélgetett az alkotókkal.


Elhangzott: Lakatos Róbert, miután először elolvasta a novellát, úgy érezte, képi megoldásai és filmszerűsége miatt érdemes lenne filmet készíteni belőle. A szerzővel, valamint Bálint Arthurral hozzáláttak a forgatókönyv megírásához. – Igazából abba az irányba indultunk el, hogy eleresztjük a hajunkat, alkalmat találva a szórakozásra, a kísérletezésre. Megegyeztünk, hogy az idő nem számít, és addig forgatunk, amíg végül nekünk is tetszik a film – magyarázta Bálint Arthur. A novellához hasonlóan a film is egy személyi figyelőt avat főszereplőjévé, akinek legnagyobb tehetsége, hogy láthatatlan marad „áldozatai” előtt. Jelentéseket ír az alanyok hétköznapjairól, rutinos vagy éppen legfurcsább szokásairól anélkül, hogy bármi nyomot hagyna maga után. – A film tulajdonképpen egy olyan személyt állít a középpontba, akit tárgynak néznek az emberek, ettől válik láthatatlanná – hangsúlyozta Lakatos Róbert, hozzáfűzve: ezt a fajta megközelítést, a tárgyak nézőpontjából történő bemutatást alkalmazza a legtöbb thriller és horror is. Nagy Koppány Zsolt, aki az est folyamán a novella első része mellett Feljegyzések a hivatalból című írását is felolvasta, kifejtette: véleménye szerint a novellánál jóval „túlvilágibb” lett a film, ez azonban korántsem csökkenti az alkotás értékét.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap