label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Filmezésről, sikerekről, tervekről

Létrehozva: 2013. január 09. 01:54

FERENCZ ZSOLT

Egy nemrég elnyert támogatásnak köszönhetően Felméri Cecília már a következő filmjén dolgozik
Egy nemrég elnyert támogatásnak köszönhetően Felméri Cecília már a következő filmjén dolgozik
A 2011-es bialystoki filmfesztivál Eastward Window szekciójának első díja, a tavalyi marosvásárhelyi Alter-Native legjobb rendezőnek járó elismerése, valamint számos fesztiválon való részvétel és jelölés után a magyarországi Indavideó portálon is győzedelmeskedett Felméri Cecília Végtelen percek című alkotása: a napokban nyilvánosságra hozott kimutatás szerint – a 170 filmet tartalmazó listából – 2012-ben ezt a produkciót nézték meg legtöbben, 176 ezren, akik közül 120 ezer személy látta teljes egészében a román–magyar kisjátékfilmet. A kicsikét furcsának tűnő magyarázatról, jelenlegi és jövőbeli projektjeiről kérdeztük a rendezőt.


Felméri Cecília azon kevesek egyike, akik erdélyi magyar filmesként jelentős sikereket értek el az elmúlt években itthon és külföldön egyaránt: diplomafilmjével, a 2008-ban készített Kakukk című produkcióval elnyerte többek között a legígéretesebb fiatal tehetségnek járó díjat a 39. Magyar Filmszemlén, a kolozsvári Ffest Országos Diákfilmfesztivál fődíját, a miskolci Cinefestről pedig a jövő reménysége elismeréssel és a diákzsűri díjával térhetett haza; a Jánosi Andrea által rajzolt Mátyás, Mátyás című animációs dokumentumfilmért a 2011-es marosvásárhelyi Alter-Native fesztiválon, a görögországi Naoussa Nemzetközi Filmfesztiválon, a călăraşi-i 7arte Nemzeti Filmfesztiválon, a bukaresti Animesten és Hyperion Nemzetközi Diákfilmfesztiválon, a csíkszeredai Film.dok-on stb. díjazták, emellett számos rangos fesztiválra hívták meg (Lipcsei Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, 41. Magyar Filmszemle stb.). Végtelen percek című alkotása Locarnóban, Bilbaóban, Budapesten, a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon stb. versenyzett, s jelölését díjra tudta váltani például a két évvel ezelőtti bialystoki filmfesztiválon és a tavalyi marosvásárhelyi Alter-Native-on.

A napokban a magyarországi indafilmes lista (film.indavideo.hu) előkelő első helyére került a Szántai János A zélet című novellája alapján készült Végtelen percek, eszerint ezt a filmet látták legtöbben a magyarországi videómegosztón. Két kolozsvári színművész – Bíró József és Varga Csilla – mellett Honti György, Losonczi Kata, Lass Bea, Tamási Zoltán és Szalontay Tünde szerepel az alkotásban, amelynek operatőre Réder György, producere Muhi András és Lakatos Róbert, koproducerei Szántai János, Sípos Gábor, Rajna Gábor, Szirmai Árpád, gyártója pedig az Argo Audiovizuális Egyesület, az Inforg Stúdió és a Laokoon Film. – Örülök, hogy ezt a filmet nézték meg legtöbben a portálon, ennek azonban érdekes története van: Lass Bea ugyanis, a Végtelen percek szereplője 2012-ben jelentkezett az egyik magyarországi tehetségkutató műsorba, majd miután beválasztották, különös cikk jelent meg a bulvársajtóban, ezzel a címmel: Ilyen Lass Bea szex közben. A film nyilván nem erről szól, az viszont biztos, hogy ez a fajta visszhang is befolyásolta a mostani eredményt – magyarázta lapunknak Felméri Cecília. Hozzáfűzte: a cikk megjelenése előtt is többen megnézték a filmet, de nem ennyien, mindet egybevetve viszont, úgy tűnik, a bulvár újságírók is hozzájárultak annak népszerűségéhez. – Kiváló színésznőnek tartom Lass Beát, a magyarországi szereplőválogatáson találkoztunk, és úgy éreztem, megfelel erre a szerepre. Végső soron megvan a pozitívuma is annak, hogy a magyarországi média sajátos vonulata így tálalta a dolgot, mert így olyanok is rákattintottak, akik egyébként nem nézték volna meg a filmet – mondta a rendező.

Az elmúlt időszakban két kisfilm és egy egész estés dokumentumfilm elkészítésében vett részt a fiatal alkotó: Lakatos Róbert és Bálint Arthur Személyi figyelő című thrillerjének volt a rendezőasszisztense, emellett sikerült elkészítenie vizsgafilmjét, a Pastila fericirii-t, amellyel forgatókönyvírói díjat nyert a 16. bukaresti CineMAiubit fesztiválon. – Legutóbb pedig, a Partnerség az Egyenlőségért Központ felkérésére Bálint Arthurral készítettünk dokumentumfilmet az emberkereskedelem témájában, ebben olyan lányokat interjúvoltunk meg, akiket prostitúciós célból adtak el. Speranţe, la vânzare – ez a film címe, és a továbbiakban prevenciós kampányaikban, a toborzási mechanizmus megértésének elősegítése érdekében mutatják be az egyesület munkatársai. Ami a témát illeti, teljesen új volt számomra, az interjúalanyokkal folytatott beszélgetések során pedig eléggé sokkoló dolgokkal találkoztam – részletezte Felméri Cecília. Hozzáfűzte: a korántsem derűsen működő rendszer sajátosságai helyett a film inkább azt próbálja megmutatni, hogy miként kerülhetnek emberek ilyen helyzetbe. – Tavaly ősszel készültünk el vele, úgyhogy még nem igazán volt időm arra, hogy esetleg fesztiválokra nevezzem, közben ugyanis a következő projektemen is kell dolgoznom – árulta el a rendező.

Az Argo Egyesülettel közösen, a magyarországi Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól nyert támogatás révén ugyanis már egy következő film is kilátásban van: mint kiderült, a forgatókönyv elkészült, a filmezéshez szükséges pénzt is megkapták, következhet tehát a helyszínválasztás, a casting és a munkafolyamat további része.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap