label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Gazdasag

« Vissza a főoldalra


Közel 30 százalékkal járul hozzá az ipar a GDP-hez

Létrehozva: 2012. november 16. 04:53


Az Európai Unió (EU) 27 tagországa közül Szlovákiában a legmagasabb az ipar aránya a bruttó hazai termékben (GDP) – áll a Postová Banka elemzésében.


Az Eurostat adatain alapuló elemzés szerint 2012 első félévében a szlovák GDP 31,5 százaléka származott az ipari termelésből, ami az EU tagországai között a legmagasabb arány.

A második helyen Csehország áll 29,9 százalékkal, majd Románia (29,8 százalék), Írország (a 2011-es évi összesített adat szerint 25,2 százalék) és Magyarország (25 százalék) következik. A 27-es listát Ciprus (7,9 százalék) és Luxemburg (7,1 százalék) zárja.

A lista elején többnyire az EU új tagországai szerepelnek, ami az ipari termelés olcsóbb munkaerővel rendelkező régiókba áttelepülésének a következménye.

A banki elemzés szerint az ipari termelés részesedése a GDP-ben az elmúlt években folyamatosan emelkedett Szlovákiában, ám a mostani eredmény mégis kiemelkedőnek nevezhető, mivel az ipari termelés aránya az elmúlt évtizedben csaknem végig 30 százalék alatt volt

Legutóbbi költségkiigazításában a kormány lefelé módosította a bruttó hazai termék (GDP) idei növekedésére vonatkozó előrejelzését, amely 1 százalék lesz a korábbi 1,2 százalék helyett.

Ez már a harmadik módosítás, hiszen eredetileg 1,8–2,3 százalékos növekedéssel számoltak, és azt előbb 1,5 százalékra, majd 1,2 százalékra mérsékelték.

A kiigazítás nem érinti a konszolidált költségvetési hiányt, amely 13,6 milliárd lej lesz, a GDP 2,2 százaléka. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) már augusztusban bejelentette, hogy 1,5 százalék helyett 0,9 százalékos GDP-növekedéssel számol Romániában.

Tavaly a GDP 2,5 százalékkal bővült, ami főként a kiváló mezőgazdasági évnek volt köszönhető. Az idei termésben viszont jelentős kiesést okozott az aszály.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap