label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Könyvből albumba, albumból a falakra

Létrehozva: 2012. december 04. 02:52

SIMÓ HELGA

Az ex libris sokszorosított eljárással készített papírlap, amelyet a könyv kötéstáblájának belső oldalára ragasztanak, hogy annak hovatartozását dokumentálja. Művészi rajz, címer, embléma, történetileg kialakult allegória, szimbólum vagy egyéb ábrázolás, és a könyvtulajdonos nevével, esetleg jelmondattal, mottóval, idézettel ellátva, az egyes korok és művészek stílusa, ízlése szerint más-más megformálásban. Ezzel a rövid ismertetővel vezette fel Takács Gábor ex libris-szakértő, grafikus szerda délután a finn képzőművészek által összeállított kiállítást a Barabás Miklós Céh Farkas utcai székházában, ahol az érdeklődők 71 grafikus több mint száz munkáját tekinthetik meg.


A megnyitó szűk, családias körben indult. Ennek egyik oka az lehet, hogy a finn képzőművészet és az ex libris műfaja egyaránt ismeretlen az itthoni közönség előtt, meglehet méltatlanul. Ily módon szerencsés kezdetnek bizonyul a Barabás Miklós Céh és a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság (KLMT) közös rendezvénye, hiszen első kézből kínál betekintést egy olyan irányzatba, amely Romániában még kevésbé népszerű.

A megnyitó nem csak az elkötelezett szakértőknek szólt, hanem inkább azoknak, akik számára újdonság mindez. Németh Júlia műkritikus, Takács Gábor, valamint Gaal György, a KLMT elnöke érdekes információkkal szolgált a beavatatlanoknak. Megtudhattuk, hogy a bemutatott anyag tartalmi és formai változatosságán, gazdagságán túl a finn művészek által készített ex libriseket a nemes elegancia és visszafogottság, sajátos humor, nem ritkán groteszkbe hajló fogalmazásmód is jellemzi, emellett gyakori visszatérő motívumok a sajátságos finn tájelemek, mint az erdők, hófödte csúcsok vagy a tóvidék.

A Barabás Miklós Céh galériájában (Farkas/Kogălniceanu utca 27. szám) december 20-ig tekinthetik meg a kiállítást az érdeklődők, a következő program szerint: hétfőn 11 és 13, szerdán pedig 14 és 16 óra között.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap