label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Nyilvános a „titkos” USL–RMDSZ-megállapodás

Létrehozva: 2013. január 04. 02:04


Nyilvánosságra hozta tegnap az RMDSZ azt a megállapodást, amelyet október elsején, a decemberi parlamenti választások előtt kötött a kormányzó Szociálliberális Szövetséggel (USL) a választások utáni közös kormányzásról. Kelemen Hunor az RMDSZ honlapján közzétett videóüzenetben kifejtette: a megállapodás „minden szavát és mondatát” ma is vállalja. Hozzátette, hogy a romániai magyar nemzeti közösség szülőföldön való boldogulásához, közösségi jogainak kivívásához és biztonságához minél több politikai eszközt kell használni. – Ezt fogjuk tenni 2013-ban is a párbeszéd és az együttműködés keresésével – mondta.


A nyilvánosság előtt először Antonescu beszélt a megállapodásról, majd Kelemen Hunor december 19-én megerősítette a dokumentum létezését. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) azzal vádolta az RMDSZ-t, „becsapta” az erdélyi magyarokat azzal, hogy a választások előtt titkos egyezséget kötött az USL-lel a közös kormányzásról. Az alábbiakban a politikai együttműködési megállapodás szövegének magyar fordítását közöljük.

Politikai együttműködési megállapodás

Kelt ma, 2012. október 1-jén

– Crin Antonescu és Victor Ponta, a Szociálliberális Unió (továbbiakban USL) képviselője és

– Kelemen Hunor és Borbély László, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (továbbiakban RMDSZ) képviselője között

1. cikkely – A jelen megállapodás értelmében a két politikai alakulat a december 9-i parlamenti választásokat követően az alábbi feltételek mellett parlamenti és kormányzati politikai szövetséget köt:

a. amennyiben az USL megszerzi a mandátumok abszolút többségét, december 9-én este bejelenti az RMDSZ meghívását a parlamenti többség és a kormány megalakításához.

b. amennyiben az USL nem szerzi meg a mandátumok abszolút többségét, december 9-én este az RMDSZ bejelenti az USL–RMDSZ koalíciós kormány támogatását, az USL által nevesített miniszterelnök vezetésével.

2. cikkely – A fent ismertetett bármelyik helyzetben a felek a következőkben állapodnak meg:

a. Románia Alkotmányának 103. cikkelye értelmében közösen támogatják az USL miniszterelnök-jelöltjét a politikai pártokkal történő egyeztetésen.

b. az RMDSZ parlamenti mandátumai arányában biztosítják a Szövetség részvételét a Kormányban és a kormányzati struktúrákban.

c. a 2012–2016-os időszakban, közös megállapodás értelmében támogatják azon politikai kezdeményezéseket, amelyek az alábbiakra vonatkoznak:

– az Alkotmány módosítása

– Románia közigazgatási átszervezése, figyelembe véve a különböző régiók hagyományait, kultúráját és történelmét

– a nemzeti kisebbségek kulturális jogainak rendezését szavatoló megfelelő törvénykezés

– a magyar nemzetiségű állampolgárok arányos képviselete a különböző állami intézményekben, megyei és helyi szintű dekoncentrált struktúrákban; ennek megfelelően a nem magyar nemzetiségű állampolgárok is arányos képviselettel rendelkeznek az RMDSZ által vezetett önkormányzati struktúrákban

– a magyar oktatás kérdésének megoldása, külön karok létrehozásával a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen, a szeptember 22-én, Marosvásárhelyen, az oktatási miniszter jelenlétében a román és magyar oktatók által aláírt egyezmény értelmében.

3. cikkely – A felek ugyanakkor:

a. egyeztetnek minden olyan kérdésben, amely a magyar közösség kulturális, nyelvi identitására és oktatási kérdéseire vonatkozik.

b. egyeztetnek az oktatási törvény bármilyen jellegű módosításairól, és kizárólag a felek egyetértésével módosítják a jogszabályt, kiemelten a nemzeti kisebbségekre vonatkozó részeket.

4. cikkely – A december 9-i parlamenti választásokig a felek:

a. egyeztetnek minden olyan kérdésben, amely a nemzeti kisebbségekre vonatkozik, beleértve a magyar közösség arányos képviseletét a különböző állami intézményekben, és amely a magyarok által lakott területeken történő infrastrukturális beruházásokra vonatkozik.

b. követik a magyar oktatás kérdésének megoldását a MOGYE-n, a szeptember 22-én aláírt egyezség értelmében.

c. közlik a megyei szervezetekkel, hogy sürgősen tisztázzák a helyi megállapodásokat, ott ahol a helyi és megyei önkormányzatokban a két politikai szervezet alkotja a többséget.

 

Kelt ma, 2012. október 1-jén, két példányban, mindkét példány kétoldalas.

Az aláíró politikai alakulatok:

 

Szociálliberális Unió

Victor Ponta

Crin Antonescu

 

Romániai Magyar Demokrata Szövetség

Kelemen Hunor

Borbély László

 

 


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap