label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Thorma János képei a Nemzeti Galériában

Létrehozva: 2013. február 08. 02:47


Thorma János: Szenvedők
Thorma János: Szenvedők
A nagybányai művésztelep egyik legjelentősebb alkotójának életművét tekinti át minden eddiginél nagyobb anyaggal budapesti a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Thorma János, a magyar Barbizon festője című, mától látogatható kiállítása.


A Szépművészeti Múzeummal történő újraegyesítést követően rögtön jelentős „újrafelfedezéssel” jelentkezik a galéria: Thorma János életművét a festő halála után – egy rövid, 1939-es tárlat kivételével – nem láthatta gyűjteményes kiállításon a budapesti közönség – idézte fel a szerdai sajtóvezetésen az MNG főigazgatója. Baán László emlékeztetett arra, hogy az anyag a nemzetközi kiállítás-sorozat utolsó állomásaként – Kecskemét, Kiskunhalas, Nagybánya, München, Stuttgart és Berlin után – érkezett a Nemzeti Galériába, ahol jelentősen bővített, 125 munkát felvonultató változatával találkozhatnak az érdeklődők. A főigazgató kiemelte a kiállítás egyik „szenzációszámba menő” festményét: a Békesség veletek című, nagyméretű olajképet, Thorma egyik főművét hosszú ideje keresték a művészettörténészek, míg végül az MNG raktárából került elő, összetekerve.

Thorma János valóban a „magyar Barbizon”, azaz a nagybányai művésztelep festője volt, de több is ennél: a korszakos jelentőségű alkotóműhely alapítója is – emelte ki Baán László, hozzátéve, nem véletlen, hogy Thorma halálának évében a művésztelep is befejezte működését. A hét nagyobb egységre tagolt kiállításra belépők Thorma első jelentősebb munkájával, a Szenvedők című festménnyel találkoznak először: a festő moralizáló ciklusába tartozó kép „előtörténetét” az Ébredés című munka meséli el. Gazdag válogatás szerepel a tárlaton a festő portréiból is, így például Bilcz Irén arcképe, amelyet a festő még a müncheni Secession hivatalos megalapítása előtt készített Iványi Grünwald Béla későbbi feleségéről.

A kiállítás külön egységet szentel Thorma János aktjainak, megidézve a festő műtermét is. Büki Barbara kurátor elmondta: a záró szekció a késői korszak munkáiból nyújt bőséges válogatást, amelyből nyomon követhető az, miként oldódott fel a színekben és a nagybányai tájban Thorma művészete. A május 12-ig látogatható kiállításhoz számos kísérőprogram kapcsolódik, ezekről a www.mng.hu honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap